Foto: RIANNE LOUS

Jaarlijkse historische oogstdemonstratie met trekpaarden

Op dinsdag 11 augustus houdt de Stichting het Werkend Trekpaard Zeeland weer haar jaarlijkse historische oogstdemonstratie met twintig Zeeuwse trekpaarden en authentieke voerwagens en landbouwwerktuigen. De demonstratie vindt plaats op een perceel tarweland aan het Groenewegje te ’s-Gravenpolder. Het perceel grenst aan de spoorlijn Goes-Hoedekenskerke. Om 14.00 uur verricht de loco burgemeester van de gemeente Borsele de openingshandeling door met een Zuid-Bevelandse menwagen geladen met schoven tarwe de eerste schoof in de dorsmachine te gooien. De oogstdemonstratie duurt van 14.00 tot 18.00 uur. De entreeprijs is voor volwassenen 5 euro per persoon en 3 euro per kind van 6 t/m 11 jaar. Voor jongere kinderen is het gratis. Parkeren kan op de aangewezen plekken en is ook gratis. Meer info is te zien op: www.trekpaarden.nl

Eén van de doelstellingen van de demonstratie is om de kennis van het werken met Zeeuwse trekpaarden te behouden en tevens te laten zien welke voer- en werktuigen daarbij vanouds gebruikt werden. Gedemonstreerd wordt hoe in het Zeeuwse landleven vóór 1950 de oogstwerkzaamheden met trekpaarden en landbouwwerktuigen plaatsvonden.

De trekpaarden zijn aan het werk te zien in de oogst van tarwe. Met een tweetal zelfbinders, elk bespannen met drie trekpaarden, wordt het graan gemaaid en tot schoven gebonden. De schoven worden door ‘boerenknechts’ opgeladen en menwagens vervoeren de schoven. Daarna wordt het graan gedorst met een traditionele dorsmachine. Een aantal andere werkzaamheden wordt op een authentieke manier met de trekpaarden en boerenwagens uitgevoerd zoals: schoven mennen (opladen), stoppels bewerken met de stoppelploeg en cultivator, tarwe snijden met de zekel, werken met de rosmolen evenals met de kortmolen. Ook zal een hoefsmid aanwezig zijn voor het beslaan van paardenhoeven. De met paardenkracht aangedreven carrousel vormt een attractie voor de kinderen. Met trekpaarden bespannen voerwagens worden ingezet voor het maken van rondritten in de omgeving. Ook andere demonstraties zullen plaatsvinden zoals het gewicht raden van een paard met veulen, dorsen met de vlegel, verkoop van producten gemaakt van Zeeuwse vlegeltarwe. Een restauratiewagen en toiletvoorzieningen zijn aanwezig. Het belooft weer een boeiende en gezellige dag te worden met kwalitatief goede presentaties.Wel zijn ook bij deze oogstdemonstratie de geldende coronamaatregelen van toepassing.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden