Tania Kross, een opera Diva van wereldformaat, werkt mee aan concerten van Het Zeeuws Orkest. FOTO: PR
Tania Kross, een opera Diva van wereldformaat, werkt mee aan concerten van Het Zeeuws Orkest. FOTO: PR (Foto: pr)

Zeeuws Orkest en Tania Kross vlammen

  Cultuur

ZEELAND - Mondragon is een bekende naam in Zierikzee, maar weet u ook dat deze Spaanse Krijgsheer Christobal de Mondragon in 1575 met 4500 Spaanse soldaten wadend door de Zijpe tussen Schouwen en Duiveland trok om de eilanden te bezetten. Een tijd die ver achter ons lijkt, maar voor Het Zeeuws Orkest was dit oorlogsverleden de reden om te kiezen voor een concertcyclus met het verbroederingsthema Spanje.

De Commissaris van de Koning en de ambassadeur van Spanje zijn beiden uitgenodigd om te komen genieten van het concert, maar ook voor de relatie. Het Zeeuws Orkest geeft daarmee inhoud aan de stelling dat kunst verbroedert. En als de twee partijen dan bovendien kunnen genieten van Tania Kross, een opera Diva van wereldformaat, zit het wel goed met de verbroedering. U kunt er bij zijn op vrijdag 16 maart in Goes, Theater de Mythe of zaterdag 17 maart in Middelburg in de Zeeuwse Concertzaal, beide vanaf 20.00 uur.

Tania Kross is niet alleen bekend als mezzosopraan in de klassieke muziek wereld maar ook een bekende Nederlander, die populair is van televisie, getuige de opmerkingen van Brace en Jan Smit in het TV programma Beste Zangers: "En toen kwam Tania…. en werd alles anders!" Dat leidde weer tot de krantenkop de volgende dag: "Operazangeres Tania Kross ontroerde half Nederland met haar klassieke versie van Margherita". Brace en Jan Smit zaten met kippenvel en tranen in hun ogen te kijken. Het commentaar van Tania na afloop van haar optreden was: "Ik roep al jaren dat opera leuk is."

Breed publiek

Het Zeeuws Orkest dat streeft naar een grotere zichtbaarheid voor een breed publiek van de Klassieke Muziek is met dit concert weer in haar missie geslaagd. Vaak realiseren we ons niet hoe dichtbij Klassieke Muziek is in ons alledaags leven. Tania zelf zegt hierover in de introductie op het concert op YouTube: "Dit is niet de zoveelste reclame van een schoonmaakmiddel, maar een muziekstuk uit de Opera Carmen." Echt een heel grappig filmpje van haar dat je gezien moet hebben (www.zeeuwsorkest.nl)

Zoals gezegd een Spaans programma. Dat betekent passie en in het samenspel met chef-dirigent Ivan Meylemans, die het orkest tot ongekende hoogte opzweept, gaat Tania 'vlammen'. Carmen wordt uitgevoerd zoals het bedoeld is namelijk: "Een volksfeest met flirten, dansen en verleiden", waarin het verhaal wordt verteld van losbandigheid tegenover plichtbesef. En de Spaanse Habanera ten tonele wordt gevoerd en zingt: "De liefde is een niet te temmen wilde vogel."

Kaartverkoop

Er zijn al veel kaarten in de voorverkoop verkocht, maar er zijn nog kaarten beschikbaar, dus kom ook! Een kaartje kost 25 euro, maar 10 euro voor jongeren onder de 19 of als je in het bezit bent van een CJP. www.zeeuwsorkest.nl

Meer berichten
Shopbox