Daar gingen ze in Yerseke. Gedeputeerde Bat en Milan Vader. FOTO: Stichting Promotie Yerseke.
Daar gingen ze in Yerseke. Gedeputeerde Bat en Milan Vader. FOTO: Stichting Promotie Yerseke. (Foto: )

Yerseke laat zich niet klein krijgen

Tot en met de maand september is het elke woensdag raak in Yerseke, het hart van de Zeeuwse mosselsector. Vorige week trapten Jan Boskamp en een dag later gedeputeerde Jo-Annes de Bat en mountainbiker Milan Vader af. De jaarlijkse Mosseldag ging niet door, vandaar dat de activiteiten onder de noemer Mosselboulevard worden gegoten en langer worden uitgesmeerd. Activiteiten voor het hele gezin.

YERSEKE – De periode maart tot september 2020 in Nederland gaan de geschiedenis in als corona-tijd. Een tijd waarin in het begin bijna alles stil stond. Maar Hollanders rechten hun rug, zijn niet angstig, leven niet voortdurend in angst en doemdenkerij en hebben het normale leven weer opgepakt. We zijn niet klein te krijgen. Zeeuwen al helemaal niet, en dat geldt zeker voor Yerseke. Gaat de Mosseldag niet door? Dan doen we het toch gewoon tien keer beter? Positief blijven denken. We toveren deze zomer gewoon om tot Mosselboulevard.

Toeristen kunnen bij een bezoek aan het dorp aan de Oosterschelde ervaren (en proeven) waar de beroemde Zeeuwse mosselen en oesters vandaan komen. De restaurants hebben de heerlijkste zeevruchten op het menu staan. De rondvaarten over de Oosterschelde zijn schitterend en de rondleidingen over de historische oesterputten fascinerend.

Om toch een soort opening te hebben werd vorige week oud-voetballer, tv-analist en bourgondiër Jan Boskamp weer opgetrommeld uit België. Net als vorig jaar kreeg hij het eerste mandje mosselen op een boot overhandigt. Met een handdruk aan de visser en een grote glimlach was het mosselseizoen geopend. Jan kon aan tafel. Een dag later fietste wielerliefhebber De Bat met Vader over de dijk. Dat betekende de officiële opening van de Mosselboulevard.

Nu is Yerseke dus drie maanden lang een attractie. Elke woensdag zijn er extra activiteiten. We geven een selectie, voor de volledigheid verwijzen we door naar de website. Taste Culinair staat met een bijzondere Foodtruck bij de haven van Yerseke. Genieten van een hapje én drankje met uitzicht over de vissershaven, jachthaven en de Oosterschelde. De Foodtruck staat vlak bij de opstapplaats voor de rondvaarten. Dus goed te combineren met een rondvaart.

Een andere activiteit is de Thee-proeverij. Er zijn drie soorten met Zeeuwse smaken van de thee. Uiteraard komen daar de gebruikelijke zoetigheden bij. Chocolatier Timo Cornelisse opende in 2010 zijn winkel in Yerseke. In 2013 was de opening van zijn vernieuwde grotere winkel aan de Noordzandstaat 6, in het centrum. Zijn toko wordt ook wel het chocoladeparadijs van Zeeland genoemd. Bonbons, truffels en chocolades worden in eigen atelier gemaakt.

Een sportievere activiteit? Stap op de scooter. Het bedrijf Scooter huren Zeeland kan op de woensdagen een speciale scooter aanbieden. In een negentig minuten durende tour brommen toeristen langs alle hoogtepunten in en rondom Yerseke. De scootertour wordt begeleid door een gids die de hoogtepunten voorziet van informatie en leuke weetjes. Na afloop is er een bon waarmee gratis een bolus met koffie of frisdrank kan worden genuttigd bij Vroonland de Echte bakker aan het Kerkplein 2. Aanmelden kan via de e-mail: info@scooterhurenzeeland.nl Let op: maximaal vijf scooters per rondleiding.

Op de website www.mosselboulevard.nl, die nog in ontwikkeling is, komt het gehele programma te staan. De Mosselboulevard wordt ook gepromoot via de VVV en sociale media. Ondernemers en vrijwilligers die willen helpen kunnen zich melden via info@mosselbureau.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden