Foto:

Scouting en natuur zijn twee handen op één buik

Scouting en natuur zijn twee handen op één buik. Dus dachten de Explorers (15-18jaar) van de scouting Hertog van Beijeren-Gosaha uit Goes, daar kunnen we iets mee.

Sinds vorig jaar is er het project Scouts4science waarbij scoutinggroepen gevraagd word om een waterlijnmeting te doen op zoek naar plastic. Dit project is onderdeel van een studie die gedaan wordt door de universiteit van Antwerpen naar waar het plastic blijft tussen de bron en de oceaan.

De Explorers van de Hertog van Beijeren-Gosaha hebben afgelopen zaterdag bij duikstek de Goese Sas letterlijk de handschoenen opgepakt en zijn de hele middag bezig geweest om 75m aan waterlijn minutieus uit te pluizen op zoek naar Plastic. Deze metingen werden gelijk op de website www.scouts4science.nl ingevoerd en de resultaten werden gelijk doorgegeven aan de wetenschappers achter dit project. Dankzij de kist met alle benodigdheden zoals knijpers, handschoenen en klemborden was het eigenlijk vrij makkelijk om een stuk te onderzoeken.

Volgens Micha (18) was het zeker interessant, vooral omdat er in de Kist ook informatie was te vinden over afbraaktijden van de diverse plastic afval items die gevonden werden.

Niels (16): "Het was leuker om te doen dan ik van te voren verwacht had." Natuurlijk moet er ook een beetje plezier worden gemaakt dus hebben ze tussendoor nog het "grote hoe snel vergaat plastic" spel gespeeld. Hierbij kwamen de explorers er achter dat ze toch vaak denken dat plastic korter in de natuur blijft dan de werkelijkheid. Stefan (17): "Dat was wel een eye opener, denken dat iets 10 jaar blijft bestaan terwijl het in werkelijkheid 90 jaar is."

Met twee vuilniszakken vol plastic zijn de explorers aan het einde van de middag weer vertrokken. Iedereen die een dagje aan het water gaat zitten kan dit doen en op deze manier de wetenschap een handje helpen. Voor meer informatie over dit project kijk op www.scouts4science.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden