Foto:

De Ramshoorn geeft uit ‘De strijd tegen de slavernij’

De hut van oom Tom is het meest bekende boek over de slavernij. Daarin wordt ons duidelijk dat de vanuit Afrika gehaalde slaven vaak onder de vreselijkste omstandigheden op de katoenplantages te werk werden gesteld. 

Daarover wordt nog steeds veel gesproken. Zeker in deze tijd zijn er allerwege demonstraties tegen de onderdrukking van onze medemens.  

Door dit boek worden we herinnerd aan een zwarte bladzijde in onze geschiedenis, ons slavernijverleden. Nederland, en zeker Zeeland, heeft geprofiteerd van de slavernij. Dat dit verkeerd was, mogen we niet vergeten. Daarbij moeten we aantekenen dat het een heel verschil is hoe men deze mensen heeft behandeld.

Er zijn ook goede werkgevers geweest, al moeten we het slavernijverleden afkeuren.  In de hut van oom Tom had Tom eerst een goede baas, die hem graag de vrijheid had teruggegeven. Maar geldelijke zorgen dwongen zijn baas om hem aan een slavenhandelaar te verkopen. Na eerst bij een goede nieuwe baas in dienst te zijn geweest, komt oom Tom bij een tiran in dienst. Deze martelt hem zo erg dat dit zijn dood betekent, juist op het moment dat de redding nabij was.

We raden dit boek bijzonder aan. Het is eenvoudig naverteld door P. de Zeeuw, recent taalkundig aangepast en door uitgeverij De Ramshoorn opnieuw uitgegeven.

Mede door dit boek kwam er felle kritiek tegen de behandeling van de slaven en ontstond de Amerikaanse burgeroorlog. Vandaar dat dit boek gebundeld is met Poncho luidt de klok, wat een belangrijk moment van deze oorlog beschrijft. Door de overwinning van de noordelijke staten kwam er namelijk vrijheid voor de slaven. 

De strijd tegen de slavernij is in elke boekhandel te koop voor 15,95. Wie deze historische serie gaat sparen, krijgt 5 euro korting op elk deel.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden