Foto: Johan vd Heijden

'Oude kerncentrales met pensioen'

Milieuorganisatie WISE (Wold Information Service on Energy) demonstreerde vrijdag bij de kerncentrale bij Borssele. Op die dag was het precies 47 jaar geleden dat Borssele een vergunning kreeg om elektriciteit te produceren. Het is daarmee de oudste nog draaiende centrale in de Europese Unie. WISE roept de overheid op Borssele te sluiten en te investeren in echt duurzame energie. Borssele heeft al verlenging gekregen om tot 2033 te mogen opereren, maar er gaan in de landelijke en provinciale politiek stemmen op om die periode te verlengen. Volgens WISE is dat onverantwoord. 

De centrale is technologisch niet ingericht om tientallen jaren extra te produceren. Het veiligheidsniveau van Borssele raakt steeds verder achter op moderne standaarden; kerncentrales van de zogeheten tweede generatie worden om deze reden niet meer gebouwd. WISE wijst erop dat de centrale de afgelopen jaren al flink verlies heeft gedraaid. Daar komt bovenop dat er fors geïnvesteerd moet worden om de kerncentrale te laten voldoen aan de huidige veiligheidsnormen. Ook moet Borssele nog steeds een milieueffectrapportage uitvoeren, met een langdurige procedure en hoge kosten van dien. In 2023 komt er een nieuw moment, de tienjaarlijkse veiligheidsevaluatie, waarop besloten moeten worden of Borssele de laatste tien jaar van haar vergunning mag volmaken. Volgens WISE is dit een mooi moment om de centrale te sluiten en het bespaarde geld te gebruiken voor een versnelling van energieopwekking uit zon en wind.

Kirsten Sleven, directeur WISE Nederland: “Het oplappen van een bijna vijftig jaar oude, verlieslijdende kerncentrale is onverstandig en bovendien onnodig. De kans op een ongeluk neemt toe en het openblijven van de centrale vergt geld, tijd en energie die ook geïnvesteerd had kunnen worden in schone en veilige alternatieven die toekomstige generaties niet opzadelt met de loodzware last van radioactief afval.”

Vanwege de coronamaatregelen hield WISE een zogenaamde ‘doorgeef-demonstratie’. Zevenenveertig mensen - het aantal jaren dat de kerncentrale nu een vergunning heeft - demonstreerden steeds een kwartier in hun eentje bij Borssele op de dijk.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden