Beeld van strandcamping Valkenisse, die langzaamaan opstart. Eigenaar Boudenwijn den Boer doet er alles aan om toch het vakantiegevoel aan zijn gasten mee te geven. (FOTO: Strandcamping Valkenisse).
Beeld van strandcamping Valkenisse, die langzaamaan opstart. Eigenaar Boudenwijn den Boer doet er alles aan om toch het vakantiegevoel aan zijn gasten mee te geven. (FOTO: Strandcamping Valkenisse). (Foto: )

Recreatie in Zeeland krabbelt op

Veiligheidsregio Zeeland heeft vorige week vrijdag de regels voor recreatie in onze provincie verder versoepelt. Vanaf aankomende vrijdag (15 mei) mag de helft van het aantal toeristische slaapplaatsen verhuurd worden. Particuliere verhuur, hotels, pensions en B&B wordt dan vrij toegestaan. En de huidige beperkingen in het gebruik van tweede woningen (alleen eigenaar en gezin) vervallen dan. Per 29 mei gaat het percentage (als de druk op de zorgcapaciteit acceptabel blijft) naar 75 procent. Margriet Oostrum uit Breda: “Voor ons geen buitenland meer dit jaar.”

Zeeland – De Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) laat in verantwoorde stappen het toerisme verder toe. Alle individuele sanitaire voorzieningen zijn weer toegestaan, zoals een chemisch toilet. Gelden voor alle typen verblijven. Gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen blijven gesloten. Vanaf 1 mei mocht al op 15 procent worden gedraaid, maar uit de registratie van de veiligheidsregio blijken er slechts enkele procenten bezet te zijn. Vooral voor kleinere ondernemers is het lastig om slaapplaatsen te verhuren, vindt VRZ. “Door naar 50 procent te gaan per 15 mei, is er voor kleine en grote ondernemers meer armslag. We verwachten met de toeristische sector dat de werkelijke bezetting ruim onder het maximumpercentage zal blijven.”

Strandcamping Valkenisse volgt de ontwikkelingen rondom het coronavirus op de voet. En handelt volgens de richtlijnen van het RIVM. “We zijn erg blij dat we vanaf 1 mei weer gasten mogen ontvangen. Al onze vaste jaargasten mogen weer komen en een klein gedeelte van de overige toeristische campingplaatsen en accommodaties. We hebben met veel regelgeving te maken. Enerzijds wordt de maximale bezetting bepaald door de VRZ, anderzijds bepaald de landelijke overheid over het al dan niet openstellen van de centrale sanitair gebouwen.

Dit maakt plannen lastig”, vindt eigenaar Boudewijn den Boer.

Stappenplan

“Op de receptie is het heel erg druk. Gasten willen weten of hun vakantie door kan gaan, maar we kunnen hier vaak geen antwoord op geven. Het zou fijn zijn als er een stappenplan komt vanuit de VRZ en overheid zodat ook wij onze gasten kunnen informeren.”, reageerde Den Boer voor vrijdag toen de VRZ met een soort van stappenplan kwam.

Onzekerheid

“Gasten uit België willen tot 8 juni hun vakantie sowieso annuleren, omdat de grenzen dicht zijn. Gasten uit Duitsland reageren wisselend. Sommigen willen komen, anderen vinden de onzekerheid te groot om in juni al op vakantie te gaan.”

Druk bezet

Strandcamping Valkenisse kan aan de bak. Vanaf 20 mei zijn de accommodaties en kampeerplaatsen druk bezet. Ook voor de zomer wordt er weer volop geboekt. “We zijn op dit moment aan het onderzoeken hoe we het sanitair zo veilig mogelijk open kunnen doen. Wellicht dat we extra sanitair huren of kopen om te kunnen garanderen dat iedereen 1,5 meter van elkaar vandaan kan blijven”, kijkt Den Boer vooruit.

Terrassen open

Op zijn park zijn de buitenspeeltuin, Take-Away en de supermarkt geopend. De brasserie en de indoor-speeltuin zijn gesloten. Voor de vakantiebeleving van onze gasten is het belangrijk dat in ieder geval de terrassen van de horeca uit de omgeving weer open gaan.” Dat gebeurt vanaf 1 juni. Boudenwijn heeft gezien dat het beleid veranderde van ‘blijf thuis’ naar ‘vermijd drukte’. “Binnen onze branche is het grotendeels mogelijk de afstand te garanderen.”

Even ergens anders

Margriet Oostrum uit Breda heeft drie kinderen die staan te springen om naar hun strandhuis in Dishoek te gaan. Afgelopen maandag werd het huisje eindelijk geplaatst. “We mogen deze nog niet verhuren, maar wel zelf gebruiken. Dat is natuurlijk erg fijn. Kunnen we met de kinderen in de weekenden even ergens anders heen.”

Zilte geur

Margriet en partner groeiden beiden op in Zeeland, in Kapelle en Goes. “Een echte jeugdliefde uit Zeeland. In onze studententijd uitgevlogen naar Rotterdam en samen hebben we nog een paar jaar in het buitenland gewoond. Nu wonen we tien jaar in Breda. Als je als kind bent opgegroeid in Zeeland zal de kust je altijd blijven trekken. De liefde voor de mooie luchten en zilte geur gaan nooit uit je hart. Er terug gaan wonen zullen wij niet meer doen, dat trekt ons niet meer. Maar een vakantiehuis aan de kust is heerlijk.”

Opgroeien

Zo’n 2,5 jaar geleden kochten ze een oud en versleten strandhuisje in Dishoek. “Sinds vorig jaar hebben we een heel nieuw fris strandslaaphuis waar we met onze drie kinderen (10, 8 en 4 jaar) heerlijk kunnen overnachten en genieten van de Zeeuwse kust. Groeien ook onze jongens stiekem toch een beetje op in Zeeland.”

Mooi vooruitzicht

Het gezin zou in de meivakantie naar het buitenland gaan. Dat kon helaas niet doorgaan. "Ons vooruitzicht is nu om van het mooie weer en van de Zeeuwse kust te genieten. Het huisje gaan we in mei klaar maken. In de weekenden er zelf in slapen.

En we hopen het vanaf juni weer te kunnen verhuren. In de zomervakantie is het al helemaal volgeboekt, maar gaan we zelf als gezin ook lekker twee weken.

Geen buitenland meer voor ons dit jaar.”

Naleven

De VRZ blijft ook in het stappenplan benadrukken dat het naleven van de maatregelen door inwoners en toeristen van groot belang is.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden