Teyl-inn, zeefdruk 2020 30 x 40 cm.
Teyl-inn, zeefdruk 2020 30 x 40 cm. (Foto: Arjan Elenbaas)

Zeefdrukken van Arjan Elenbaas te zien bij Kunstuitleen

  Tentoonstelling

Arjan Elenbaas (1982, Middelburg) tekenaar en zeefdrukker, woont en werkt in Rotterdam. Zijn dagelijkse omgeving in Rotterdam is de grote inspiratiebron voor zijn werk. Heel gewone taferelen in een heel eigen kleurenpalet. Je hoeft geen Rotterdammer te zijn om zijn werk te kunnen waarderen. Ben je wel bekend in Rotterdam dan zijn Arjan’s zeefdrukken een feest van herkenning. Het werk van Elenbaas is vanaf nu te zien bij Kunstuitleen De Bevelanden, Westwal 45 in Goes.

Arjan Elenbaas: “Deze handmatig getekende en gezeefdrukte prenten laten samenhang zien op het gebied van formaat (50x70cm), thema (Rotterdam) en kleurenpalet. Ze zijn opgebouwd uit 8 à 9 kleurlagen. De beelden kenmerken zich door gelaagdheid en transparantie. Gemaakt als serie, maar behouden ook als individuele beelden hun kracht. Herkenbare Rotterdamse beelden, zonder daarbij de welbekende iconische gebouwen te verheerlijken. Rotterdam door de ogen van de kunstenaar die de spanning tussen realiteit en tekening zoekt.”

Arjan deed de opleiding Grafisch Lyceum in Rotterdam, daarna de kunstacademie AKV St. Joost in Breda waar hij in 2009 afstudeerde. Hij was een van de exposanten in de ‘Zeeuwse Lichting 09’, georganiseerd door het CBK M’burg. Als eerste was Arjan vooral tekenaar en in 2013 besloot hij een cursus zeefdrukken te gaan volgen. Dat pakte hem direct en heeft hem niet meer losgelaten zodat hij zich de afgelopen 7 jaar intensief bezig heeft gehouden met het hele proces van handmatig zeefdrukken. Vooral het werken in oplage vond hij een goede manier om zijn werk voor een breed publiek toegankelijk te maken.

De veelal arbeidsintensieve tekeningen die hij maakt kan hij nu door middel van de zeefdruktechniek tot een houdbaar én betaalbaar product maken. De fijne concentratie tijdens het tekenen en de noeste arbeid van het zeefdrukken maken van deze twee tegenstrijdige werkzaamheden de perfecte balans voor Arjan. En succes blijft niet uit, de belangstelling groeit bij particuliere verzamelaars, en via familie, vrienden, kennissen en vage bekenden zijn er al heel wat werken van Arjan verkocht. In 2018 ontving hij de juryprijs van de Kunst.nlAwardGrafiek. Recent deed hij mee aan ‘Publieke Werken’ Rotterdam, een initiatief door en voor kunstenaars in coronatijd.

De expositie bij Kunstuitleen de Bevelanden laat een aantal hoogtepunten van zeven jaar toewijding aan de zeefdruktechniek zien. De expositie was al eerder in dit jaar gepland maar door corona uitgesteld. Er is, heel jammer, geen officiële opening. Arjan is wel een aantal zaterdagen aanwezig, je bent dan van harte welkom: ‘meet the artist’! Op zaterdag 12, 26 september en 10 oktober.

Koffie, thee of een frisje met iets lekkers erbij staan voor je klaar. Voel je welkom!

www.kunstingoes.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden