Foto: PR COVG

Voorjaarsconcert 'Weense klassieken' door COV Goes

  Cultuur

GOES - Op zaterdag 23 maart 2019 verzorgt de Christelijke Oratorium Vereniging Goes een voorjaarsconcert in de Geerteskerk te Kloetinge. Op het programma staan de ‘Litaniae de venerabili altaris Sacramento’ KV243 van W.A. Mozart en het ‘Stabat Mater’ van J. Haydn.

Het werk wordt uitgevoerd door het koor en vier solisten met begeleiding van continuo-orgel en orkest, onder leiding van dirigent Aleida Post. Het concert begint om 20.00 uur. Toegangskaarten kosten €25,- en zijn vanaf 2 maart 2019 verkrijgbaar via de website www.covgoes.nl en bij Boekhandel de Koperen Tuin, Keizersdijk 16 Goes. Toegangskaarten €10,- t/m 18 jaar zijn alleen verkrijgbaar in de kerk.

De Christelijke Oratorium Vereniging Goes (COV Goes) brengt in de lijdenstijd, een periode van 40 dagen voor Pasen, twee werken van de ‘Weense klassieken’ ten gehore.

De ‘Litaniae de venerabili altaris Sacramento’ van Wolfgang Amadeus Mozart is de laatste van zijn vier litanieën, die hij in dienst van de prins-aartsbisschop Colloredo in Salzburg schreef. Deze smeekbede is een rijkgeschakeerd geheel van stijlen, met warmbloedige aria’s en virtuoze zangpartijen. Het orkest speelt in deze veelkleurige litanie zowel een ondersteunende rol als een actieve partij in het dramatisch verklanken van de woorden uit het lijdensverhaal. De negendelige litanie werd in 1776 voor het eerst uitgevoerd op Palmzondag in de Dom van Salzburg. Dit werk geeft uitdrukking aan de “dankzegging voor de grote gave”, het lichaam van Christus, gesymboliseerd door brood en wijn.

Een tijdgenoot van Mozart, Joseph Haydn, schreef negen jaar eerder zijn ‘Stabat Mater’, dat in 1767 werd uitgevoerd op Goede Vrijdag in het slot Esterházy. Haydn was bij dit Oostenrijks-Hongaars vorstenhuis werkzaam als dirigent en hofcomponist.

In het Stabat Mater bevinden we ons, samen met Maria, de moeder van Jezus, aan de voet van het kruis. De titel Stabat Mater is een verkorting van de beginwoorden van het middeleeuwse gedicht Stabat Mater Dolorosa (de moeder stond bedroefd). In dertien delen zijn naast dramatiek ook welhaast opgewekte klanken te horen. In Haydns dagen was net als in onze huidige tijd het Stabat Mater van Pergolesi al zeer populair. Het werk van Haydn vertoont een aantal parallellen met de zetting van Pergolesi. Het stuk sluit stralend af met een fuga: Paradisi Gloria (het hemels paradijs).

Medewerkenden

Aan het voorjaarsconcert van de COV Goes op 23 maart 2019 werken mee:, continuo-orgel. De orkestbegeleiding wordt uitgevoerd door het Holland Symfonie Orkest. Het geheel Nienke Oostenrijk, sopraan; Myra Kroese, alt; Jeroen de Vaal, tenor; Robbert Muuse, bas; Arjen Leistra staat onder leiding van dirigent Aleida Post.

Het koor heeft rond de vijfenzestig leden en verzorgt elk jaar een of twee concerten. Naast oratoria en missen worden ook kleinere werken uitgevoerd. Sinds november 2018 staat de COV Goes onder directie van Aleida Post. Koor en dirigent nodigen u van harte uit deze prachtige muziek mee te beleven in de voorbereidende weken naar het Hoogfeest van Pasen.

Nadere informatie

Voorjaarsconcert door de Christelijke Oratorium Vereniging Goes, zaterdag 23 maart 2019 in de Geerteskerk, Geertesplein 24, 4481 AN Kloetinge. Aanvang: 20.00 uur. Kerk open: 19.15 uur. Toegangskaarten: €25,- vanaf 2 maart 2019 verkrijgbaar via de website www.covgoes.nl en bij Boekhandel de Koperen Tuin, Keizersdijk 16 Goes. Toegangskaarten €10,- t/m 18 jaar, alleen verkrijgbaar in de kerk.

Meer berichten