Op De Duinhoeve in Burgh-Haamstede is het rustig. Medewerkers kijken uit naar betere tijden. FOTO: De Duinhoeve
Op De Duinhoeve in Burgh-Haamstede is het rustig. Medewerkers kijken uit naar betere tijden. FOTO: De Duinhoeve (Foto: )

Toeristen even niet welkom in Zeeland

Sinds afgelopen maandag 12.00 uur geldt een noodverordening in Zeeland voor het weren van toerisme en een verbod op recreatief nachtverblijf. Tot die ingrijpende maatregel (voorlopig geldend tot 10 mei) kwam de Veiligheidsregio Zeeland. Vrijdag werden de regels bekend gemaakt, maar al dagen eerder gingen campings uit eigen beweging dicht. “Stay safe”.

ZEELAND – Zeeland zonder toerisme is als een kerk op zondag zonder bezoekers. Niet voor te stellen. Nooit vertoond. Toch gebeurt het nu. In 2020. Zeeland weert niet alleen toeristen vanwege het coronavirus, het mag ze ook beboeten. De Veiligheidsregio Zeeland kan niet anders en gaf vorige week een verklaring waarom dit noodzakelijk is. “Gezien de beperkte omvang van de zorgcapaciteit in Zeeland en het al langer bestaande nijpende tekort aan bijvoorbeeld huisartsenzorg is het niet gewenst dat grote groepen toeristen naar Zeeland komen. Omdat hiermee de kans bestaat dat het zorgsysteem in Zeeland overbelast raakt en daarmee de zorgcontinuïteit in onze communicatie ernstig in gevaar dreigt te komen."

De maatregelen gericht op het weren van toerisme en het verbod op recreatief nachtverblijf in Zeeland zijn tot uiterlijk 10 mei 2020 van kracht en kunnen door de voorzitter van de Veiligheidsregio herbeoordeeld worden op noodzaak en eventuele verlenging. De maatregelen kunnen ook eerder dan 10 mei in worden getrokken, als ze niet meer nodig zijn om de zorgcontinuïteit te borgen.

Soort overnachtingen

Onder toeristisch en recreatief nachtverblijf vallen: nachtelijk verblijf door (groepen van) personen voor ontspanning in de vrije tijd die hun hoofdverblijfplaats elders hebben. Het gaat dus om: recreatieparken, hotels (recreatief nachtverblijf), vakantieparken, kampeerterreinen, (mini)campings, kamperen bij de boer, kamerverhuur, B&B, pensions, jachthavens, strandslaaphuisjes en camperplaatsen.

Helaas stil

Bij camping Duinhoeve in Burgh-Haamstede keken ze zo uit naar het nieuwe toeristenseizoen. “Waar normaal gesproken de camping weer gezellig volloopt met gasten die hun plaatsje weer gaan opbouwen, is het nu helaas stil. Wat hadden wij graag samen met u de opening willen vieren waar wij met z'n allen naar uit hebben gekeken! Hopelijk kunnen wij u weer snel ontvangen, tot die tijd zullen wij u op de hoogte houden van alle ontwikkelingen en nieuwtjes op de camping. Wij zijn super blij met onze nieuwe bolderwagens en de t-shirts voor het receptiepersoneel. Stay safe.”

Houden aan de wet

Campeergigant Roompot opende voor vrijdag al 2500 kampeerplaatsen niet, had voorzorgsmaatregelen genomen door restaurants, winkels, sportvelden en zwembaden op de parken dicht te gooien, maar moest na de maatregelen van de Veiligheidsregio alle 26 parken helemaal op slot doen. Woordvoerder Baptiste van Outryve liet in de PZC weten dat bepaalde gasten het moeilijk te begrijpen vonden. “Eerlijk gezegd hebben we er zelf ook moeite mee. Wij gaan de wet niet overtreden, dus de parken gaan dicht. Maar je kunt jezelf de vraag stellen waarom de ene dag de autoriteiten A communiceren en de andere dag B.”

Mensen die om persoonlijke omstandigheden geen ander verblijf hebben mogen wel in een recreatief nachtverblijf. Te denken valt aan mensen in scheiding, tussen twee huizen in zitten (verbouwing of nieuw huis laten bouwen) en seizoens- en arbeidsmigranten.

Het bouwen en gebruiken van strandhuisjes is ook verboden. Als een slaaphuisje al staat mag die wel blijven staan, maar niet gebruikt worden. Strandhuisjes hebben een grote aantrekkingskracht op mensen. De kans is groter dat veel mensen samenkomen op het strand, aldus de veiligheidsregio.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden