Elk jaar wordt er in Zeeland zand op stranden gespoten, zals hier op Walcheren. Door 'stikstofproblemen' blijft dat dit jaar uit. FOTO: RWS.
Elk jaar wordt er in Zeeland zand op stranden gespoten, zals hier op Walcheren. Door 'stikstofproblemen' blijft dat dit jaar uit. FOTO: RWS. (Foto: )

'Wij zijn niet meer dan pleisters aan het plakken, elk jaar weer'

"Er is geen strand meer over", alarmeert Jos van Halst (63) van strandexploitatie Kamperland. Hij zag na de springtij dat de vloedlijn op het Banjaardstrand tot aan de duinen stond. Samen met de gemeente Noord-Beveland bekostigt zijn stichting een eigen ophoging, die op 20 april wordt gestart. Van Rijkswaterstaat verwacht de inwoner van Kortgene niets. "Daar ligt de focus verkeerd."

door Gerrit van Loon

KAMPERLAND – Met een gerust hart ging Jos van Halst afgelopen weekend een weekendje weg. De storm Dennis was niet zo heftig als Ciara. En er was geen springtij, zoals de twee dagen na Ciara. Toen steeg het waterpeil met twee meter boven NAP tot over de drie meter. "De wind van Dennis kwam vanuit het zuiden en het was doodtij. Als er springtij was, zou ik niet weg zijn gegaan. Ik moet er dan bij zijn op het strand. Het met eigen ogen zien", aldus Van Halst.

Terug bij af

Het Banjaardstrand is weer terug bij af. In 1998 begon Rijkswaterstaat (RWS) met periodiek ophogen van het strand. De laatste keer was in 2018, de volgende keer staat gepland voor 2022 of 2023. Ondertussen zijn strandovergangen weggeslagen en is het strand afgeroomd. Hulpdiensten wordt werk onmogelijk gemaakt. "De laatste tien jaar is het de trend dat de breedte van het strand afneemt. RWS kijkt naar een andere veiligheid, naar die van de waterveiligheid, naar de basiskustlijn. Bovendien is het een logge en politiek instantie. Voordat er een korrel zand verlegt kan worden, moet iedereen zijn ei leggen."

Aansporen

Van Halst weet hoe de lijntjes lopen en denkt niet dat gemeentes RWS kunnen aansporen. "Zelfs de provincie kan RWS amper bewegen. Daar is echt de Tweede Kamer of minister voor nodig. Ik denk dat het ministerie van Economische Zaken een taak heeft. Strandrecreatie is toch het vlaggenschip van het toerisme. De budgetten voor het ophogen (suppletie) moeten omhoog", vindt Van Halst.

Buiten stormseizoen

Samen met de gemeente Noord-Beveland gaat zijn strandexploitatie Kamperland op 20 april starten met een eigen verhoging. Dat is de afgelopen acht jaar al enkele malen eerder gebeurd. In ongeveer drie weken tijd wordt zo'n 30.000 kub zand neergelegd bij de vloedlijn. Een kraan, dumpers, trekkers en een shovel om het weer glad te strijken vormen het materiaal. Bewust wordt het werk eind april gepland, buiten het stormseizoen. "Bij een storm is die aangelegde strook zo binnen anderhalf uur voor de helft weer weggespoeld."

Van Halst hoeft geen credits van bewoners voor het ophogen. "Het hoort bij het beheer van stranden. Stukje rentmeesterschap. "Wij zijn niet meer dan pleisters aan het plakken, elk jaar weer. Ergens is het gek: wij betalen huur voor strand dat er niet is."

Structurele oplossing

"En maken kosten om het weer terug te brengen. Er moet vanuit het Ministerie van Economische Zaken een structurele oplossing komen. Maar ach de politiek, ik denk dat er voor de publieke opinie straks enkele noodsuppleties worden aangelegd en dat was het."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden