Foto: René Koster

Beleef de lente in de Zak van Zuid-Beveland

De lente is begonnen, en dat is goed te zien aan de natuur in de Zak van Zuid-Beveland. De sleedoorn staat in volle bloei, het eerste fluitekruid kleurt wit en vogels zingen het hoogste lied. Tijd om erop uit te gaan. Boswachter Paul Begijn neemt je mee naar buiten.

Het zijn bizarre tijden. Het corona virus houdt ons allemaal in z’n greep. Juist in deze periode kan de natuur je extra energie geven en helend werken op je gemoedstoestand. En uitgerekend afgelopen week brak de lente los na een kletsnatte winter. Een beter moment kon ik me bijna niet bedenken. Op beschutte plekken werd het voor de eerste keer dit jaar 15 graden. Lieveheersbeestjes, metselbijtjes en zelfs eerste citoenvlinders stalen de show. En hoorde je ‘m tot vorige week nog bijna nergens, afgelopen week was de typische voorjaarsroep van de tjiftjaf overal te horen.

Coulissenlandschap
Een van de plekken om in Zeeland in alle rust van het ontluikende voorjaar te genieten is de Zak van Zuid-Beveland. Een prachtig landschap van kreken, welen, hagen, boomdijken, bloemdijken, fruitgaarden, afgewisseld door liefelijke dorpjes en typische Bevelandse boederijen. Het landschap is hier nog vrij onaangetast met kronkelende dijken en relatief kleine landbouwpercelen. Dit typische coulissenlandschap is samen met dat van Twente en de Achterhoek een van de best bewaarde en beschermde van Nederland.

Bloemenpracht in de Zak
Deze tijd van het jaar zijn het de sleedoornhagen die het decor bepalen. Het is de eerste struik die na een lange winter in bloei komt. Vanaf eind februari verschijnen de eerste witte bloemetjes aan de struik, die bij niet al te hoge temperaturen kan bloeien tot begin april. Pas na de bloei volgen de blaadjes.

De bloei van de sleedoorn wordt niet veel later opgevolgd door de bloei van de meidoorn, die in tegenstelling tot de sleedoorn wel eerst blad krijgt voor de bloeiperiode. Zoals de naam het al zegt bloeit de meidoorn in mei. Tijdens een zacht voorjaar begint de bloei vaak al eerder, vanaf half april. Omdat we al maanden met zacht weer te maken hebben, zal de bloei van de meidoorn dit jaar ook enkele weken vervroegd zijn. Bij deze struik, die soms wel een hoogte van 10 meter kan bereiken, zijn het niet alleen de bloemetjes die kleur geven, ook de knalrode bessen in het najaar zorgen voor een prachtig beeld. En vogels als de zanglijster, koperwiek en kramsvogel zijn er dol op.

De meidoorn en sleedoornheggen zijn door de hele Zak van Zuid-Beveland te vinden, maar de grootste concentratie is toch wel te vinden in het Heggengebied rond Nisse.

‘Valse lach’ 
Ook voor vogelliefhebbers valt er volop te genieten. Voor vogels is dit de drukste tijd van het jaar. Mannetjes proberen indruk te maken op de vrouwtjes, territoria moeten veiliggesteld worden, nesten gebouwd worden, eieren uitgebroed, de jongen grootgebracht en dan moet er nog voor een eigen maaltijd gezrogd worden. Nog voor het eerste daglicht is er al een concert aan vogelgeluiden te horen. Vooral het winterkoninkje, de roodborst en de tjiftjaf kunnen er wat van. Maar ook de groene specht, een regelmatig geziene bewoner van de Zak, is met z’n typische ‘valse lach’ nadrukkelijk aanwezig.

En met wat geluk kom je de steenuil tegen, of beter gezegd steenuiltje, want veel groter dan het formaat van een dikke merel is hij niet. Het kleinschalige cultuurlandschap met oude boerderijen, knotwilgen en hagen maakt de Zak van Zuid-Beveland tot ideaal leefgebied voor de steenuil.

Beleef de lente
Door de Zak van Zuid-Beveland lopen verschillende wandel- en fietsroutes om de lente te beleven. Kies je route voor een prachtige lente beleving via www.natuurmonumenten.nl/zeeland

De maatregelen in verband met corona hebben ook gevolgen voor een bezoek aan de natuur.
 Kies je ervoor om de natuur in te gaan, neem dan de volgende richtlijnen in acht:

Vermijd drukke plekken

Houd altijd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar

Heb je griepverschijnselen, blijf dan thuis.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden