Extra coronamaatregelen voor veilige én aantrekkelijke binnenstad


Archieffoto van Johan van der Heijden: Margo Mulder loopt door Goes om de naleving van de coronaregels te controleren.
Archieffoto van Johan van der Heijden: Margo Mulder loopt door Goes om de naleving van de coronaregels te controleren. (Foto: Johan vd Heijden)

Extra coronamaatregelen voor veilige én aantrekkelijke binnenstad

De gemeente Goes maakt zich sterk voor de binnenstad. Eerder zijn vanwege het coronavirus verschillende maatregelen genomen, zoals de uitbreiding van terrassen. We merken dat er weer meer bezoekers naar de binnenstad komen. Met de komst van het zomerseizoen verwachten we dat het de komende periode drukker wordt. Om op een prettige manier iedereen in de Goese binnenstad te ontvangen én de stad veilig en aantrekkelijk te houden voor bezoekers, creëren we met aanvullende maatregelen extra ruimte in de binnenstad. 

De aanwezigheid van auto’s maakt het op een aantal locaties in de binnenstad lastig om anderhalve meter afstand te houden. Vanwege het afstand houden en de uitgebreide terrassen wordt de openbare ruimte intensief gebruikt. Verkeer dat langs de uitgebreide terrassen en het winkelend publiek rijdt, kan daarnaast gevaarlijke situaties opleveren. Het weren van auto’s geeft bezoekers en ondernemers in de binnenstad meer ruimte om veilig en prettig te verblijven.

Tot 1 oktober wordt het voetgangersgebied tijdens venstertijden (11.00-18.00 uur en donderdag 11.00-21.00) uitgebreid met de volgende straten:

De Grote Markt, Opril Grote Markt, Koningstraat, St. Jacobstraat, Gasthuisstraat, Oude Vismarkt, Rijfelstraat, Magdalenastraat en Kreukelmarkt. Dit betekent dat auto’s, fietsers, scooters, etc. hier tijdens de venstertijden tijdelijk niet zijn toegestaan. Voor fietsen wordt op een aantal plaatsen een uitzondering gemaakt. In het voetgangersgebied mag tussen 11:00 uur en 18:00 uur (donderdag 21:00 uur) op de route Grote Markt, Korte Kerkstraat, Opril Grote Markt, Koningstraat, Magdalenastraat en Kreukelmarkt wel gefietst worden.

Fietsen op fietsparkeerplaatsen

Op verschillende locaties in de stad maken geparkeerde fietsen het lastig om anderhalve meter afstand te houden. Denk aan de winkelstraten en de Grote Markt op marktdagen. Daarom richten we extra fietsparkeerplaatsen in en verzoeken bezoekers om de fiets op een fietsparkeerplaats te parkeren. De extra fietsparkeerplaatsen komen dichtbij de entrees van de binnenstad, bij de Keizersdijk, Bleekveld, Singelstraat, Oostwal en het Damplein.

Het parkeerterrein Damplein creëert veel (zoek)verkeer, waardoor anderhalve meter afstand houden hier lastig is. Om deze reden wordt het parkeerplein tijdelijk ingericht als fietsparkeerplaats en extra terrasruimte voor de horeca, met uitzondering van verkeer voor bewoners (die gebruik maken) van het Groene Weidje, bevoorrading en mindervalidenparkeerplaatsen. Verkeersregelaars wijzen het verkeer op alternatieve parkeerplaatsen. Kort laden en lossen blijft mogelijk.

Niet alleen fietsen, ook uitstallingen van winkels in enkele smalle straten, maakt gepaste afstand houden lastiger. Om deze reden vragen we ondernemers in smalle straten zoals de Papegaaistraat en de Kolveniershof om de uitstallingen tijdelijk te beperken.

Overige maatregelen
Ook wordt er ook een aantal kleinere dingen gedaan. Zo vragen we aandacht voor de anderhalve meter afstand en rechtshouden via symbolen op straat. Verder plaatsen we extra verwijsborden naar de openbare toiletten.

Op verschillende plaatsen komen verkeersregelaars, om omleidingen aan te geven maar ook om te wijzen op het voetgangersgebied en het fietsparkeren. De maatregelen gaan in op 13 juli en duren tot 1 oktober. Het doorvoeren van de aanpassingen en het plaatsen van verkeerborden zal enkele dagen in beslag nemen. Wij zijn ons ervan bewust dat verschillende maatregelen redelijk ingrijpend zijn. Daarom monitoren wij deze continu en zullen de maatregelen zo nodig aanpassen of verlengen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden