De Verhuizende Schuur bij NPO

Foto: PR Theo Rietveld

GOES - Veel van de monumentale 18e eeuwse schuren in Zeeuws Vlaanderen zijn er niet best aan toe.  De boeren zijn weliswaar aan de schuren gehecht, maar ze voldoen niet meer, ze takelen af en opknappen kost handenvol geld. Een voor een verdwijnen ze uit het landschap.

Ook Marco en Monique uit Zaamslag besloten, met pijn in het hart, een sloopvergunning aan te vragen voor hun schuur: een antiek gevaarte van bijna 30 meter lang en 10 meter hoog. Dat nieuws snel en ver kan reizen, bleek wel toen Sjaak Murre, een man van de overkant van de Westerschelde, naar Zaamslag kwam, aanklopte en vroeg of hij de schuur mocht hebben. Om af te breken, mee te nemen en in Zuid Beveland weer op te bouwen. 

In de Verhuizende Schuur volgen Mathijs Deen en Theo Rietveld, correspondent van ons Walcherse zusterblad De Faam, de queeste van Sjaak Murre, de zwijgzame Zeeuw die het bovenmenselijke werk op zich nam om de monumentale schuur met blote handen af te breken en op een boerenkar af te voeren. 

De uitzending is op zondag 5 april op NPO Radio1 in het programma RadioDoc (20.00 -21.00 uur). De radiodocumentaire is gebaseerd op Theo Rietvelds film De Verhuizende Schuur.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden