Hans vluchtte met zijn gezin naar Taipei


<p>Hans Rijpkema is een geboren en getogen Zeeuw. Sinds augustus woont hij samen met zijn vrouw en dochter in volledige vrijheid in Taipei.</p>

Hans Rijpkema is een geboren en getogen Zeeuw. Sinds augustus woont hij samen met zijn vrouw en dochter in volledige vrijheid in Taipei.

(Foto: )

Hans vluchtte met zijn gezin naar Taipei

  Nieuwsflits

Hans Rijpkema is een geboren en getogen Zeeuw. Toch zit hij niet in lockdown, maar bezoekt samen met zijn vrouw Pei en hun dochter Aletta restaurants, pretparken, ze gaan naar het zwembad en de tienjarige Aletta kan elke dag naar school. Sinds augustus van dit jaar leven ze in volledige vrijheid in Taipei, de hoofdstad van Taiwan.

door Rachel van Westen 

taipei - Hoe zijn ze daar terecht gekomen en waarom hebben ze deze stap genomen? Daar gaat een heel verhaal aan vooraf. Hans vertrok in 1996 naar Los Angeles vanwege zijn werk. Daar ontmoette hij zijn vrouw Pei. Zij is geboren in Taiwan en op jonge leeftijd naar Amerika verhuisd, waar ze de Amerikaanse nationaliteit kreeg. Ze hield altijd haar Taiwanese paspoort en dat papiertje maakte het voor haar én haar gezin mogelijk om in coronatijd Taiwan binnen te komen.

“Het begon in februari echt te rommelen in Los Angeles”, vertelt Hans over de uitbraak van het coronavirus. “We kregen al snel het idee dat scholen dicht zouden gaan en een dag of twee voor dat echt gebeurde, hebben wij onze dochter van school gehaald. We vonden het zelf niet veilig meer. Op dat moment hadden we al het vermoeden dat de scholen dit jaar niet meer open zouden gaan. Toen zijn we andere plannen gaan maken. Wij zijn zelf heel voorzichtig geweest. We bestelden de boodschappen online, de spullen werden buiten uitgepakt en we waren met chloordoekjes in de weer voor we alles naar binnen haalden. We gingen bij niemand naar binnen en hier kwam ook niemand. Maar je ziet dat veel mensen zich niet aan de regels houden en dan weet je gelijk dat het heel lang kan gaan duren. Het allergrootste probleem voor ons was dat onze dochter niet naar school kon. Je hebt wel online onderwijs, maar dat is niet ideaal voor een tienjarige.”

Paspoort

“Taiwan pakte het al snel heel anders aan. Heel in het begin zijn daar zeven sterfgevallen gemeld, maar al snel heeft de overheid het land afgesloten. Je mag alleen naar binnen als je een Taiwanees paspoort hebt, voor familiebezoek of als je in Taiwan moet zijn voor werk. Dankzij haar Taiwanese paspoort kon mijn vrouw er dus zonder problemen naartoe en mijn dochter kon met haar meereizen. In eerste instantie zou ik zelf niet mee kunnen, dus we hadden al gepland dat ik hier zou blijven en mijn dochter en vrouw zouden samen naar Taiwan gaan. Toch kwam er net een moment dat ik een visum kon krijgen, omdat ik getrouwd ben met iemand die een Taiwanees paspoort heeft. Die kans hebben we gelijk gegrepen. Kort daarna was dat niet meer mogelijk, dus ik ben er net doorheen geslipt.”

Moeite

“Ook daar ging wel wat aan vooraf”, blikt Hans terug. “Het kostte nogal moeite om alles voor elkaar te krijgen. We zijn in Zierikzee getrouwd, dus we hadden ons trouwcertificaat uit Nederland nodig. Dat moest worden geautoriseerd door het ministerie van buitenlandse zaken in Den Haag en daarna gecertificeerd door het Taiwanees consulaat in Den Haag, aansluitend werd het doorgestuurd naar Los Angeles en moesten wij er weer mee naar het consulaat van Taiwan in Los Angeles. Kortom, het was een heel gedoe.”

Coronatest

“Voor vertrek kregen we nog een coronatest. Dat was het laatste wat ons tegen kon houden, maar alles was goed, dus we konden vertrekken. Aangekomen in Taiwan moesten we gelijk in quarantaine. Wij konden gelukkig in een leegstaand huis van familie, want verder gaat iedereen in quarantaine in een hotel. In dat geval mag je zelfs niet bij elkaar op de kamer. De naleving van de quarantaineperiode gaat in Taiwan wel net even iets anders dan in Nederland. Hier wordt het echt strikt gecontroleerd. Er kwam elke dag politie aan de deur en ze kwamen zelfs een keer met spoed langs, omdat onze telefoon geen signaal meer gaf. Tja, de batterij was leeg. Zelfs dat wordt in de gaten gehouden.”

De moeite waard

“Maar het was de moeite waard”, vindt Hans. “Onze dochter kan nu gewoon naar school en alles kan en mag hier. We kunnen naar restaurants, het zwembad, de dierentuin, pretparken... En anderhalve meter? Nee, mensen lopen gewoon langs elkaar, er zijn concerten, mensen zitten naast elkaar in restaurants. Bijna iedereen loopt met een mondkapje op, maar dat was hiervoor ook al. Ze hebben hier veel geleerd van de sarsuitbraak in 2003. Taiwanezen dragen al een mondkapje als ze verkouden zijn. Dat is hier heel normaal. Na Sars in 2003 zit de schrik er goed in. Daardoor was het land veel beter voorbereid.” Toch hoopt Hans dat hij snel weer naar Zeeland kan komen. “Ik heb mijn moeder nu al meer dan een jaar niet gezien. Wij zouden dit voorjaar naar Zeeland komen en mijn moeder zou in het najaar naar ons toe komen, maar dat is allemaal niet doorgegaan.”

Flinke boete

Na het interview liet Hans weten dat Taiwan op 22 december de eerste binnenlandse coronabesmetting sinds 12 april heeft gemeld. Het gaat om een Taiwanese die in nauw contact is geweest met een piloot. Omdat de piloot dit niet heeft vermeld tijdens het contactopsporingsonderzoek zal hij een boete krijgen van maximaal 10.575 dollar.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden