"Het is fijn om de deuren van het Ambachtscentrum weer te kunnen openen", zei burgemeester Margo Mulder zaterdag bij de heropening op het unieke pleintje. FOTO: Leon Janssens
"Het is fijn om de deuren van het Ambachtscentrum weer te kunnen openen", zei burgemeester Margo Mulder zaterdag bij de heropening op het unieke pleintje. FOTO: Leon Janssens

'Met man en macht is gewerkt aan het herstellen van de waterschade'

Het was zaterdagmiddag feest op de Hollandsche Hoeve want het Ambachtscentrum werd heropend. Burgemeester Margo Mulder moest eerst ambachtelijk een schaar scherp slijpen om vervolgens daarmee een lintje door te knippen. Daarna was er gelegenheid om alles te bekijken bij de gastvrije atelierhouders onder het genot van een hapje en een drankje.

door Leon Janssens

GOES – Vorig jaar oktober sloeg het noodlot toe en kwam door hevige regenval tijdens de asbestsanering van het dak water het gebouw binnen. Bernhard Franse, bestuurslid: "Met man en macht is gewerkt aan het herstellen van de waterschade, er stond op plekken wel tien centimeter water. We hebben er 146 dagen, bijna vijf maanden, aan gewerkt. Nu is het voor elkaar, er ligt een nieuw dak op. Nadat de schade ontstaan was is het Ambachtscentrum door een calamiteitenbedrijf leeg geruimd. We hadden ook direct een crisisteam opgericht en 100% medewerking van de gemeente Goes gehad. We wilden zo snel mogelijk het ambachtscentrum opknappen. Dat is gelukt. Dank aan allen voor hun inzet.” Inmiddels liggen er overal nieuwe vloeren en zijn de ateliers allemaal geschilderd. Gelet op de Voorjaarsvakantie deze week is het Ambachtscentrum net op tijd klaar én open voor publiek.

De twaalf ateliers zijn allemaal bezet en ieder heeft zijn eigen specialiteit. Marliek Poortvliet van Kaarsenmakerij Senang heeft veel mogelijkheden in kaarsen. Ze zijn te koop maar mensen kunnen ook hun eigen kaars ontwerpen. “Ook heel leuk voor schoolreisjes, vrijgezellenfeestjes of kinderfeestjes”, zegt Marliek. In de hoedenwinkel staan Maddy van Moort en Leny de Jonge waar men terecht kan voor dames-, heren-, en kinderhoeden. Ook voor vintage en tasjes. “Tasjes zijn erg gewild”, zegt Maddy. Wie op zoek is naar glas-in-lood of Tiffany is bij Annemieke en André Vollmüller van harte welkom. Annemieke tekent en ontwerpt Tiffany en André is de man voor de glas-in-lood ramen. “Er is hier volop ruimte om te werken en hiernaast de mogelijkheid voor workshops, ook voor kinderen.", zegt Annemiek, "Wij konden een leegstaand atelier bij dat van ons trekken." Een atelier met schilderijen wordt gerund door Alex Selim uit Noord-Macedonië. Een bekend werk van Alex is het Zeeuwse trekpaard bij de RK. Kerk in 's-Heerenhoek. Een fraai schilderij van het Goese stadhuis hangt in zijn atelier. “Dertig jaar ben ik in Nederland en ben academisch gevormd beeldhouwer en schilder. Mensen kunnen bij mij tekenen en boetseren.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden