Willeke de Kok en André Meeuwsen met hun hondje Yindee voor hun tiny house 'the blackheaden gull'. Het is milieuvriendelijk en energiebesparend gebouwd en binnen aangenaam  gezellig vertoeven.
Willeke de Kok en André Meeuwsen met hun hondje Yindee voor hun tiny house 'the blackheaden gull'. Het is milieuvriendelijk en energiebesparend gebouwd en binnen aangenaam gezellig vertoeven. (Foto: Leon Janssens)

Eenvoudig leven in een Tiny House

Het eerste echte tiny house dat in Zeeland gebouwd wordt staat op Luchtenburg bij Waarde en het is een project van André Meeuwsen en Willeke de Kok. Samen kregen zij het idee, werkten de plannen uit en zijn nu druk met de realisering van hun tiny house dat ‘the blackheaded gull’ als naam kreeg.

Leon Janssens

WAARDE – Het jonge stel is enthousiast bezig om op het eigen terrein van de ouders van André hun tiny house in elkaar te zetten. Het 'kleine huis' heeft al gestalte gekregen, wat nu rest is de afwerking. Meeuwsen (26) komt uit Oostdijk, Willeke de Kok (23) uit Waarde en ze wonen in Krabbendijke. André: "Met wat brainstormen over woonruimte kwamen we op mini-woningen. Vroeger hadden de mensen, met grote gezinnen, genoeg aan een kleine ruimte om in te leven. Tegenwoordig moet het steeds maar groter en groter zijn. Dit tiny house is 8 meter lang, 2,5 meter breed en 4 meter hoog. Het staat op een verplaatsbaar onderstel en voor het tiny house heb ik zelf het ontwerp en de tekening gemaakt. Mijn vak is timmerman dus kan ik het ook zelf uitvoeren. De bestemming is om er zelf in te wonen, als het in de buurt mag staan, om simpel te leven. Je hebt lage kosten en dan heb je meer over om wat anders mee te doen. Deze woning is betaald, geen hypotheekkosten of huurlasten. Het is zeer milieubewust, alles eigen voorzieningen in elektrisch en sanitair. Bovendien kan het ook geschikt zijn voor de verhuur.”

Praktisch ingedeeld

In Zeeland is tiny house nog niet zo bekend maar volgens Willeke, administratief medewerkster, ligt dat elders in Nederland beter: "Rondom de grote steden kun je ze al voor drie tot vijf jaar betrekken en bewonen. Verhuren van een tiny house kan ook lucratief zijn. De indeling is ruim, een knusse woonkamer met ingebouwde keuken, zithoek en kacheltje. Aan de binnenkant geïsoleerd met milieuvriendelijk vlaswol. De buitenkant is voorzien van isolerende gevelbekleding van gekookt hout met metaal op een gedeelte van de buitenkant. Het zichtbare hout wordt in een bruine kleur afgewerkt. Over de helft van de woonkamer is een plafond op 2,10 meter hoogte. Daarboven is een ruime slaapzolder, bereikbaar via een draaitrap.” In het trappenhuis zit, praktisch ingedeeld, de badkamer, met wastafel en douche, en toilet. Onder de trap zitten meterkast, wasmachine en geiser. In de woonkamer en de bovenverdieping zitten voldoende ramen zodat een goede lichtinval gewaarborgd is. Als voertuig mag het maximale gewicht 3.500 kilo zijn en door het gebruik van veel licht wegend materiaal zijn André en Willeke daar in geslaagd. Zo zijn er in de douche geen tegels gebruikt, maar pvc materiaal.

André en Willeke wonen nu in Krabbendijke en zijn vanaf half maart bezig met de opbouw van hun tiny house. “Dat doen we in onze vrije uurtjes en we proberen om het begin juli af te hebben. We doen veel zelf maar hebben ook veel hulp zoals bij de aanleg van elektriciteit. We delen dat op ons instagram account, ‘the blackheaded gull’, daar kun je onze vorderingen volgen. We bekijken hoe het is om er zelf in te wonen en anders kunnen we het ook verhuren. Met het verrijdbare onderstel kan het tiny house eenvoudig verplaatst worden naar elders in de regio. Daar is animo voor."

Het tiny house van André en Willeke heet ‘de kokkemeeuwe’, naar de bekende meeuw met de zwarte kop. Dat past goed bij de kleuren van het huisje en bij de achternamen van Willeke en André, De Kok en Meeuwsen. Engels vertaald wordt dat ‘the blackheaded gull’.

Een Tiny House is een nieuwe woonvorm met een duidelijke onderliggende filosofie. Het zijn kleine, volwaardige en vrijstaande woningen met een vloeroppervlak van maximaal 50 vierkante meter, met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. In Tiny Houses wordt permanent gewoond en deze zijn dus niet bedoeld als recreatiewoning.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden