FOTO: Gijs Kaligis
FOTO: Gijs Kaligis

Robin Glerum naar podium tijdens NK

  Sport

Hij is één van de jongste rijders in de KZ2 en is met toch al twee seizoenen ervaring ook één van de snelsten. Dat bewees hij zondag in Berghem op overtuigende wijze tijdens de tweede ronde van het Nederlands kampioenschap. De zeventienjarige rijder uit Wemeldinge werd knap derde en kent zo een klinkend begin van zijn derde seizoen in de koningsklasse.

"Ik mag tevreden zijn met de derde plaats. Zolang je niet hebt gewonnen, wil je natuurlijk altijd meer, maar dit was wel het maximaal haalbare. Ik kan tevreden zijn", zei Robin. "Ik ging al met een goed gevoel het weekend in. Ik denk dat het beter gaat dan vorig seizoen. Dat geldt voor het inhalen, maar ook de snelheid is echt heel goed. Ik denk dat ik dichter bij de nummer één zit dan vorig jaar. Toen heb ik al een heel seizoen van voor gereden. De fouten die ik toen heb gemaakt, probeer ik nu natuurlijk niet meer te maken."

Het resulteerde in een weekeinde waarin hij zowel in de kwalificatie als in de prefinale en de finale als derde eindigde. Vorig jaar hoorde al hij bij de besten van het veld. Dit seizoen zou hij dan ook het liefste kampioen worden, maar met een geweldenaar als Joey Hanssen, de kampioen van de afgelopen twee seizoenen, onder de deelnemers weet Robin dat het een flinke uitdaging zal worden. "Dit seizoen zit de top zeven sowieso al heel dicht bij elkaar. Dat maakt het moeilijk, maar het maakt het racen ook leuker. Je hebt dan veel meer goede gevechten en je leert er meer van."

Wat dat laatste betreft: dat voordeel heeft Robin natuurlijk. Vanwege zijn jeugdige leeftijd kan hij in theorie nog een stuk meer leren dan de kleppers vooraan, die veel ouder zijn dan hij. Bovendien zorgt de talentvolle Zeeuw er samen met zijn team Paauwer Racing voor dat zijn kart altijd snel is. Zelf zorgt hij er bovendien voor dat hij conditioneel in topvorm verkeert. "Mijn conditie is sowieso goed. Ik heb geen last van vermoeidheid tijdens het racen. Vorig jaar kon ik het ook al goed volhouden. Wel ga ik sinds vier maanden een paar keer per week naar de sportschool. Daar word je sterker van."

In de prefinale en de finale liet hij zien hoe sterk hij al is. In beide races reed hij in een groepje met Joey Hanssen en Joost Elshuis. De drie zaten binnen een tiende van een seconde van elkaar, om maar duidelijk te maken hoe close het was. Uiteindelijk was het Hanssen die twee keer won, maar Robin had andermaal bewezen op de goede weg te zijn en bovendien nog dichter bij de voorste twee te zijn gekomen. Dat biedt perspectief voor de resterende races dit seizoen.

In het NK zijn dat er nog zes. In principe beperkt hij zich tot dat kampioenschap. "Ik moet dit jaar eindexamen van de middelbare school doen. Dat komt natuurlijk op de eerste plek. Maar misschien dat we dit jaar nog een paar DKM-wedstrijden (Duits kampioenschap KZ2, red.) gaan rijden." De focus ligt hoe dan ook op het NK. "Dat is ook beter met school te combineren. Voor de NK's hoef je niet super ver weg. Dan ben je maar drie dagen op pad. Als je in Italië rijdt bijvoorbeeld, ben je al gauw vijf dagen weg."

Toch moet hij ook voor het NK wat lessen missen aangezien de eerste trainingen altijd al op vrijdag zijn. "Ik heb een topsportstatus op school", legde hij uit. "Als het nodig is, kan ik extra vrij krijgen. Dat is mooi. Zo kan ik mijn sport op hoog niveau uitoefenen zonder dat school er onder lijdt."

Robin Glerum wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund Auto- en campertechniek Glerum, Magneti Magnelli en Paauwer Kart Racing.

Meer berichten