Leonie Ton heeft veel getraind, zelfs meedere keren per dag, heel veel kilometers gemaakt in voorbereiding op de Spartathlon. FOTO: Leon Janssens
Leonie Ton heeft veel getraind, zelfs meedere keren per dag, heel veel kilometers gemaakt in voorbereiding op de Spartathlon. FOTO: Leon Janssens (Foto: )

Leonie Ton gaat voor de Spartathlon

  Sport

Vrijdag en zaterdag wordt in Griekenland de Spartathlon gelopen. Een mega-marathon van 246 kilometer van Athene naar Sparta. Je moet aan een pittige kwalificatie voldoen, resultaten overleggen, zodanig dat je de afstand binnen 36 uur af kunt leggen.

WISSENKERKE - Leonie Ton uit Wissenkerke gaat de Spartathlon lopen. Ben je er klaar voor? "Ik heb gedaan wat ik wilde doen in de voorbereiding, je kunt echt niet zo maar aan de start gaan staan. Die voorbereiding is heel erg belangrijk."

Griekse hitte

De hardlopers hebben te maken met Griekse hitte overdag, 's nachts kan het koud en het bergachtige terrein. Er zijn 75 checkpoints langs de weg, waar lopers worden gediskwalificeerd om veiligheidsredenen als ze niet aan de tijd cut-offs voldoen. Alle niet-finishers worden met een bus naar Sparta gebracht. De Spartathlon volgt de route van Pheidippides, de Atheense boodschapper die in 490 v. Chr. naar Sparta werd gestuurd om hulp te zoeken tegen de Perzen in de slag bij Marathon. De volgende dag stond Pheidippides in Sparta.

Gigantische klus

De race begint om 7:00 uur aan de voet van de Akropolis van Athene, in de buurt van het Odeon van Herodes Atticus en de Agora van Athene. De lopers gaan westwaarts en het eerste grote checkpoint is na 80 kilometer op de landengte van Korinthe, de verbinding van de Peloponnesos met het vasteland van Griekenland. "Je loopt individueel en er zijn 390 deelnemers toegelaten die wereldwijd overal vandaan komen. De route is bezet met posten voor eten en drinken, de checkpoints. Op bepaalde vaste punten mogen je begeleiders je ondersteunen. De weg is niet afgezet maar wel uitgepijld. Je moet zaterdag om 19.00 uur in Sparta zijn", zegt Leonie Ton (Middelburg 1975), "Een gigantische klus. Het is niet eenvoudig. In de voorbereiding heb ik veel gelopen, veel kilometers gemaakt. Meerdere keren op een dag lopen, dat is een stukje mentale training. Ik probeer de juiste balans te vinden in eten en drinken. Normaal is de temperatuur daar 28 graden, dat vind ik redelijk om te doen. Op zich kan ik goed tegen de warmte."

Zeeuwen

Leonie is lid van AV'56 uit Goes, verpleegkundige in Hospice Het Clarahofje Goes en in Eramus MC Rotterdam. Haar begeleiders zijn Giel Joziasse uit Goes, die de Spartathlon vier keer liep en twee keer finishte, en zijn vrouw Anita, hardloopster. Van de zeven Nederlanders die meedoen zijn er drie Zeeuwen bij. Leonie, Edward de Leng uit Koudekerke en Marco Riemens uit IJzendijke die in Watervliet(B) woont. Wanneer Leonie terugkomt van de Spartathlon wordt de Kustmarathon gelopen, die zij in 2009 won, een paar keer tweede werd en ook op andere ereplaatsen finishte. "Ik denk niet dat ik de Kustmarathon kan lopen dit jaar, maar ik kijk wel hoe ik me voel na de Spartathlon. Wie weet?"

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden