Remco Flikweert (links achteraan) Martin Rijk (rechts) en Corrie van Bokhoven (vooraan) zetten zich in om de verspilling van groente en fruit te voorkomen. FOTO: Rachel van Westen
Remco Flikweert (links achteraan) Martin Rijk (rechts) en Corrie van Bokhoven (vooraan) zetten zich in om de verspilling van groente en fruit te voorkomen. FOTO: Rachel van Westen (Foto: )

Verse groente gooi je toch niet weg?

Het begon met bloemkolen op een akkerland in de Flevopolder, die door een nachtvorstje iets geler zagen dan normaal. Martin Rijk en Corrie van Bokhoven van Boerderij Landlust stapten in de auto en brachten een kar vol bloemkolen boerderijwinkel aan de Broeder en zusterpolderweg 6 in Wolphaartsdijk om ze weg te geven. Alles beter dan een akkerland vol bloemkool verloren laten gaan omdat het kleurtje niet voldoet aan de gestelde eisen. Van het bloemkooltje rolden ze in het volgende project en inmiddels hebben ze de samenwerking gezocht met Remco Flikweert, een zzp-er in de agrarische sector. Samen stellen ze alles in het werk om voedselverspilling tegen te gaan.

Rachel van Westen

WOLPHAARTSDIJK - “Toen ik hoorde dat die boer in Flevoland zijn land met bloemkolen en al moest omploegen omdat ze een geel kleurtje hadden, zijn we in de auto gestapt en naar de Flevopolder gereden", vertelt Corrie. "Dit waren prima bloemkooltjes, daar was echt helemaal niks mis mee. We plaatsten een bericht op Facebook dat mensen hier gratis bloemkool konden halen en het liep storm. Ik hoorde die dag een verhaal van een vrouw, die zonder haar schuld, in een situatie terecht was gekomen waardoor ze nu afhankelijk was van de voedselbank. Dat vond ik zo erg. Aan de ene kant gooien we voedsel weg en aan de andere kant zijn er mensen die alles over hebben voor een beetje goed eten."

Samenwerking

Via Facebook kwamen Corrie en Martin in contact met Remco Flikweert. Hij werkt inmiddels al tien jaar in de tuinbouw. “Mijn frustratie over voedselverspilling is ontstaan doordat er iedere week een container met tomaten wordt weggegooid", vertelt hij. "Wanneer een tomaat los is van de tros is dat soms al een reden om hem weg te gooien. Enerzijds worden er producten weggegooid omdat ze niet voldoen aan het perfecte plaatje en anderzijds staan er producten te rotten op het land, omdat ze te weinig opbrengen voor de boer. Neem bijvoorbeeld de prei. We hebben een zachte winter gehad en veel regen. Dat is optimaal voor prei en daardoor hebben we nu een overschot. Het kost 50 cent om een kilo prei te produceren en de boer krijgt er nu minder dan twintig cent voor. Hij kan het dus maar beter laten staan, want het is niet rendabel om het naar de groothandel te brengen.”

“Zo gaat het ook met aardappels”, vult Martin aan. “Als er een stukje van een aardappel is afgegaan tijdens het oogsten, is de complete aardappel tarra (vakjargon voor agrarisch afval, zoals grond) Voor elke kilo tarra moet de boer betalen. Een aardappel met een schaafwondje levert dus geen geld meer op, maar kost de boer geld.

Dit moet anders

Dit moet anders, vindt het drietal. “We staan aan de vooravond van een grote verandering", benadrukt Corrie. "Het omdenken. Het omdenken van de consument. Wat is er mis met de aubergine als er een plekje opzit? Wat is er mis met een tomaat als hij los is gegaan van de tros? Wat is er mis met een kromme komkommer? Mensen, het is van de zotte. Een goed en eerlijk product, vers van het land, dat gooi je toch niet weg?"

Boeren, meld je aan

"Daarom roepen we boeren op om zich aan te melden. Wij hebben inmiddels verschillende afzetkanalen, in de vorm van boerderijwinkels en landwinkels, om dit soort producten een tweede kans te geven. Straks moet er in elke boerderij- of landwinkel een schap staan met groente en fruit dat geweerd wordt uit de winkel, maar hartstikke welkom is bij de consument. Zeker bij de consument met een krappe beurs, want deze producten worden aangeboden voor een zacht prijsje. Heb jij een fruitteelt- of landbouwbedrijf en herken je dit probleem? Blijf je zitten met groente of fruit omdat het niet voldoet aan het perfecte plaatje of omdat de kostprijs hoger is dan de marktwaarde? Neem contact op met Martin en Corrie via 06 - 55 38 14 24 of met Remco Flikweert via 06 - 21 595 192

PREI-SVRAAG

Buitenbeentjes en kromkommers kennen we al. Maar wat is een geniale naam voor groente en fruit dat is gered uit de afvalcontainer? Verzin jij een goede naam? Laat het weten via redactie.bevelander@dpgmedia.nl o.v.v. PREI-SVRAAG en maak kans op een cadeaubon ter waarde van 25 euro van Boerderijwinkel Landlust.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden