Stoomtrein schakelt over op coupéverhuur


Foto:

Stoomtrein schakelt over op coupéverhuur

De Stoomtrein Goes-Borsele (SGB) gaat vanaf 5 juli weer rijden. Oorspronkelijk was de start van het seizoen 2020 gepland op 5 april, maar de coronacrisis gooide roet in het eten.

Om te voldoen aan de veiligheidseisen, met name de anderhalve meter-regel, heeft de SGB slim gebruik gemaakt van een eigenschap van de antieke treinen: De verdeling van de rijtuigen in afgescheiden coupés en compartimenten. In plaats van losse kaartjes te verkopen, verhuurt de SGB voorlopig privécoupés, die exclusief gebruikt mogen worden door leden van één gezin of huishouden. Zo zit elk gezin veilig afgescheiden van de andere reizigers.

Net als bij andere musea is vooraf reserveren verplicht. Daarvoor biedt de SGB vanaf nu e-ticketing aan via www.destoomtrein.nl Ook voor de klant is reserveren nu prettig, want de nieuwe opzet leidt ertoe dat de capaciteit van de trein flink afneemt. De kans op een plaatsje wordt dus ook flink minder. Reserveren biedt de zekerheid om niet voor niets te komen.

Uitstel van de start

Musea mochten officieel al op 1 juni starten. Dat de SGB ervoor koos om pas op 5 juli startten, heeft alles te maken met de voorbereidingen. Het in stand houden van een museale treindienst vergt veel technisch onderhoud en ook dit had vertraging opgelopen. Bij de SGB werken veel oudere vrijwiligers, met name in de werkplaats. Daarom legde het SGB-bestuur het vrijwilligerswerk meteen plat toen de pandemie ook Nederland bereikte. De achterstand die hierdoor werd opgelopen, in combinatie met extra aanpassingen die gedaan moesten worden om de trein coronaproof te maken, leidde tot het besluit om niet meteen op 1 juni aan te vangen.

Testritten

Op 27 en 28 juni rijdt de SGB testritten. Deze zijn niet zozeer bedoeld om de trein te beproeven, maar wel om de coronamaatregelen in de praktijk te testen. Er kan dan worden bekeken of er niets over het hoofd is gezien en of de gasten alles begrijpen. De testritten zijn niet openbaar toegankelijk, het publiek wordt gevormd door  vrijwilligers en donateurs van de SGB.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden