Vuurwerk is dit jaar verboden


<p>Door het vuurwerkverbod zijn een reclameposter van vuurwerkverkoop en een aantal dummy&#39;s van verpakkingen voor de foto alles wat er van vuurwerk te zien is bij Weezepoel vloeren & wonen. Foto: Leon Janssens.</p>

Door het vuurwerkverbod zijn een reclameposter van vuurwerkverkoop en een aantal dummy's van verpakkingen voor de foto alles wat er van vuurwerk te zien is bij Weezepoel vloeren & wonen. Foto: Leon Janssens.

(Foto: )

Vuurwerk is dit jaar verboden

  Nieuwsflits

Waar en hoe vuurwerk is ontdekt, is niet met zekerheid te zeggen. De gedachte gaat veelal uit naar China waar ook buskruit vandaan komt. Oorspronkelijk werd er lang geleden veel lawaai gemaakt met de jaarwisseling om de boze geesten te verdrijven. Het middel is tegenwoordig erger dan de kwaal. Een cobra is krachtiger dan een oefengranaat van defensie. Rond 1950 deed vuurwerk zijn intrede met rotjes, een stuiver per stuk, en de sterkere versie, een donderslag voor een dubbeltje. Er waren toen ook al sterrenregens en vuurpijlen maar de jeugd richtte zich vooral op knallers. Dat leidde later jaren tot grote knalpartijen waarbij na afloop sommige straten en pleinen rood gekleurd waren van de Chinese duizendklappers en bezaaid met vuurwerkrestanten. Tegenwoordig heeft siervuurwerk de overhand. In Wemeldinge en Hansweert lieten destijds in de Nieuwjaarsnacht om twaalf uur al de boten in de havens hun toeters en scheepsfluiten horen om zo het nieuwe jaar in te luiden.

door Leon Janssens 

GOES - Vuurwerkhandels mogen ook het lichte vuurwerk, categorie 1, niet verkopen zo werd maandag 21 december bekend. Volgens de vuurwerkbranche hebben de handelaren geen toestemming gekregen om hiervoor een speciaal loket te openen of het vuurwerk bij mensen thuis te bezorgen. Wel is het in sommige supermarkten te verkrijgen.
“Toen bekend werd dat de winkels dichtgingen, hebben we gevraagd of we voor licht vuurwerk toch een loket mochten openen. Dat werd afgewezen. Daarna hebben we gevraagd of we het vuurwerk bij mensen thuis kunnen bezorgen. Maar het ministerie heeft ons vorige week laten weten dat dit ook niet mag. Dit had nu juist een kleine pleister op de wonde moeten worden. Er was veel vraag naar, maar nu blijven we ook hier mee zitten”, zei een woordvoerder van de vuurwerkbranche. Onder categorie 1 vuurwerk vallen onder meer fakkels, rookbommetjes, de bekende sterretjesregen en grondbloemen. Supermarkten, die dit vuurwerk al in hun assortiment hadden, mochten dat verkopen. Ondanks het vuurwerkverbod is de publieke opinie dat bij de jaarwisseling tóch heel wat vuurwerk afgestoken zal worden.

Weezepoel vloeren & wonen, Goes, is een bekend verkooppunt van vuurwerk. In december verkoopt het bedrijf volop vuurwerk en oliebollen, maar met het voor dit jaar ingestelde vuurwerkverbod, nu even niet. Eigenaar Erik Weezepoel is niet alleen verkoper van vuurwerk maar is zelf ook een groot liefhebber van het afsteken ervan. “Vorig jaar hadden wij hier op de Diazweg 12.000 bezoekers. Niet alleen kopende klanten, maar toch hadden wij een plus in de verkoop vuurwerk. Op de dagen dat wij vuurwerk uitleveren wordt hier de ‘Experience’ georganiseerd, een leuke happening waar van alles te doen is zoals een oliebolletje, koffie, chocomel. Er komen hier gezinnen met kinderen daar hebben wij de ruimte voor. Tijdens het wachten op je beurt even een praatje maken. Wachten duurt dan niet zo lang want ons team van vijftien man staat klaar voor de klant. Dat we nu geen vuurwerk mogen verkopen is niet leuk. Maar van de andere kant met anderhalve meter afstand en allemaal een mondkapje op is de gezelligheid een eind weg. Daar zouden we met maximaal dertig mensen tegelijk binnen niet meer aan toe komen”, aldus Erik en Brigitta Weezepoel.

Voorraad

Voorraad van vuurwerk heeft Weezepoel vloeren & wonen niet. In principe was er wel besteld voor eind 2020 maar dat is niet meer afgenomen. “Onze bunkers, die voldoen aan alle veiligheidsvoorschriften zoals dat wettelijk verplicht is, zijn nu leeg. Het is tijd voor andere zaken. Opvallend is dat sommige supermarkten wel een kleine voorraad vuurwerk hebben liggen. Dat mag tot maximaal 200 kilo, daarboven moeten al veiligheidsmaatregelen worden getroffen”, weet Erik (42), “Voor ons zou dit nu het elfde jaar zijn. Het is begonnen op de Joachimikade, daarna zaten we op de Westhavendijk, en hebben de vuurwerkverkoop hier, na verhuizing in 2018 van Weezepoel vloeren & wonen, op de Diazweg voortgezet. Vuurwerk loopt goed, steeds in de plus. Er wordt best veel geld aan uitgegeven. Wij verkopen online, dat heeft altijd goed gewerkt, en directe verkoop à contant kan ook.” In Nederland wordt € 4,70 per persoon aan vuurwerk uitgegeven oftewel er gaat voor tachtig miljoen de lucht in met de jaarwisseling. Weezepoel heeft zelf ook altijd flink uitgepakt: “Er gaat voor serieus geld de lucht in. Dit jaar niet maar we houden er zelf wel van. Vooral siervuurwerk. Knalvuurwerk is wel verdrongen door siervuurwerk. Dat is ook mooier, veel mensen genieten daarvan. Wij begonnen op Oudjaar rond 20.00 uur met afsteken tot 02.00 uur in het nieuwe jaar. Zo weet je tenminste wat je verkoopt”, lacht Erik.

Carbid schieten

In de gemeente Goes zijn vanwege het vuurwerkverbod een aantal maatregelen getroffen. “Alle ‘hotspots’ krijgen meer aandacht van politie en handhavers. Deze week is er extra aandacht besteed aan het afsteken van vuurwerk. Er waren meer meldingen dan normaal van vuurwerkoverlast. Er was wel wat spanning hier en daar door jongeren die van plek tot plek trekken. Er zijn oproepen via sociale media om vuurwerk af te steken. Dit gaat iets verder dan kwajongensstreken, we zijn er druk mee bezig”, zegt burgemeester Margo Mulder. Vuurwerk afsteken werd verboden; direct was er een alternatief gevonden: carbid schieten. Maar dat moet in Goes twee weken van tevoren worden aangevraagd. Per 18 december was er één aanvraag binnengekomen op het Stadskantoor. “Dat staat in de APV. De termijn voor de jaarwisseling is dus verstreken. Zonder vergunning is carbid afschieten per definitie illegaal en strafbaar”, zegt burgemeester Mulder, “Met de aanvrager zijn wij in overleg geweest want ook bij carbid afschieten moet je de corona maatregelen in acht nemen.” Ook in de gemeente Kapelle is carbid schieten een item. In hun APV staat een bepaling die carbid schieten toestaat. Voor 9 december aanmelden bij de gemeente. De meldingen zijn beoordeeld op plaatselijke omstandigheden en de landelijke covid-19 maatregelen. Uit vrees voor samenkomsten en toeloop is besloten geen toestemming te verlenen voor openbare locaties. Twee meldingen zijn geaccepteerd; die voldoen aan de gestelde richtlijnen met locatie op eigen terrein.

Vuurwerkbom

In Kapelle kreeg een 78-jarige vrouw een vuurwerkbom door de brievenbus gegooid. Zaterdag zijn hiervoor drie minderjarige jongens aangehouden.

Oproep aan ouders

Ondanks het vuurwerkverbod is in Goes en wijde omgeving in december al regelmatig knallen van vuurwerk te horen of je wordt ‘s avonds verrast met mooi siervuurwerk in de lucht. Ook vindt er vandalisme plaats. De Goese burgemeester Margo Mulder doet een oproep aan ouders. “Het vuurwerkverbod wordt gehandhaafd, Er zijn best veel meldingen van overlast binnen gekomen. Bij jongeren thuis kan aangebeld worden om vuurwerk in beslag te nemen. Het is schrikken als de politie plotseling voor de deur staat. Daarom doe ik een oproep ‘Ouders, hou je kinderen in de gaten, ook op sociale media’. Vuurwerkbezit is strafbaar. Veel mensen houden zich aan het vuurwerkverbod maar een klein deel niet. Het is echt nodig. Zeker om door verwondingen als gevolg van vuurwerk onnodige belasting in de zorg te voorkomen. Tegen ouders zeg ik ‘ga in gesprek met je kinderen’.” Ook wijst de burgemeester erop dat de jeugd voldoende alternatieven geboden wordt middels online club-events.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden