Orkest zet de hoorn in de schijnwerpers

  Cultuur
Top-hoornist Laurens Woudenberg is een oude bekende hier in Zeeland.
Top-hoornist Laurens Woudenberg is een oude bekende hier in Zeeland. (Foto: PR Zeeuws Orkest)

MIDDELBURG -  Het Zeeuws Orkest brengt Mozart meets Brahms met als verbinding de klanken van de hoorn.

Mozart meets Brahms met als verbinding de klanken van de hoorn

De hoorn kennen we allemaal uit vroeger tijden. De jachthoorn, maar ook de hoorn op de postkoets en het hoorngeschal in de bergen. Ook in veel filmmuziek hoor je in het intro vaak de hoorn, waarmee onmiddellijk een weidse en imposante sfeer neergezet wordt. Omdat die hoorn zoveel meer kan heeft Het Zeeuws Orkest besloten om in de voorjaarscyclus deze maand de prachtige ronde, sonore klank van de hoorn in de schijnwerpers te zetten.

Oude bekende

Te gast is een oude bekende van het orkest, Laurens Woudenberg, net na het conservatorium heeft hij nog meegespeeld in Het Zeeuws Orkest, daarna het Gelders Orkest en nu heeft hij inmiddels furore gemaakt als eerste hoornist van het Koninklijk Concertgebouworkest. Laurens is het voorbeeld van een musicus met een dubbele carrière. Omdat de banen in de klassieke muziek dun gezaaid zijn, begon hij in de zorg. "Ik begeleidde en verzorgde mensen met een zware verstandelijke beperking en vond dat mooi en dankbaar werk" zegt hij zelf. Maar ook deed hij circus werk.  Laurens hierover: "Ik werkte niet als clown of acrobaat. Nee, wij gingen met twee bussen vol materiaal langs scholen om kinderen voor een dag circusartiest te laten zijn. Ze leerden dan allerlei verschillende circusvaardigheden". 

Mozart meets Brahms

En van de solist naar de muziek. De gemeenschappelijkheid in het thema Mozart meets Brahms is dat bij beiden de hoorn een belangrijke rol speelt. Is bij Mozart in zijn hoornconcert nr. 4 de hoorn als solo instrument te horen is, zo geeft Brahms in zijn symfonie nr. 2 ook de hoorn een prominente rol. Beide composities zijn prachtig maar heel verschillend. Mozart, het jonge genie, waarvan ze wel zeggen dat hem de muziek door God gegeven werd. Waarmee ze bedoelden dat hij niet hoefde te ploeteren, maar de muziek bij hem binnen vloog en hij eigenlijk alleen maar de noten op hoefde te schrijven. Niet te geloven als u tijdens deze concertserie ook de bekende Haffner symfonie van Mozart beluistert. Mozart is een typische vertegenwoordiger uit de tijd die het Classicisme genoemd wordt, met een heel duidelijke overzichtelijke structuur en veel minder pieken en dalen die zo bekend zijn van de Romantiek uit de tijd van Brahms. Een bekende zin van Goethe is: "Himmelhoch jauchzend, zum Tode betrübt" vrij vertaald: "Juichend tot in de hemel en bedroefd tot in de dood". Dat geeft spannende en aangrijpende muziek, die je voelt in je hart en buik, zeker als de tonen komen van de hoorn. Daarbij waan je jezelf onmiddellijk hoog in de bergen uitkijkend over het bergdal, of misschien wel midden in de film "Star trek". 

•    Donderdag 21 maart in het Scheldetheater, Terneuzen om 20.00 uur
•    Vrijdag 22 maart in de Mythe, Goes om 20.00 uur
•    Zaterdag 23 maart in de Zeeuwse Concertzaal, Middelburg om 20.00 uur

Uw kaarten bestelt u op www.Zeeuwsorkest.nl

Meer berichten