Wel of geen prik. Wat is jouw motivatie?


<p>Vorige week donderdag werden de eerste medewerkers van het Adrz gevaccineerd. FOTO: Adrz </p>

Vorige week donderdag werden de eerste medewerkers van het Adrz gevaccineerd. FOTO: Adrz

(Foto: )

Wel of geen prik. Wat is jouw motivatie?

  Nieuwsflits

Vorige week donderdag werden de eerste medewerkers van het Adrz gevaccineerd. Een spannend moment voor het ziekenhuis, maar de opluchting overheerste volgens Yvonne van der Weele, woordvoerder van het Adrz. “De meeste mensen zijn erg blij”, laat ze weten. “De bereidheid onder onze medewerkers om zich te laten vaccineren is erg groot. In dit ziekenhuis is het ziekteverzuim door coronaklachten gelukkig laag gebleven, zeker in vergelijking met andere ziekenhuizen in het land. Maar we willen natuurlijk graag voorkomen dat er veel mensen uitvallen. Het is belangrijk dat de zorg door kan gaan.” Wanneer de overige ziekenhuismedewerkers gevaccineerd kunnen worden is op dit moment nog niet bekend. Ook de startdatum van de vaccinatie voor overige groepen is op dit moment nog onduidelijk.

door Rachel van Westen 

Voor de meeste mensen zal het nog maanden duren voor ze de uitnodiging voor de coronavaccinatie ontvangen. En dan? Gaat iedereen zich laten vaccineren? Volgens een enquête van onderzoeksbureau Ipsos is 75 procent van de Nederlanders bereid om de vaccinatie te nemen. Als redactie van deze krant zijn we vooral benieuwd naar de motivatie van mensen in de regio. Waarom willen ze zich laten vaccineren? Waarom hebben ze twijfels of wat is de motivatie om de prik te weigeren?

Twijfel

Als we rondvragen in de regio, blijkt uit de reacties dat de meerderheid zich wil laten vaccineren, tegelijkertijd geven veel respondenten aan dat ze twijfelen. Ook Patricia twijfelt. “Ik vind het best spannend en een beetje eng. Ik zou wel meer informatie willen over de prik. Daarom twijfel ik. Aan de andere kant ben ik heel blij als we weer naar het ‘oude’ normaal kunnen, dat is een reden om het toch te doen.”

Wat is betrouwbaar?

Miranda geeft aan dat ze op zoek is naar betrouwbare artikelen over het vaccin. “Maar wat is tegenwoordig nog betrouwbaar?”, vraagt ze zich af. “Dus ik probeer erover te lezen en mijn gezonde verstand te gebruiken, want je emotie is niet altijd de juiste graadmeter. Ik vind het vaccin tricky, maar dat is Corona ook. En zijn er bijwerkingen die misschien pas over vijftien jaar naar boven komen? Het blijft vooralsnog een dilemma.”

Twijfelaar wordt voorstander

“Ik twijfelde ook heel erg”, geeft Trijntje uit Goes toe. “Inmiddels heb ik zoveel gelezen en gevolgd op televisie, dat ik overtuigd ben dat dit vaccin net zo veilig is als andere vaccins die we ‘tot ons nemen’. In de Volkskrant lees ik dagelijks de artikelen van Maarten Keulemans, wetenschapsjournalist. Hij ontrafelt berichten, verzamelt kennis van echte wetenschappers, duikt diep in de materie en bevraagt wetenschappers over alles waar hij zelf aan twijfelt, of waar de lezers aan twijfelen. Verder heb ik het interview gelezen met Özlem Türeci, zij heeft al meer dan 20 jaar geleden als virologe vaccins ontwikkeld, waarbij gebleken is dat het Sarsvaccin met kleine aanpassingen nu geschikt is tegen Covid 19. Waarbij ook duidelijk werd dat de ‘fingerprint’ van duizenden verschillende Coronavirussen al zorgvuldig in kaart is gebracht. Verder heb ik steeds de uitleg gevolgd van de Nederlandse virologen, ook in geschreven interviews, en dat geeft me alle vertrouwen. De uitzending van de NOS vorige week met Rob Trip en twee virologen, was een bevestiging van alles dat ik gelezen en gehoord heb. Dus inmiddels zeg ik: ‘Ja. Ik zal me zeker laten vaccineren.’”

Vaccinatie? Ja!

Melissa twijfelt geen moment. Ze heeft in maart corona gehad en heeft daar nog steeds heel veel last van. “Als ik naar boven loop, moet ik eerst vijf minuten bijkomen omdat ik te weinig lucht heb. Ik ben nog steeds heel moe. Dit wil ik niet nog een keer. Ik laat me zeker vaccineren.”Ook Olda is overtuigd. “Ik wil weer een stukje vrijheid terug, zoals mijn vrijwilligers werk, fitness, ik wil weer kunnen reizen en een terrasje kunnen pakken. Ik laat mezelf vaccineren.”
Roxanne werkt op de huisartsenpost en weet zelfs al wanneer ze de prik krijgt. Ze heeft een afspraak gemaakt voor de 24ste. “Op mijn werk zie ik heel veel ellende voorbij komen. Als ik dan waarschijnlijk een steentje bij kan dragen aan het niet verspreiden van het coronavirus doe ik dat heel graag.”

Absoluut niet

Enkele respondenten laten weten dat ze zich niet willen laten vaccineren. Maar als er gevraagd wordt naar een onderbouwing van hun standpunt blijft het stil, behalve bij Willeke en Mariska. Willeke durft het niet aan vanwege haar medische aandoening en Mariska heeft heel andere argumenten om ‘nee’ te zeggen tegen het vaccin.

“Laat ik vooropstellen dat ik absoluut geen corona-ontkenner ben”, zegt Mariska. “Ik ben voor vaccineren en heb mijn kinderen ook laten vaccineren. Maar we hebben het nu over corona, het is geen polio of ebola. De meeste mensen die doodgaan aan Corona, hebben onderliggend lijden of zijn behoorlijk op leeftijd. Dat maakt het niet minder verschrikkelijk dat deze mensen sterven, maar er sterven jaarlijks ook heel veel mensen aan griep. Toch is de griepprik niet verplicht, terwijl ik, voordat ik griepverschijnselen heb, mijn oma kan besmetten met griep waaraan ze vervolgens ook kan komen te overlijden. Ik vertrouw dat vaccin op zich wel. Soms hoor je zulke vreemde dingen. Mensen die uitzoeken wat er in zo’n vaccin zit en vervolgens roepen dat het om levensgevaarlijke ingrediënten gaat. Dat is echt onzin, als je in een keer alles inneemt wat in je medicijnkastje staat, word je de volgende ochtend ook niet meer wakker. Het gaat om de dosering. Overigens heb ik begrepen dat dit type vaccin met de mRNA techniek nog nooit eerder gebruikt is, in die zin bekijk ik het dan wel met argusogen.”

Taboe

“Als ik een functie had waarmee ik veel met kwetsbare mensen te maken heb, zou ik er misschien anders instaan, maar voor nu zeg ik ‘nee’. Voor mezelf zie ik het nut er niet van in, ik ben hartstikke gezond en behoor niet tot een risicogroep. Het is best een taboe om dat uit te spreken. Maar laten we wel wezen, voor 98 procent van de bevolking is het coronavirus niet levensgevaarlijk. Het lijkt wel of het niet anders kan dan je te laten vaccineren en het egoïstisch is om het niet te doen. Het overheersende gevoel is dat je eigenlijk geen keus hebt, omdat we allemaal onze vrijheid terug willen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden