Jan Goudswaard op een VN-missie naar Gaza bij een gepantserde UN-auto.
Jan Goudswaard op een VN-missie naar Gaza bij een gepantserde UN-auto. (Foto: )

'Een virus heeft geen vleugels'

De Zeeuw Jan Goudswaard werd eind zeventiger jaren aangesteld als medisch immunoloog/microbioloog bij de toenmalige Stichting Streeklaboratorium Zeeland. Hij was toen staflid van alle (8) Zeeuwse ziekenhuizen. Nu kijkt hij met een nuchtere blik naar de uitbraak van het Corona-virus. Hij wil niet bagatelliseren. "Maar om nu al te voorspellen, zoals bekende Duitse virologen doen, dat we in de herfst een nog veel ergere pandemie tegemoet gaan zien slaat nergens op”, stelt Goudswaard.

door Gerrit van Loon

ZEELAND - Goudswaard, woonachtig in Vlissingen, is een oude rot in het vak die zijn opleiding in de Medische Immunologie onder andere aan de Medical University of South Carolina in Charleston genoot. Hij werkte exact in de eerste AIDS-periode bij de bloedbank van New York. “Desondanks ben ik geen specifieke viroloog, maar heb ik uiteraard wel algemene kennis van het vak, omdat het een onderdeel is van de microbiologie."

Voor de VN

"Ik houd mijn vakgebied bij. Zo werkte ik eind 2018 en begin vorig jaar nog voor de VN in Israël, Palestina en Gaza.”

Hoe naar ook. Goudswaard denkt dat de genomen maatregelen door de regering, op advies van het Outbreak Management Team van het RIVM in eerste instantie terecht zijn geweest. “Hoewel het uitermate verdrietig is dat men zo gefocust was op de ic's en derhalve de verpleeghuizen met de meest kwetsbare mensen min of meer aanvankelijk ‘vergeten’ heeft”, stipt Goudswaard aan.

Media-aandacht

De enorme aandacht van de media bevreemdt hem ook. Als betrokken expert schreef hij een brief naar de PZC. Hij stelde voor minder nadruk te leggen op worstcasescenario's. “Het kan ook beter aflopen en daarvoor hoeven we niet ver terug te gaan. De Gekke Koeienziekte zou duizenden doden in ons land tot gevolg hebben. Het zijn er 10 tot 20 geworden.

Hart onder de riem

De Mexicaanse griep idem. Eén miljoen vaccins zijn zelfs nooit gebruikt. SARS en MERS zijn zomaar uitgedoofd. Ik kan niet voorspellen dat het met Corona ook gaat gebeuren, maar de kans is er wel. En is niet kleiner dan nieuwe tsunami's van het virus. Iedereen wordt, door ook op bovenstaande te wijzen, misschien een hart onder de riem gestoken.” Op zijn brief kreeg de immunoloog positieve reacties van veel Zeeuwen.

Immuunsysteem

“Bekend is dat de respons van ons immuunsysteem erg afhankelijk is van leeftijd en hoe we in ons vel zitten”, zegt Goudswaard. “Hierbij speelt stress een zeer grote rol. Dus mag je met zekerheid aannemen dat mensen in een depressie gevoeliger zijn voor infectie. Dat mantelzorgers, die het zwaar hebben, eveneens gevoeliger zijn. Dat verzorgers en verpleegkundigen de afgelopen periode ook veel gevoeliger zijn geweest om een infectie op te lopen.

Relaxter worden

Op 300.000 Zeeuwen is de kans dat je tegen een besmet persoon oploopt zo'n 0.3 procent. "De kans is er. Dus het betekent niet dat we vanwege de kleine kans maar moeten afstappen van voorgestelde maatregelen.

Laten we hopen dat het risico in het hele land zodanig afneemt, dat de regering relaxter wordt met die social distancy."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden