De broers op de roller voorafgaand aan het NK Veldrijden in Rucphen laatst. FOTO: Gerrit van Loon
De broers op de roller voorafgaand aan het NK Veldrijden in Rucphen laatst. FOTO: Gerrit van Loon (Foto: )

'Ik kan hier tot rust komen; er gaat niets boven Zeeland'

Samen met zijn tweelingbroer Tim maakt hij deel uit van het Jumbo-Visma Development Team. Dat geeft Mick een boost en zelfvertrouwen. De boerenzonen uit Colijnsplaat zijn trots op hun sportieve prestaties.

door Gerrit van Loon

Mick van Dijke is met tweelingbroer Tim weer even terug op de ouderlijke boerderij in Colijnsplaat. Het wielertalent van Jumbo-Visma komt van trainingskamp in Alicante. In januari trainde hij ook even samen met toppers als Primoz Roglic, Tom Dumoulin en Mike Teunissen. Het tweede seizoen als beloftenrenner zal zwaar worden voor de Zeeuw. “Maar ik kan altijd op de dijk een frisse kop gaan halen.”

Colijnsplaat – Mick focust zich op mountainbike en wegrennen. Hij is Nederlands kampioen beloften mountainbike en doet enorm veel kracht en behendigheid op in die discipline. Daarnaast wil hij vlammen op de weg. Zijn broer Tim is meer van de veldcros. De trainingsintensiteit van de broers in Alicante verschilde dus, terwijl ze in het dagelijks leven veel samen doen. Ze studeren beiden aan de Johan Cruijff Academy in Roosendaal. Goed aan te reizen vanaf Noord-Beveland.

“We krijgen van de opleiding alle ruimte om op reis te gaan. Zij vinden het juist mooi dat wij voor het Jumbo-Visma Development Team rijden en gebruiken dat ook als soort visitekaartje. Het trainingskamp in Alicante was zwaar, ik ben blij dat we thuis tot rust kunnen komen." Wie in de opleiding zit van één van de beste wielerteams ter wereld kan thuis niet zomaar wat aan rommelen. “Wij zijn gebonden aan een voedings- en trainingsschema. We leven onze droom na. Zijn al snel volwassen geworden en maken bewuste keuzes. Ik kan nu dus in Zeeland niet op de bank gaan liggen en een zak chips leeg kanen. Je lichaam herkent de basisvoeding, rijk aan eiwitten en koolhydraten en vetten. Chips is niet erg, maar dan wel na inspanning.”

Op Noord-Beveland heeft Mick zijn eigen 40 kilometer rondje die hij vanuit Colijn begin bovenlangs de dijk. Dan richting vakantiepark Roompot in Kamperland, dan een stop bij brasserie Blush waar hij altijd een cappuccino en een punt eigen gemaakte appelgebak nuttigt. “Soms met slagroom. Tja, of je nu je koolhydraten daaruit of uit een gelletje neemt. Dat maakt niet uit”, lacht Van Dijke. Daarna rijd ik via het Veerse Meer richting haventje, Stroodorp en dan rechts richting Geersdijk, dan onderlangs het bos en langs Timmerman Groenvoederdrogerij terug naar Colijn.”

Dat die andere Bevelandse wielrenner van Jumbo-Visma, Antwan Tolhoek, altijd zo liep op te scheppen over Zeeland, begreep Mick nooit. “Joh zeur niet, dacht ik dan. Totdat ik zelf ging reizen. Toen ben ik Zeeland pas gaan waarderen. Want wat is het hier mooi. Vergezichten, schone lucht. Ik rijd in Spanje weleens langs de uitlaatgassen van auto’s. Nou, die nemen het niet zo nauw met uitstoot. Ik kan hier tot rust komen. Er gaat niets boven Zeeland.”

Er breken drukke tijden aan voor Mick en zijn broer. Aanstaande zaterdag rijdt hij de Ster van Zwolle. Dat is vijf uur lang hard rijden is op de weg. Anders dan een mountainbikerace van anderhalf uur waar hij vanaf het begin moet knallen. Later zal hij kiezen tussen de disciplines, nu mag hij nog lekker genieten van de afwisseling. “De focus moet in de toekomst waarschijnlijk op één discipline. Ik wil niet tiende eindigden in een wegrace én tiende bij het mountainbiken. Liever nummer één bij één van de twee. De ploeg helpt mij in dat pad en ik kan altijd hier de dijk oplopen om een frisse kop te halen en er eens goed over na te denken.

Samen met zijn tweelingbroer Tim maakt hij deel uit van het Jumbo-Visma Development Team. Dat geeft Mick een boost en zelfvertrouwen. De boerenzonen uit Colijnsplaat zijn trots op hun sportieve prestaties.

Tot aan het WK in Albstadt rijdt Mike een aantal internationale wedstrijden en verdedigt hij zijn titel Nederlands kampioenschap mountainbike. Het zal moeilijk worden om technisch net zo sterk te rijden als vorig jaar vanwege de minder gereden wedstrijden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden