Psycholoog Daan Dumon Tak, coach Judith Mangnus en notaris Cindy van Goethem zijn alle drie aangesloten bij Het Zeeuwse Scheidingshuis. FOTO: Gertie De Boey
Psycholoog Daan Dumon Tak, coach Judith Mangnus en notaris Cindy van Goethem zijn alle drie aangesloten bij Het Zeeuwse Scheidingshuis. FOTO: Gertie De Boey (Foto: )

Zeeuwse Scheidingshuis biedt hulp

Drie jaar geleden werd Het Zeeuwse Scheidingshuis opgericht. Een samenwerkingsverband tussen verschillende mensen die binnen hun vakgebied een specialisme op het gebied van echtscheidingsproblematiek hebben. Zij willen mensen die een echtscheiding overwegen of met een echtscheiding te maken hebben, laagdrempelige hulp bieden.

door Gertie De Boey

REGIO - Mensen kunnen voor zowel de zakelijke, als de emotionele kant van een echtscheiding bij Het Zeeuwse Scheidingshuis terecht. "Dankzij deze samenwerking weten wij naar wie we mensen kunnen doorverwijzen als ze bij ons zijn en een bepaalde expertise nodig hebben", vertelt notaris Cindy van Goethem uit Hulst. "Wij weten dan zeker dat ze de juiste informatie, van de juiste persoon zullen krijgen."

Paarden

Zo is coach Judith Mangnus uit Heikant gespecialiseerd in Equine Assisted Coaching, coaching met behulp van paarden. "Binnen Het Zeeuwse Scheidingshuis richt ik me vooral op de kinderen, ook vanwege mijn achtergrond in de jeugdzorg", vertelt ze. "Ik gebruik het natuurlijke gedrag van het paard om iemand bij zijn of haar gevoel en onbewust gedrag te laten komen. Het is een positieve manier van confronteren. Vooral bij kinderen zie je dat paarden veiligheid bieden. Paarden oordelen niet, dus kinderen kunnen zijn wie ze willen zijn." Paarden zijn meesters in het lezen van non-verbale energie, ze reageren op hartslag en energie. Psycholoog Daan Dumon Tak uit Middelburg is sinds drie jaar bij Het Zeeuwse Scheidingshuis aangesloten. "Er komen echtparen bij mij die vastgelopen zijn en de boel weer op willen pakken", vertelt ze.",Dan geef ik relatietherapie. Maar er komen ook mensen die middenin een scheiding zitten en zien dat het behoorlijk uit de hand gaat lopen. Ze komen vaak niet goed uit de omgang met de kinderen." Daan voert zowel individuele als gezamenlijke gesprekken. "Mensen ervaren een scheiding soms als een verliessituatie en daar komen vaak naderhand depressieve gevoelens en angsten bij kijken." En dan is er ook nog een groep die jaren na de scheiding nog hulp nodig heeft. "Ouders die de band met hun kinderen niet meer goed hebben kunnen opbouwen. De groep die via Het Zeeuwse Scheidingshuis bij mij om hulp komt is heel divers."Notaris Cindy van Goethem uit Hulst zit helemaal aan het einde van het traject. "Mensen hebben alles doorlopen en afspraken gemaakt, dus ik krijg eigenlijk ook geen vragen meer", vertelt ze. "Het enige wat bij mij nog aan bod komt, is de woning. In het convenant wordt afgesproken dat als een van beiden in de woning blijft, dat die dan op naam van die persoon gezet wordt. Ik zorg dus voor de akte van verdeling. Het voortraject van mediation, het opstellen van het ouderschapsplan en het convenant is dan al gedaan. Tevens is het financiële advies over onder andere de hypotheek dan al afgerond." Zelf hulp of meer info nodig? Kijk op www.hetzeeuwsescheidingshuis.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden