De campagne '5 voor 12' ging feestelijk van start. Van links naar rechts: Dax Hovius, Rem van den Bosch en Marja de Punder-Dobbelaar.
De campagne '5 voor 12' ging feestelijk van start. Van links naar rechts: Dax Hovius, Rem van den Bosch en Marja de Punder-Dobbelaar. (Foto: )

Op de foto met een traan op je wang

Bij het TEJO-huis Goes startte zaterdag de poster-videocampagne ‘5 voor 12’. Iedere jongere in Goes, in Zeeland moet weten dat je bij problemen in het TEJO-huis terecht kunt. Voor de posters poseerden veertien jongeren met een traan op hun wang waaronder Dax Hovius, winnaar van The Voice Kids. Op het symbolische tijdstip 11.55 uur reikte Dax de eerste posters uit.

door Leon Janssens

GOES – Door het corona virus kwamen de directe activiteiten van TEJO-huis stil te liggen. Alles ging per telefoon of online. “Gesprekken face-to-face waren niet mogelijk”, zegt Marja de Punder-Dobbelaar van het TEJO-huis “Maar we hebben nu een doorstart gemaakt met deze campagne. Elke jongere in Zeeland moet weten dat TEJO-bestaat. Dat willen wij duidelijk maken aan alle jongeren. Er moet iets gebeuren.” Voor veel jongeren is het '5 voor 12' en die situatie bestaat al enige tijd. Wachtlijsten in de gezondheidszorg zijn lang en de coronacrisis heeft de thuissituatie voor veel gezinnen verergerd. Gelukkig kunnen jongeren met vragen of problemen terecht bij TEJO-Nederland. “Daarom is het vandaag ook een bijzondere dag, zorg voor elkaar, zorg voor jezelf. TEJO-huis doet dat direct, gratis én anoniem. Het is huiselijk en laagdrempelig", aldus Marja, die samen met haar zus Willy Dobbelaar de aanzet gaf voor het eerste TEJO-huis in Nederland.

Betrokken

Het TEJO-huis heeft van de corona geleerd dat het ook mogelijk is om iets kleins neer te zetten. De nieuwe campagne is belangrijk voor TEJO. Er werd een oproep geplaatst voor foto’s en posters. ‘Wil je ambassadeur worden van TEJO? Je kunt er naar toe gaan en binnenlopen. Op de oproep ‘Op de foto met een traan' werd massaal gereageerd. Beeldend kunstenaar Rem van den Bosch fotografeerde de jongeren met een traan op hun gezicht, als symbool voor verborgen geestelijke nood. Joan Hofland maakte een video die het komende jaar in bioscoop CineCity tijdens de reclames te zien zal zijn en nu al op YouTube en facebook. Rem van de Bosch: “Het TEJO-huis spreekt mij aan. Ik voel mij daar sterk bij betrokken. Ieder mens heeft recht op veiligheid, ook kinderen. Kinderwetten zijn bij velen onbekend. Maar er is altijd een mogelijkheid zoals bij TEJO. Ik zie mezelf dan als een pitbull, vasthoudendheid, je taak volbrengen.

Ambassadeur

Jazzmine (14) komt uit Middelburg, deed als model mee aan het project Zeeuws meisje en was dat nu bij foto ‘Met een traan’. "Het is een leuk project, mooi om er aan mee te werken en het is straks in de bioscoop te zien”, zegt de leerlinge van Nehalennia SSG Middelburg. Timo (16) en Joeka Huijbregsen (14), broer en zus, maakten ook deel uit van de campagne. Timo werd door zijn zus gevraagd om mee te doen. “Een jaar lang ben ik naar het TEJO-huis gegaan “, vertelt Joeka, “hier ben ik echt geholpen." Timo is al een ambassadeur en vult aan: “Er zijn meer mensen die niet goed in hun vel zitten en ik kan TEJO-huis aanbevelen." Kijk voor meer informatie op www.tejo-nederland.nl.

TEJO

TEJO staat voor 'therapeuten voor jongeren' , een beproefd laagdrempelig therapeutisch hulpverleningsconcept, voor jongeren tussen de 10 en 20 jaar. Dit kan anoniem, gratis en direct, in een huiselijke omgeving. De werkwijze is gebaseerd op de Kinderrechten van de Verenigde Naties en gebeurt door vrijwillige, professionele therapeuten en hartelijke gastheren en -vrouwen. TEJO geeft tot tien gratis praatsessies en werkt preventief. Praten helpt. Goes is de eerste Nederlandse stad met een TEJO-huis.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden