Burgemeester Gerben Dijksterhuis, Gert-Jan van Riet en Jan Paauwe bij de overhandiging van enquête en handtekeningen. FOTO: Leon Janssens
Burgemeester Gerben Dijksterhuis, Gert-Jan van Riet en Jan Paauwe bij de overhandiging van enquête en handtekeningen. FOTO: Leon Janssens (Foto: Leon Janssens)

De bieb dicht? Dat mag niet gebeuren!

Vorige week woensdag nam Gerben Dijksterhuis, burgemeester van Borsele, een dikgevulde ordner met vragenlijsten en 212 handtekeningen in ontvangst. Allemaal tegen de voorgenomen sluiting van de bibliotheek in ‘s-Gravenpolder en de verhuizing van Het VrijwilligersHuis naar Heinkenszand. Hij kreeg ze overhandigd door Gert-Jan van Riet, voorzitter van de dorpsraad ‘s-Gravenpolder.

door Leon Janssens

HEINKENSZAND – De directe aanleiding tot deze actie zijn de voorgenomen bezuinigingen die bij de gemeente Borsele doorgevoerd zouden worden. “De bibliotheek in ‘s-Gravenpolder sluiten en Het VrijwilligersHuis verplaatsen naar Heinkenszand. Er is begrip voor de bezuinigingen, zeker nu met de corona gevolgen er nog bij. Maar het gaat hier wel over de leefbaarheid”, zegt Gert-Jan van Riet. “Wij hebben er over nagedacht en de mensen op ‘s-Gravenpolder middels een enquête geïnformeerd wat er gaande was. Deze enquête is goed uitgezet op het dorp, 1600 zijn er verspreid. De uitslag is overweldigend. Een grote meerderheid begrijpt wat er gaande is. Er zijn 314 enquêtes ingevuld teruggestuurd en die zijn in een grafiek verwerkt. Zoveel enquêtes teruggekregen, een fantastisch goede respons. En de uitslag, de meerderheid wil helemaal niet dat die voorzieningen uit ‘s-Gravenpolder verdwijnen. De helft van de bibliotheekbezoekers geeft aan het abonnement dan op te zullen zeggen.”

Begroting

De WMO, Culturele Raad en Seniorenraad stuurden al een brief naar het college van burgemeester en wethouders van Borsele met onder meer de volgende standpunten: "Wij begrijpen dat de gemeenteraad inzet op het realiseren van een sluitende begroting voor de komende jaren en dat daaraan vanuit alle geledingen van de samenleving bijdragen worden gevraagd. De voorgestelde maatregelen treffen vooral de kwetsbaren in de Borselse samenleving. Wij zijn tegen het weghalen van culturele voorzieningen in ‘s-Gravenpolder'. Het gaat om 12.030 euro; ofwel duizend euro per maand op een grote begroting. "Ik weet zeker dat met een bijdrage van tien euro per maand door de abonnementhouders het probleem opgelost is. Wij hebben overigens de gemeenteraad uitgenodigd om hier met ons over te discussiëren”, aldus voorzitter van Riet.

Handtekeningenactie

Er waren nog meer acties voor het behoud van de bieb. Bloemisterij Wisse, de scholen en Mieke Kruidhof droegen een steentje bij. “De bieb dicht? Dat mag niet gebeuren. Mijn vader zei altijd: ‘als je het ergens niet mee eens bent, dan moet je er wat aan doen anders heb je geen recht van spreken’. Ik ga proberen om handtekeningen te verzamelen tegen dit besluit”, zegt Mieke Kruidhof (74). “Het liep storm, het werden er 212. Bijna iedereen waar ik aan de deur kwam heeft getekend. Ik maakte handtekeninglijsten en heb die in De Zwake neergelegd. Zelf lees ik graag en als je dan kortgeleden nog hoort dat jongeren minder goed lezen, dan moet je zeker geen bibliotheek weghalen.”

Reactie burgemeester

Burgemeester Dijsterhuis liet weten de positieve inbreng te waarderen. "Het gaat om het gesprek dat je daar over hebt, je zoekt samen naar oplossingen. De bibliotheek en het VrijwilligersHuis hoeven voorlopig niet te sluiten. Dat staat even in de ijskast, maar het wordt wel onderdeel van de discussie als straks echt alles op tafel komt. Er is een lijst met 150 bezuinigingen. De gemeente heeft ook een aantal kerntaken en is wettelijk verplicht daar uitvoering aan te geven. Uiteindelijk maakt de gemeenteraad de keuze.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden