Tout Patisserie gaat Zeeuwsche Zoute gebruiken in de bonbons. Fotocredit: Patricia Borger Fotografie
Tout Patisserie gaat Zeeuwsche Zoute gebruiken in de bonbons. Fotocredit: Patricia Borger Fotografie (Foto: )

Tout Patisserie in Amsterdam gaat werken met Zeeuwsche Zoute

Vandaag maakt Zeeuwsche Zoute officieel bekend dat Tout Patisserie in Amsterdam het zout van de zoutziederij gaat gebruiken in de macarons, bonbons en chocoladerepen van de patisserie. Hiermee voegt Zeeuwsche Zoute een nieuwe kwaliteitsnaam toe aan de bedrijven die werken met het nieuwe, pure zeezout afkomstig uit Nederland.

Zeeuwsche Zoute is continu op zoek naar waardevolle samenwerkingspartners die staan voor dezelfde waarden: pure en goede smaken met extra aandacht voor duurzaamheid. Tout Patisserie aan de Maasstraat in Amsterdam kan zich hier als geen ander in vinden. De basis ligt in de klassieke patisserie, maar eigenaar en patissier Job van Berkel denkt buiten de hokjes en gaat graag aan de slag om vooruitstrevende en nieuwe smaken te verwerken in zijn culinaire creaties. Met de komst van Zeeuwsche Zoute is het ook zijn intentie om de pure smaak van het zout goed terug te laten komen; alsof je de zee proeft. 

Duurzaam ondernemen

Het gaat Tout Patisserie echter niet alleen om een goede smaak. Duurzaamheid staat ook hoog in het vaandel. Doordat het zout dat gebruikt wordt nu ook lokaal ingekocht kan worden zet Tout Patisserie nog een stap in haar missie om duurzaam te ondernemen. Zo maakt Tout gebruik van enkel groene energie, worden verpakkingen met de trein geleverd (in plaats van het vliegtuig) en werkt Tout enkel met duurzame chocolade.

Eerdere samenwerkingen

Eerder ging Zeeuwsche Zoute al een samenwerking aan met chefkok Joris Bijdendijk van restaurant RIJKS in het Rijksmuseum. Ook hij weet de smaak van het zout te waarderen en gebruikt het graag in zijn keuken. Zeeuwsche Zoute is nu 6 maanden te koop in Nederland. Op dit moment zijn er ongeveer 55 verkooppunten, en is het natuurlijk verkrijgbaar via de webshop. Zeeuwsche Zoute produceert op dit moment 300 kilo ambachtelijk zeezout per maand.

De oorsprong van Zeeuwsche Zoute

Het pure zeezout van Zeeuwsche Zoute wordt gewonnen uit de Oosterschelde, en bestaat dus voor 100% uit Zeeuwse grondstoffen. Bij het vissersdorp Bruinisse wordt het water waar dit zout vandaan komt gepompt. Het water wordt allereerst gezuiverd door natuurlijke factoren, zoals mossels, oesters en zandplaten. Ten slotte wordt het water door ultrafijne filters geperst en in een gesloten omgeving in zoutpannen ondergebracht. Dit proces zorgt ervoor dat er niks van het zout of de smaak verloren gaat, hierdoor ontstaat er een ongekende zoutkwaliteit. Al in de Romeinse tijd werd er in Zeeland zout uit de zee gewonnen. In de middeleeuwen groeide dit uit tot een ambacht. Zeeuwsche Zoute blaast deze oude traditie nu weer nieuw leven in. Zeeuwsche Zoute is ook houder van het Zeker Zeeuws® certificaat daarmee een officieel erkend Zeeuws streekproduct.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden