Zoektocht naar twee oorlogsvliegers


Sgt. Cooper (staand links) en Lt. Granrud (staand derde van rechts) met hun gastfamilie.
Sgt. Cooper (staand links) en Lt. Granrud (staand derde van rechts) met hun gastfamilie. (Foto: )

Zoektocht naar twee oorlogsvliegers

Het verlies van een Marauder bommenwerper nabij Wemeldinge. B-26G 41-34364 van 386 Bomb Group/ 554 Bomb Squadron – thuisbasis Great Dunmow – is op 24 september 1944 om 19.00 uur gestart van het Franse vliegveld Beaumont na het uitvoeren van een Ferryvlucht. Het weer is zeer slecht en het toestel wordt voor het laatst ter hoogte van Calais waargenomen.

De bemanning is hopeloos verdwaald. Nadat de brandstof bijna op is brengt de captain zijn toestel naar een hoogte van 3.500 voet waarna order wordt gegeven om er uit te springen. Het vliegtuig stort vervolgens neer in een polder nabij Wemeldinge.

Twee van de vier bemanningsleden - Lavern Gremore en Kenneth van Dyke - worden door de Duitsers krijgsgevangen gemaakt. De twee andere bemanningsleden - John E. Cooper en Elmer T. Granrud - slagen er in om met behulp van het verzet uit handen van de Duitsers te blijven en zich in de omgeving van Kattendijke verborgen te houden.

Na een nacht in een schuurtje te hebben doorgebracht wordt Lt. Granrud op klaarlichte dag in een motorzijspan naar een veiliger oord gebracht. Er zijn foto’s waaruit blijkt dat deze twee vliegers tijdelijk in Oudelande zijn ondergebracht. Maar waarschijnlijk hebben ze op meerdere plaatsen gezeten.

Wim de Meester en Kees Stoutjesdijk zijn al enkele jaren bezig met onderzoek naar de Zeeuwse luchtoorlog. Er zij al diverse boeken van hen verschenen over o.a. Noord-Beveland, Schouwen-Duiveland en Zeeuws-Vlaanderen. Ze leggen nu de laatste hand aan een boek over Zuid-Beveland.

Juist voor dat laatste stukje hebben ze nog informatie nodig over deze twee vliegers die op Zuid-Beveland ondergedoken hebben gezeten. Hoe is het hen vergaan nadat ze hun vliegtuig hadden verlaten? Door wie zijn ze geholpen? En op welke adressen - naast het gezin in Oudelande - hebben ze gezeten?

Informatie kan gestuurd worden naar Heemkundige Kring De Bevelanden, Postbus 2159, 4460 MD Goes of per e-mail info@hkdebevelanden.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden