De frisse zilte smaak van Zeeuws bier


Peter Garai en Tristan Tange brouwden in samenwerking met Jens van Stee (rechts op de foto) een speciaal bier met zeewier. FOTO: Claudia de Wit HZ fotografie
Peter Garai en Tristan Tange brouwden in samenwerking met Jens van Stee (rechts op de foto) een speciaal bier met zeewier. FOTO: Claudia de Wit HZ fotografie (Foto: Claudia de Wit HZ fotografie)

De frisse zilte smaak van Zeeuws bier

Speciaal bier met zeewier, Zeeuwser kan het niet. Studenten van de opleiding HBO-chemie Hogeschool Zeeland experimenteerden samen met meesterbrouwer Jens van Stee van Slot Oostende in Goes om met Zeeuws zeewier een bier te brouwen. Het voorlopig eenmalig brouwsel was een succes. “Zeeuws heeft tenslotte voor de provincie Zeeland potentie. Het is een product waarmee men zich kan onderscheiden”, aldus Jens.

GOES – Het idee kwam uit de koker van Tanja Moerdijk, zij werkt op de Hogeschool Zeeland. Twee studenten, Peter Garai en Tristan Tange, namen dit op als een onderdeel van hun afstudeerproject. Tanja deed al meer onderzoek naar zeewier en samen met de twee jongens ging zij onderzoeken of zeewier een toegevoegde waarde zou kunnen geven aan de productie en smaak van bier. Ze zochten ook contact met Jens van Stee. “Mijn ervaring gaat al wat langer en verder dan dit spontane idee. Elf jaar geleden deed ik de opleiding HBO-chemie aan de HZ. Zo’n twee, drie jaar geleden nam Tanja contact met mij op om voor de eerste jaars studenten een introductie te geven met bier als hoofdthema. De kennismaking was hier in Slot Oostende met een diepgaande rondleiding. Twee dagen later ging ik dan naar de HZ om hen in clubjes van drie, vier personen bier te laten brouwen. Daardoor toch steeds die connectie met de Hz gehouden. Twee jaar is dit gedaan maar dit jaar gooide corona roet in het eten. Normaal ontvingen wij dertig man, nu wordt dat hooguit tien personen.”

Zeeuws aspect

Tanja was gericht bezig met haar onderzoek en Garai en Tange kwamen bij Jens van Stee aankloppen. Het plan was een kleinschalig brouwerijtje in het laboratorium bij HZ op te zetten, maar ook hier was corona spelbreker. HBO-chemie is een praktijkopleiding en de twee studenten konden nu niets doen. Tanja zocht contact met Jens met de vraag “zouden ze in brouwerij Slot Oostende wat kunnen produceren?”. Dat bleek geen probleem. Brouwmeester Jens: “Toevallig hebben we hier een kleine brouwinstallatie staan van veertig, vijftig liter en daar konden de jongens mee aan de slag. Er werden vier soorten bier gebrouwen. Een controle bier, zonder zeewier, en drie andere bieren met verschillende soorten zeewier (rood, groen, bruin) die hier in Zeeland geteeld worden. Peter en Tristan hebben de resultaten uitvoerig getest. Voor mij ging het tussen alle smaken om het aspect van het Zeeuwse. Het meest opvallend was ‘Zeeuws Codium’, dat kwam het meest uitgesproken in de smaak van het bier naar voren. Fris als de Oosterschelde, zeewier, je proeft er Zeeland in terug. Het smaakt zoutig, zilt zoals bij een oester. Voor mij is dat het meest interessante.”

Live hebben een aantal specialisten uit het veld van food en zeewier dit speciaal bier geproefd en beoordeeld. Het eindresultaat werd 8 juli gepresenteerd in een online event. De reacties waren positief.

Prijzig

"Het recept ligt op de plank”, zegt Jens. “Zouden wij in combinatie met HZ er iets mee willen dan kunnen wij aan de slag. Ik moet er wél bij zeggen dat zeewier een prijzig product is. Dat het een toevoeging kan zijn aan de smaak van bier vind ik inmiddels wel bewezen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden