Sportclubs worstelen en komen boven


Niets krijgt de jeugd van korfbalvereniging TOGO uit Goes eronder. Kijk dat enthousiasme dat hier wordt getoond. Sporten is gezond.
Niets krijgt de jeugd van korfbalvereniging TOGO uit Goes eronder. Kijk dat enthousiasme dat hier wordt getoond. Sporten is gezond. (Foto: )

Sportclubs worstelen en komen boven

Abrupt geen wedstrijden meer spelen, niet meer kunnen trainen. Kantines die dicht moesten. Geen baromzet. Pas veel later langzaamaan weer kunnen opstarten. Sportverenigingen kenden een raar einde van hun sportseizoen. Deze krant maakte een rondje langs de velden en sporthallen om te vragen hoe ze financieel weerstand boden en voor nu de moed erin houden. “Geen enkel lid is afgehaakt, dus we hebben geen tegenslag gehad", zo laat Sportvereniging Serooskerke bijvoorbeeld weten.

door Gerrit van Loon

GOES – Voor Sportvereniging Serooskerke was het wennen. De vereniging maakt gebruik van de accommodaties in Serooskerke, Veere en Vrouwenpolder. Die zalen worden gehuurd van de gemeente Veere. “Wij hebben dus geen vaste lasten gehad voor een zaal die wij niet gebruiken. Gemeente Veere heeft alle huur en daarbij behorende kosten laten vallen voor de weken dat het niet was toegestaan binnen te sporten”, legt Jerina Brasser, secretaris bij SV Serooskerke, uit. “Een eigen kantine hebben we niet, dus missen we daarvan geen inkomsten. Gelukkig is er geen enkel lid die vanwege het virus zijn of haar lidmaatschap heeft beëindigd. Al met al mogen we concluderen dat we financieel gezien geen tegenslagen hebben gehad.”

Toch maakte de CDA-fractie in Goes zich zorgen om financiële tegenspoed bij sportverenigingen. In de tweede week van juli gooide de fractie er een persbericht uit over wat er in de praktijk bij clubs leeft. Het CDA maalde eerder naar 65 sportverenigingen en sportclubs binnen de gemeente Goes. Ook om ze een hart onder de riem te steken in deze verwarrende tijden. Anderzijds om te vragen hoe ze de tijd doorkomen en of de politieke partij ergens bij kan helpen. “Sportverenigingen en sportclubs zijn zeer creatief geweest en hebben een grote mate van flexibiliteit laten zien om zoveel als mogelijk hun favoriete sport uit te kunnen voeren onder moeilijke omstandigheden”, meldt het CDA.

Tekort aangevuld

De partij stelde vragen aan het gemeentebestuur. Bijvoorbeeld over financiële steunmaatregelen vanuit het rijk, zoals de compensatie voor de huur van accommodaties. En als die steun niet afdoende zou zijn Goes het tekort kon compenseren? Wethouder Joost de Goffau liet weten de landelijke lijn van de de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) te gaan volgen. “Indien blijkt dat deze financiële steun vanuit het rijk niet genoeg is en sportverengingen en sportclubs binnen de gemeente in grote financiële problemen dreigen te komen, is het college bereid om te onderzoeken in welke mate dit tekort kan worden aangevuld.” Uiterlijk in het derde kwartaal van dit jaar wordt meer duidelijkheid verschaft.

Normaal starten

Sportvereniging Serooskerke gaf al zo veel mogelijk buiten les. Voor dansles gaat dat heel makkelijk. “Je hebt alleen een beetje stroom en een vlakke ondergrond nodig”, aldus Brasser. “Voor turnen vroeg het een beetje meer improvisatievermogen, maar met enthousiaste leiding, welwillende kinderen en een paar tips en ideeën van de KNGU voor buitenlessen is ook dat gelukt. Onze volleyballers zijn voor een deel op het strand gaan volleyballen en een deel heeft gewacht totdat ze weer naar binnen mochten, dat hebben ze dus ook gedaan de laatste weken. Voor volgend seizoen hopen we vooralsnog dat alles normaal op kan starten in de gymzalen.

Heel TOGO bakt

Korfbalvereniging TOGO uit Goes moest ook aanpassen en improviseren. Begin april werd het Kombifittoernooi dat dit jaar door TOGO zou worden georganiseerd direct afgezegd. Onderling hielden leden en jeugdtrainers via de groepsapp zoveel mogelijk contact met de teams. “Er kwamen spontaan ook allerlei initiatieven tot stand, om elkaar binnen de vereniging, maar ook daarbuiten een hart onder de riem te steken”, laat secretaris Angela Bras weten. “Onze jeugdraad heeft met de jeugdleden een kaartenactie voor onze seniorleden georganiseerd. Met ‘Heel TOGO bakt’ zijn allerlei cakejes en koekjes gebakken, die bij SVRZ Ter Valcke voor cliënten en medewerkers zijn afgegeven. Mooie zelfgemaakte kaarten en tekeningen zijn bij Ter Weel in Goes overhandigd. De voorraad uit de kantine is gedoneerd aan de voedselbank. Trainers maakten een filmpje met TOGO SamenSterk.”

Extra inkomsten

Deze initiatieven lieten het saamhorigheidsgevoel en maatschappelijke betrokkenheid van de korfbalvereniging zien. Nu staat de blik vooruit gericht. Vanuit de nationale bond KNKV loopt een actie om verenigingen te steunen door shirts te kopen. “Vanuit onze sponsorcommissie is die actie opgezet, waardoor we nog wat extra inkomsten hebben kunnen genereren. We hebben ook een beroep gedaan op 4.000 euro subsidie voor sportverenigingen. We begrijpen dat gemeenten geen huur voor de veldaccommodaties zullen innen. Al met al betekent dit voor TOGO dat we in financiële zin ons geen zorgen hoeven maken. Enkele leden hebben hun lidmaatschap opgezegd, maar betalen wel contributie door tot het einde van het seizoen”, aldus Bras. Binnenkort worden de trainingen weer hervat.

Positief vooruitdenken

Voetbalclub SSV'65 heeft zich ook moeten aanpassen aan de veranderende situatie. "Net als alle andere verenigingen in Goes hebben we een vreemde tijd achter de rug", laat voorzitter Tim Joosse vanaf zijn vakantieadres weten. "Met de inzet van vele vrijwilligers hebben we het in een aparte modus kunnen afwerken. De vooruitzichten zijn positief. De voorbereiding start in augustus en de competitie in september.

Toch zijn er veel onzekerheden. Hoe gaan we als vereniging functioneren in een andere setting? Kunnen we onze kantine gewoon draaiende houden? Vragen waar we pas antwoord op kunnen geven als het zover is. Maar we blijven positief en gaan verder met onze plannen, zoals het renoveren van de kleedlokalen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden