Perry’s aan de Brouwersdam ging aan de slag. “We staan echt te popelen om weer te beginnen."
Perry’s aan de Brouwersdam ging aan de slag. “We staan echt te popelen om weer te beginnen." (Foto: )

Horeca kijkt reikhalzend uit naar juni

Het tijdelijk abnormaal is zo niet normaal dat je het bijna elke dag op een drinken zou zetten. Thuis je depressief drinken is natuurlijk niet de bedoeling. Er gloort hoop aan de toekomst. Op 1 juni mogen de terrassen open. Oké, met beperkingen, maar het is iets. “Een vooruitzicht”, aldus horecaondernemer Jerry van Zuijlen. We deden een rondje langs horecabedrijven in Zeeland en noteerden de enorme zin die de ondernemers hebben om te starten. "Weer kunnen doen waar onze passie ligt!"

Gerrit van Loon

ZEELAND – Beachclub Perry’s aan de Brouwersdam in Scharendijke is al weken voorbereid. Voor het gehele terras is die anderhalve meter-maatregel genomen en de zitplaatsen zijn teruggebracht tot zestig procent. Binnenin het strandpaviljoen zijn transparante schermen te plaatsen. Ook zijn desinfectie-eilanden aanwezig en lijnen uitgezet om gasten te wijzen op de vereiste looprichting.

Qua hygiëne wordt er alles aan gedaan om zo veilig mogelijk te kunnen werken. De menukaart kan met een QR-code worden ingelezen en bestellingen worden aan tafel op anderhalve meter persoonlijk opgenomen. Voor de dames zijn de toiletten binnen, de buitentoiletten zijn beschikbaar voor de heren. Personeel heeft eigen toilet.

Eindelijk...

Als we eigenaar Walter Bien vragen naar die 1 juni, stijgt een zucht op. “Eindelijk… Het ziet ernaar uit dat we binnenkort kunnen gaan doen waar we goed in zijn: onze gasten in de watten leggen! De sluiting van ons horecabedrijf half maart kwam toch als een onaangename verrassing. Plots stond alles stil en zaten we vol met vragen.” Perry’s ging aan de slag. Alles werd opgeruimd en klaargemaakt voor een tijdelijke sluiting van een aantal weken. “We staan echt te popelen. Na het maken van een nieuwe menukaart, drankenkaart en cocktailkaart. Het volgen van thuisstudies en het vele lezen van alle informatie over het virus staan we letterlijk te springen om te gaan werken.”

Helemaal klaar

In normale tijden had de strandtent al zeven prachtweken achter de rug. “Dat zouden we zeker gevoeld hebben in ons lijf. Nu is dat lijf juist toe aan het ritme dat we gewend zijn. Knallen met een gastvrije glimlach en onze gasten verwennen. Of het echt knallen wordt is wellicht nog de vraag gezien de beperkte mogelijkheden terwijl het hoogseizoen voor de deur staat. We proberen het beste eruit te halen. We hebben een geluk dat we vrij veel vierkante meter hebben, maar het zal een heel geregel worden om volgens het protocol te gaan werken. Als onze gasten meewerken dan wordt het een hele leuke tijd deze zomer. Aan ons zal het niet liggen, wij zijn er helemaal klaar voor!”

Onduidelijke regels

Jerry van Zuijlen (58) van Het Postkantoor in de binnenstad van Goes ook. Hij is sinds zijn 21ste jaar zelfstandig horeca-ondernemer. “De huidige tijd is de meest gekke in al die tijd. We zijn letterlijk aan de zijlijn gezet en worden op afstand bestuurd. Niets doen past niet in onze beroepsgroep. Blij dus dat we vanaf 1 juni weer wat mogen. Dat vooruitzicht is positief. Ik verwacht dat gasten met gepaste voorzichtigheid zich weer naar de terrassen spoeden. Alle regels bij en door elkaar zijn onduidelijk. De ene boa loopt mensen weg te sturen, de andere laat ze bij wijze van spreken zitten”, aldus Van Zuijlen die ook hotels in Vlissingen, Kamperland en Goes heeft. “Terwijl Fletcher Hotels wel open gingen, werd ik door de Veiligheidsregio gebeld met restricties. Onduidelijk. Maar ik blijf positief. Het kan een mooie zomer worden.”

De handdoek

Helen Bihi-Zenou van theehuis Honeypie in Middelburg zit er ook positief in. “Wij hebben mega veel zin om weer open te kunnen”, meldt ze. “Gewoon om weer te kunnen doen waar onze passie ligt. En het was hoognodig ook. Als het nog heel veel langer zou duren, dan hadden we de handdoek in de ring moeten gooien. We denken echt dat we keurige ondernemers zijn, altijd netjes volgens het boekje. Met hier een daar een risicomoment zoals een zaak overnemen en dan al je spaarcentjes erin stoppen. Dus de timing was een ramp.”

Uit de brand

Ze hebben er het beste van gemaakt. De crowdfunding was een feest en heeft de horecaondernemers echt uit de brand geholpen. “Anders waren we zeker weten al dicht geweest. Het is ook een blijk van waardering van de gasten naar ons toe. Dus we voelen de liefde! En wat betreft de maatregelen. We hebben nu richtlijnen en daar moeten we het mee doen. We vinden het prima! We willen ons er graag aan houden. We willen graag open.”

Er bovenop

Bij Honeypie is een terrasboot met elf tafels en dat zijn er nu nog maar vijf. Een flinke vermindering. Twee parkeervakken voor de deur zouden dat moeten compenseren. Binnen gaan ze van 75 zitplekken naar 25. “Best een uitdaging, ook nog met routing. Onmogelijk om de omzet te halen die je graag zou willen om je bedrijf er weer bovenop te krijgen. We hopen maar gewoon dat veel mensen picknickmanden en HighTea to go komen ophalen. Dat kunnen we oneindig doen”, houdt Helen hoop.

Zonnige maanden

Hof Poppendamme, ook van Zenou en partner, is gezegend met een enorm buitenterras, die makkelijk Corona-proof te houden is. Afstand genoeg. Kinderen mogen samen spelen. "Dus we hopen op hele zonnige maanden. Alle tafels zetten we buiten. Binnen mogen maximaal dertig mensen, inclusief personeel."

Gastvrijheid

"Dat loopt niet over. Jammer dat deze aantallen niet per vierkante meters worden uitgerekend, maar een vast aantal, ongeacht je oppervlakte. Ja, we vragen mensen hoe ze zich voelen bij binnenkomst. Er is desinfectiegel. Maar ik hoop dat we vooral weer gaan opvallen met gastvrijheid en vrolijkheid.”

Verruimde terrassen

Ook gemeentes werken mee en verruimen de mogelijkheden. Terrassen in binnensteden mogen ruimer. In Goes is extra ruimte voor terrassen beschikbaar in het terrasseizoen tot 1 oktober. Op de Grote Markt is op niet-marktdagen, onder voorwaarden, plek voor extra terrasruimte. Andere locaties beoordeelt de gemeente per plek. Bij Het Postkantoor kan dat niet zo goed, omdat de terrassen in de bocht staan, onhandig voor de hulpdiensten. “Gelukkig mogen we bij de buurman die we onlangs hebben overgenomen wel uitbreiden”, zegt eigenaar Jerry van Zuijlen (58).

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden