Samantha bakt verjaardagstaarten, zodat ook de kinderen van de voedselbank op hun verjaardag een kaarsje kunnen uitblazen. FOTO: Rachel van Westen
Samantha bakt verjaardagstaarten, zodat ook de kinderen van de voedselbank op hun verjaardag een kaarsje kunnen uitblazen. FOTO: Rachel van Westen (Foto: )

'We zitten te springen om mensen die taarten bakken'

Als papa en mama gebruik moeten maken van de voedselbank omdat het anders niet lukt om elke dag een maaltijd op tafel te zetten, is de kans klein dat ze een taart kunnen kopen als jij jarig bent. Gelukkig is er een groepje enthousiastelingen dat verjaardagstaarten maakt voor kinderen die met hun ouders gebruikmaken van Voedselbank De Bevelanden in Goes.

door Rachel van Westen

GOES - Op de tafel van Samantha van de Weele uit Goes staan twee gevulde taartdozen en de derde taart ligt op een plankje te wachten om versierd te worden. Het pannetje chocolade topping staat al klaar naast een bakje gekleurde smarties. Samantha bakt verjaardagstaarten, zodat ook de kinderen van de voedselbank op hun verjaardag een kaarsje kunnen uitblazen.

Leuk om te doen

"Een paar jaar geleden zag ik een oproepje op Facebook waarin werd gevraagd om mensen die af en toe een taart willen bakken voor deze kinderen", vertelt Samantha. "Ik ben absoluut geen professional, maar ik vind het wel erg leuk om te doen. Als mijn dochters jarig zijn vind ik het ook heerlijk om een taartje voor ze te maken. De oudste twee vinden het geweldig om te helpen met het versieren van de taart. In het begin vroegen ze of ze ook een stukje mochten proeven als de taart klaar was, maar toen ik aan ze uitlegde dat we de taarten maakten voor ander kindjes, waar thuis geen geld is om een taart te kopen als ze jarig zijn, zei mijn oudste dochter: 'Oooh, dan ga ik er iets heel moois van maken'. Dat doet me echt goed. Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen meekrijgen dat het fijn is om iets voor iemand anders te doen."

Coördinatie

Inmiddels heeft Samantha ook de coördinatie van het groepje taartenbaksters op zich genomen. "Dat zou ik eigenlijk maar tijdelijk doen, omdat degene die alles coördineerde ziek werd. Inmiddels doe ik het een jaar of twee, dus dat is niet meer zo tijdelijk", lacht Samantha. "Ik beheer de besloten Facebookpagina van de taartenbaksters en daar zet ik elke maand een lijst op, zodat iedereen weet hoeveel taarten de voedselbank nodig heeft. We hebben zo'n dertig baksters in die groep, maar er zijn maar een paar baksters die ook echt actief taarten maken. We hebben echt wel meer mensen nodig die het leuk vinden om te bakken. Of beter gezegd, we zitten te springen om bakkers en baksters. Als je mee wilt helpen, bekostig je zelf de baksels en af en toe wordt er iets verstrekt door de voedselbank, zoals blikken fruit die we in de taart kunnen gebruiken. Met elkaar zorgen ze ervoor dat er gemiddeld elke maand zo'n twaalf taarten worden gemaakt. Je mag zelf aangeven of je die maand tijd hebt om te bakken en hoeveel je wilt bakken.

Ze zijn blij met alles

"Er zijn baksters die het professioneel doen, maar ook baksters die puur hobbymatig taarten maken, net als ikzelf. Ik vind het zelf wel leuk om een beetje te experimenteren. Ik haal mijn ideeën vaak van Pinterest. Echt heerlijk om daar een beetje op rond te kijken. Je hoeft geen topbakster te zijn. Als jij het leuk vindt om een taartje te bakken met een versierseltje erop, is het helemaal goed. De drempel is laag. Het hoeft er echt niet superstrak uit te zien, dat hebben kinderen helemaal niet nodig. Ze zijn blij met alles en vinden het al geweldig om een taartje te krijgen als ze jarig zijn.

Wil jij ook bakken?

Vind jij het ook leuk om af en toe een taart te bakken en vind je het fijn om iets te kunnen betekenen voor kinderen die met hun ouders gebruikmaken van de voedselbank? Stuur voor meer informatie een mailtje naar Samantha via svdweele@zeelandnet.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden