Foto:

Robbert Das; memorabel met onnavolgbaar tekentalent

Vele ship-lovers en watersportliefhebbers herinneren zich het werk nog van Robbert Das uit de publicaties in scheepsmagazines zoals de Spiegel der Zeilvaart en de Waterkampioen. Zijn tweelingbroer Rudolf, waarmee hij een hechte artistieke band had, is 31-1-2020 overleden. Robbert, die samen met zijn zorgbehoevende honderdjarige echtgenote in Frankrijk woont, is inmiddels eenennegentig jaar. Wat niet betekent dat hij zijn passie voor tekenen vaarwel zegde. Nog elke dag is hij actief, werkend aan het tekenbord in zijn studio.

COLIJNSPLAAT - Maar tijden veranderen. Toen de digitalisering in de jacht- en scheep-ontwerperswereld, na het millennium grote vlucht maakte, raakte het handgetekend ontwerpen van de gebroeders Das op de achtergrond. Met hun bijzondere gave als futurologen creëerden zij een aantal rijk geïllustreerde boeken met analyses en oplossingen ‘om de aarde te redden’. Het boek Energie en onze Toekomst’ is wat dat betreft een aanrader. Voor zijn oeuvre in 3D tekeningen van wedstrijdschepen die (ooit) het wereldnieuws haalden, vond hij in Gallery Maritime in Colijnsplaat het expositie-adres om zijn opengewerkte tekeningen van gebouwde zeilschepen evenals futuristische maritieme werken te distribueren, opdat zijn artistieke erfenis wordt doorgegeven aan komende generaties.

De galerie krijgt regelmatig verzoeken om informatie over een of meerdere tekeningen die Robbert Das van een bepaald (wedstrijd) zeilschip creëerde. Daarvoor is nu via: www.robbertdas.nl de website met gratis abonnement op Mailcontact en Nieuwsbrief. Evenals informatie over specifieke producten van Robbert Das waaronder zijn boek -Ocean Pioneers- dat tegen een klein prijsje wordt aangeboden. Op de website staat een selectie uit het in expositie zijnde ingelijste tekeningenbestand. Waaronder ook niet eerder gepubliceerd futuristisch yacht-design. Het is een selecte greep uit het oeuvre.

Tegelijk met de lancering van de website komt Robbert met ’Het Wonder van Rapenburg’. In twaalf, nooit eerder gepubliceerde tekeningen, neemt hij de toeschouwer mee naar het jaar 1627. Toen er bij de Peperwerf (op Rapenburg) in Amsterdam; Spiegelretour- schepen werden gebouwd; zoals de Batavia. Niet alleen de stapsgewijze fasen waarin het bouwproces verloopt maar ook de indeling van het, voor die tijd, enorme schip met de vele dekken worden gevisualiseerd. Deze unieke kalender is uitermate geschikt als cadeau en/of relatiegeschenk. Kortom, haal herinneringen op bij www.robbertdas.nl , koester die en deel ze met anderen Robbert Das bewonderaars.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden