Wielrennen zit bij de familie Tolhoek al generaties in het bloed, ze staan er voor. v.l.n.r. Anja, Antwan en Patrick Tolhoek. FOTO: Familie Tolhoek
Wielrennen zit bij de familie Tolhoek al generaties in het bloed, ze staan er voor. v.l.n.r. Anja, Antwan en Patrick Tolhoek. FOTO: Familie Tolhoek (Foto: fam. Tolhoek)

Als wielrenner wil je graag meedoen

  Sport

De Tour de France, 's werelds grootste wielrenevenement start zaterdag 6 juli in België met de etappe Brussel – Brussel. Antwan Tolhoek debuteerde in de Tour de France van 2018 met een 37ste plaats in het eindklassement. De Tour van 2019 laat hij aan zich voorbijgaan.

door Leon Janssens

YERSEKE - "Dit jaar heb ik al de ronde van Italië en de ronde van Zwitserland al uitgereden. Ik moet nu een beetje uitrusten en straks op hoogtestage naar Oostenrijk voor het tweede deel van het wielerseizoen", zegt de 25-jarige profwielrenner, "Ik ga onderweg ook niet kijken naar de Tour de France, ik heb een eigen programma dat ik moet volgen." Antwan Tolhoek (Yerseke, 29 april 1994) is een Nederlandse profwielrenner en rijdt sinds enige jaren voor de wielerploeg Jumbo-Visma. Antwan is de zoon van oud-prof Patrick Tolhoek, die in 1989 en 1990 de Tour de France reed en in 1998 Nederlands kampioen mountainbiken werd. Wielrennen zit de familie Tolhoek al generaties in het bloed. Ook de opa van Antwan, Ko Tolhoek, is een bekende naam in de wielersport.

Carrière

In 2015 maakte Tolhoek deel uit van het Rabobank DT (Development Team) en mocht hij met enkele andere beloften op trainingskamp met Tinkoff-Saxo. Eenmaal op dat traningskamp wist hij zo veel indruk te maken op de ploegleiding, dat zij hem een stagecontract aanboden. Tijdens die stageperiode reed hij onder meer de Arctic Race of Norway, waar hij op een vierde plaats in het jongerenklassement eindigde. Na een tussenstap bij Roompot-Oranje Peloton streek de Yersekenaar in 2017 neer bij Team LottoNL-Jumbo. Namens die ploeg debuteerde hij in de Ronde van Spanje. Bij Jumbo-Visma koerst hij op de weg en zijn specialisatie is klimmen. Zo won Antwan Tolhoek op de Flumserberg de 6de etappe, een bergetappe, in de ronde van Zwitserland 2019. Zijn eerste overwinning in een grote etappekoers. Na hem finishte de latere eindwinnaar, de Columbiaan Egan Bernal, met 17 seconden achterstand op de tweede plaats. Dat hij goed kan klimmen had hij al bewezen. Eerder was Antwan winnaar van het bergklassement in de Ronde van Bretagne (2015) en de Ronde van Zwitserland (2016).

Grote rondes

Antwan Tolhoek reed de drie grote rondes al een keer uit: de Vuelta, de Ronde Spanje 2017, Ronde van Frankrijk 2018 en de Giro, Ronde van Italië 2019. Je moet er gezond voor zijn en aanleg hebben want je fietst op het hoogste niveau. Als wielrenner wil je graag aan de grootste wedstrijden meedoen. Zeker als je mee kan, dan is dat geweldig. Vorige jaar in de Tour heb ik mijn mannetje gestaan en dat is goed voor het vertrouwen, prima", zegt Antwan, "De Tour start met een etappe in Brussel en dan komen in de etappes vier, vijf en zes de eerste beklimmingen. Vooral de zesde etappe naar La Planche des Belles Filles lijkt mij mooi. Onze ploeg kan met onder meer Dylan Groenewegen, Wout van Aart en Steven Kruiswijk goede uitslagen rijden."

Groenewegen liet al eerder weten zijn zinnen op de gele trui te zetten door in de eerste etappe voor ritwinst te gaan. Er zijn op voorhand een aantal favorieten voor de eindzege, Antwan hoeft niet lang na te denken: "Egan Bernal."

De Bevelander sprak met Antwan Tolhoek een dag voor het NK wielrennen in Ede.

Meer berichten