Meatless uit Goes heeft dit jaar de Zeeuwse PioniersPrijs gewonnen. FOTO: Mieke Wijnen Fotografie
Meatless uit Goes heeft dit jaar de Zeeuwse PioniersPrijs gewonnen. FOTO: Mieke Wijnen Fotografie (Mieke Wijnen Fotografie)

Meatless uit Goes wint Zeeuwse PioniersPrijs 2020

  Zakelijk

Meatless uit Goes, producent van unieke plantaardige vleesvervangende vezels voor de wereldwijde voedingsindustrie, heeft de Zeeuwse PioniersPrijs gewonnen. Zij winnen daarmee 5.000 euro prijzengeld, een oorkonde en een kunstwerk van kunstenaar Henk Vierveijzer. De prijs werd zoals elk jaar uitgereikt tijdens het Jaarevent van netwerk De Zeeuwse Connectie, in de Koorkerk in Middelburg.

GOES - Meatless levert haar producten aan voedingsproducenten over de hele wereld en daarmee worden vleesproducten minder vet en minder milieubelastend. Ook is het een belangrijke basis voor veel vegetarische voeding. Een belangrijke bijdrage aan gezondere, duurzamere voeding. Wereldwijd, gewoon vanuit Goes. En met zoveel mogelijk met Zeeuwse toeleveranciers.

Meatless was eerst producent van vleesproducten, maar heeft een aantal jaar geleden resoluut het roer omgegooid, omdat men als een van de eerste de kansen zag van vleesvervangers en duurzame voeding. Na jaren van pionieren was er al een flinke groei ingezet, maar de grote uitbreidingsinvesteringen die in 2019 zijn ingezet bewijzen het blijvende succes en brengen nu al verdere wereldwijze groei. Bewust omgaan met voeding is geen niche meer, maar een steeds algemener fenomeen, wat Meatless vroegtijdig inzag. Men heeft op deze groeiende markt internationaal een unieke positie.

"Jos Hugense met zijn bedrijf is een prachtig voorbeeld van Zeeuwse Pioniersgeest en ondernemerschap. Mooi dat de gedurfde ommezwaai (van traditionele vleesproducten-leverancier naar vleesvervangers) nu zijn vruchten afwerpt. Het was eigenlijk oude schoenen weggooien voordat je nieuwe hebt, dat is lef en ondernemerschap. Ze laten zien dat bedrijven in Zeeland wereldwijd een voortrekkersrol spelen en vergeten ook hun Zeeuwse basis niet. Ze zijn daarom terecht de winnaar."

Naast de 5.000 euro prijzengeld, beschikbaar gesteld door sponsoren Rabobank en Rijkse Accountants, blijkt vooral elk jaar de media-aandacht zeer waardevol voor de genomineerden en winnaars. De prijs werd zaterdag uitgereikt door "Zeeuw buiten Zeeland' Laurens Simonse, succesvol ondernemer en oprichter & eigenaar van Team Rockstars IT. Deze in het Zeeuwse Breskens geboren CEO kwam naar het event voor het uitreiken van de prijs en het houden van een inspirerend betoog. Hij vertelde de ruim 350 aanwezige Zeeuwen van binnen en buiten Zeeland op inspirerende wijze over zijn Zeeuwse roots, zijn carriere en zijn beeld van Zeeland.

De meeste publieksstemmen waren voor kunstproject Zeeuws Meisje #gelijkheid van Rem van den Bosch, dat de hele wereld overgaat. Een moderne en kleurrijke versie van het bekende Zeeuwse icoon met een nadrukkelijk positief doel: aandacht vragen voor gelijkheid en respect voor onze medemens en daarover de discussie op gang brengen. Medisol, UC360 en Bevrijdingsmuseum Zeeland waren de andere genomineerden.

Meer berichten

Elke week onze nieuwsbrief en online krant in je mailbox ontvangen?

Aanmelden