Youri Bonte met links vader Gommert en rechts coach Jesse Smeets
Youri Bonte met links vader Gommert en rechts coach Jesse Smeets (Foto: Bas Kaligis )

Youri Bonte doet het weer

  Sport

VROUWENPOLDER / SPA – Ontketend was hij, zoals eigenlijk het hele seizoen al, in elke race. Karter Youri Bonte pakte zondag tijdens de vijfde ronde van het GK4-kampioenschap opnieuw drie mancheoverwinningen en verzekerde zich zo van de titel. Eén ronde voor het einde van het kampioenschap is het twaalfjarige talent uit Vrouwenpolder in de X30 Cadet-klasse al niet meer te achterhalen. Het was al zijn tweede titel van het seizoen.

Overtuigend, nee meer dan overtuigend. Dat was zijn heroïsche tocht op weg naar de titel dit seizoen. Youri won maar liefst veertien van de vijftien manches die in het GK4-kampioenschap tot dusver zijn verreden. Daarmee kan hem het predicaat ongenaakbaar gerust worden opgeplakt. Na zijn titel in het Nederlands kampioenschap X30 in juli verzekerde hij zich zondag al van zijn tweede titel van dit seizoen. 

Zelf bleef hij er nuchter onder, zondag op het kartcircuit van Spa-Francorchamps. "Ik ben er blij mee, het voelt super weer een kampioenschap te hebben gewonnen", zei hij ietwat onderkoeld. Om daarna meteen te zeggen dat hij 'echt heel blij' is met de titel. Waar het succes hem dit seizoen in zit? Hij haalde zijn schouders op, dacht even na en zei toen: "We hebben een goed team, een goede monteur en een goede rijder."

Allicht zijn die zaken alle drie waar. Anders kun je niet zo domineren. Opvallend zijn zijn prestaties hoe dan ook. Pas vorig jaar begonnen met het rijden van wedstrijden had hij weinig specifieke verwachtingen voor dit seizoen. In 2017 was hij in de middenmoot geëindigd. Voor 2018 was hij overgestapt naar OW Karting van Ricardo Oude Weernink. Een topteam weliswaar, maar hoe hij zelf in die nieuwe omgeving zou gedijen, was nog afwachten.

"Ik heb het hier heel goed naar mijn zin, ik krijg goede begeleiding en dat helpt", zei de kampioen. Wat hij dan zoal had geleerd? "Dat ik het hoofd koel tijdens het racen koel moet houden. En niet denken dat iets niet meer lukt. Dat is wel het belangrijkste dat ik heb geleerd, denk ik. Ook ben ik beter geworden in het geven van feedback voor de afstelling van de kart. Ik vond het best moeilijk in het begin, maar het gaat steeds beter."

Het resulteerde erin dat hij op de baan in de Belgische Ardennen al tijdens de trainingen heel snel was. Zodoende werd hij tweede tijdens de kwalificatie. Vervolgens deed hij tijdens de eerste race één geslaagde inhaalpoging, daarna reed het veld de rest van de dag alleen nog maar achter hem aan. Want door de winst in race één vertrok Youri in races twee van poleposition en ging er na de start als een speer vandoor. Hetzelfde scenario gold voor race drie en zo werd het dus weer drie uit drie, zoals het al drie van de vier voorgaande ronden in het GK4-kampioenschap was gegaan.

De titelstrijd krijgt begin volgende maand in Genk zijn officiële besluit tijdens de zesde en laatste ronde van het seizoen. Youri kan er dus zonder druk rijden. Hij is geenszins van plan het op de Belgische piste rustig aan doen, ondanks het feit dat hij de titel al op zak heeft. "Ik hoop opnieuw alle drie de races te kunnen winnen", was hij fanatiek. "Ik ga in ieder geval mijn best doen. Als het niet lukt, dan is dat jammer, maar dan ben ik nog steeds kampioen!"
 

Meer berichten