Dig (links) en Eric zijn er klaar voor om in Uganda te gaan fietsen door de jungle, over bergen en misschien ontmoeten ze de Big Five.
Dig (links) en Eric zijn er klaar voor om in Uganda te gaan fietsen door de jungle, over bergen en misschien ontmoeten ze de Big Five. (Foto: )

Gebroeders Dig en Eric Zweedijk op de mountainbike door Oeganda

  Sport

Je kunt ze globetrotters op de mountainbike noemen, de broers Dig en Eric Zweedijk, want ze waren al in Australië, Canada, Roemenië, Marokko, Tsjechië, Polen, Turkije en dit keer gaat de reis van 25 oktober tot 3 november naar Entebbe, Uganda.

GOES - "Het is altijd een tocht met een moeilijk begaanbaar traject. Niet voor een speciaal doel, het is voor ons een soort verslaving", zegt Dig. Vorig weekend hebben ze nog intensief getraind want ze reden de Kustmarathon. Daarvoor waren de broers ook te vinden in het Limburgse heuvelland en gingen naar Italië voor hoogtemeters. Daarbij trainen ze iedere week op de weg en zitten bij Patrick Tolhoek op spinning.

Sponsors

De mannen worden gesteund door FishXLYerseke en Vittoria fietsbanden. Voor hun materiaal kunnen Dig en Eric terecht bij hun sponsor, Johan Bouman van BeeBikes in Kapelle. "Het is vier jaar geleden dat we een tocht maakten", vertelt Eric, "Onze organisatie had een nieuw doel: Uganda. We gaan met twaalf man, Belgen, Fransen, Zweden en Nederlanders. We nemen de fiets mee en wat reservemateriaal. Tijdens de tocht is er een auto bij voor de begeleiding. Die neemt ook onze tassen met spullen mee, dagelijks vanaf het startpunt naar de nieuwe slaapplaats." Met zijn prachtige natuur en wilde dieren is de trip door het westen van Uganda een van de mooiste mountainbikereizen die er ooit te maken zijn. Er wordt gefietst langs adembenemend mooie meren, door de jungle waar de berggorilla verblijft en ook nog eens dwars door een van Uganda's mooiste nationale parken waar je leeuwen, buffels, olifanten en nog veel meer dieren kan zien. De lokale cultuur ervaren en ontdekken hoe de Ugandezen echt leven in hun authentiek dorpjes. De keerzijde is, er moet gewerkt worden op de mountainbike. De trip gaat van Fort Portal naar Kisoro en beslaat totaal ongeveer 300 kilometer en wordt in zes dagetappes afgelegd. "Volgens verwachting zouden we de Big Five kunnen zien", zegt Dig, "Het is voor ons onbekend gebied, terra incognita. We zijn ingeënt en nemen sportvoeding en insectenbestrijding mee. Je weet maar nooit."

Meer berichten