Gooi je kleding niet in de afvalbak


<p>"We kopen met z’n allen heel veel kleding en vaak wordt iets maar een paar keer gedragen", zegt Marianne Meulmeester.</p>

"We kopen met z’n allen heel veel kleding en vaak wordt iets maar een paar keer gedragen", zegt Marianne Meulmeester.

(Foto:)

Gooi je kleding niet in de afvalbak

  Nieuwsflits

Bij tweedehandskleding denken veel mensen aan slobberende jarentachtigbroeken, verschoten trainingsjasjes en shirtjes met versleten prints. Kortom: muffe, verouderde kleding. Maar klopt dat beeld wel? En koop je alleen tweedehandskleding als je een krappe beurs hebt of hebben mensen ook een andere motivatie om gedragen kleding aan te schaffen? En hoe kom je, tijdens de huidige lockdown, aan tweedehands kleding?

door Rachel van Westen 

zeeland - We vroegen het aan mensen in de regio die zich bezighouden met tweedehands kleding, zoals Joke Bux van De Knipbeurs by Avanti in Vlissingen. “Tweedehands kleding is absoluut niet muf, vies of ouderwets”, zegt ze. “Veel kledingstukken die bij ons gebracht worden, zijn zo goed als nieuw. Soms is iets maar twee keer gedragen.” Joke ziet in haar winkel aan de Walstraat in Vlissingen dat mensen het vooral leuk vinden om tweedehands kleding te kopen vanwege de prijs. Een begrijpelijk argument, dat pas echt goed tot je doordringt als je prijzen van kledingstukken met elkaar gaat vergelijken. Tijdens een bezoekje op de hagelnieuwe website van De Knipbeurs valt mijn oog op een fantastisch merkjurkje waar je al snel honderd euro voor neertikt als je het nieuw koopt, maar hier wordt aangeboden voor twee tientjes. “Alles wat je online bestelt, kan je laten thuisbezorgen of in de winkel op komen halen”, licht Joke toe.

Beter voor het milieu

Ook Esther Jansen van Zus & Zo in Middelburg, een winkel in tweedehands baby-, kinder-, en positiekleding, vindt dat het muffe en stoffige imago van tweedehands kleding inmiddels echt wel achterhaald is. “Voordat de kleding de winkel ingaat, wordt het gewassen en gestreken. Zodra iets een gaatje heeft of een vlek die er tijdens het wassen niet uit gaat, komt het de winkel niet in.” Nu de deuren van Esthers winkel zijn gesloten, kan je nog steeds tussen de items snuffelen op haar website. “Het is niet te doen om al onze artikelen erin te zetten, maar gelukkig weten de meeste mensen dat ze mij een berichtje kunnen sturen als ze ergens naar op zoek zijn. Nu klanten af mogen halen, hebben we besloten dat ze dit bij mij thuis kunnen doen. Het kost mij namelijk meer om de winkel open te houden. Uiteraard worden alle bestellingen buiten Middelburg wel verzonden.” Volgens Esther komen de klanten niet alleen naar haar winkel vanwege de aantrekkelijke prijsjes, maar ook uit ook vanwege ideële overwegingen, omdat het hergebruiken van kleding beter is voor het milieu.

Dat laatste was voor Marianne de Meulmeester uit Veere de grootste trigger om over te stappen op tweedehandskleding voor zichzelf en haar negenjarige dochter Dinthe. “Heel eerlijk, ik ben gewoon een echt fashionista”, begint ze lachend. “Ik vind het fijn om er leuk uit te zien en ik ging ook wel eens naar die fashionketen om te shoppen. Voor een kleine honderd euro heb je daar veel nieuwe kleding. Ik kocht kleding vaak meer ‘voor de heb’ en was me er niet van bewust dat het geen wegwerpartikel is. Tot ik me realiseerde dat het niet weg is als je het weggooit. Weg is niet weg”, benadrukt ze. “De afvalberg heeft een enorme impact op het milieu en dat beseffen we vaak niet als we een shirtje in de vuilnisbak gooien. Daarnaast zit er heel veel onrecht achter zo’n goedkoop shirtje. Als ik voor 3 euro een shirt koop, betaalt iemand anders daar de prijs voor, zoals mensen die voor een hongerloontje op katoenplantages of in naaiateliers werken. En dan heb je ook nog eens de impact van de kledingindustrie op het milieu, zoals CO2 uitstoot, het gebruik van chemische verfstoffen, enorme hoeveelheden water”, somt Marianne op. “Al die dingen hebben me aan het denken gezet en ervoor gezorgd dat ik nu vrijwel al mijn kleding tweedehands koop. Als we dat op grotere schaal gaan doen, kunnen we echt bijdragen aan een groener en duurzamer leven.”

Vierde leven

“Het label ‘suf en mottig’ is echt totaal niet meer aan de orde als het om tweedehandskleding gaat. We kopen met z’n allen veel kleding en vaak wordt iets maar een paar keer gedragen. Verder hangt het in de kast. Ik vind dat zo’n kledingstuk echt nog wel een tweede, derde of misschien wel vierde leven verdient.”

Kettingkledingruil

Marianne kreeg steeds meer interesse in tweedehandskleding en zodoende las ze iets over kettingkledingruil. Een initiatief dat uitblinkt in eenvoud en ook nog eens perfect uitgevoerd kan worden in tijden van corona. Sterker nog, de kettingkledingruil is ontstaan doordat we nu niet meer met z’n allen naar beurzen kunnen en kledingruilevenementen in het water vielen. “Het initiatief komt uit Amsterdam. Je krijgt een tas kleding thuis, haalt eruit wat je wilt hebben, stopt er kleding in terug waar je zelf op uitgekeken bent en geeft de tas weer door aan de volgende in de ‘ketting’. Dit idee vond ik zo leuk, dat ik initiatiefnemer ben geworden in Middelburg en Goes. Inmiddels zijn er al zestig mensen aangesloten in en om deze twee plaatsen. Je mag de tas drie dagen houden om te ‘shoppen’ en daarna geef je hem door aan de volgende. Zo’n kettingkledingruil is echt een soort sociaal event. Ik word blij van het enthousiasme. Via de app delen we elkaars vondsten en inspireren we elkaar. Zeker in deze tijd is het een fantastische tool voor verbinding.”

Niet weggooien

Heb je kledingstukken liggen die je niet meer draagt, maar eigenlijk ook niet meer geschikt zijn om door te geven? “Gooi ze alsjeblieft niet weg, maar lever het in bij de kledingcontainers van het Leger des Heils”, zegt Udo op de Dijk, coördinator bij het Leger des Heils. “Alle kleding die bij ons binnenkomt wordt heel zorgvuldig gesorteerd door onze vrijwilligers, alleen de echt goede kleding komt in onze winkels of gaat naar mensen die een hulpvraag hebben. Toch kan bijna alle kleding die bij ons binnenkomt hergebruikt worden. Kleding kan namelijk ook gerecycled worden. Er wordt dan nieuwe kleding van gemaakt, isolatiemateriaal of op een andere manier hergebruikt. Je kunt kleding die je niet meer draagt beter in onze container gooien dan in de vuilnisbak. Hoe minder er bij het vuil terecht komt, hoe beter.”

Zoek een inzamelpunten van het Leger de Heils bij jou in de buurt via www.reshare.nl

Kijk voor meer informatie over de kettingkledingruil op www.kettingkledingruil.nl

Meer tips over tweedehands lifestyle? Vlog Marianne de Meulmeester  op Instagram

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden