Winnaars Kees Vermeulen (links) en Martin Sturm gezamenlijk in actie in De Kroon.   FOTO: John Baaij
Winnaars Kees Vermeulen (links) en Martin Sturm gezamenlijk in actie in De Kroon. FOTO: John Baaij (Foto: )

Meedoen is belangrijker dan winnen

De 31ste editie van het biljarttoernooi in Hotel Café Restaurant De Kroon aan de Voorstraat in Wissenkerke werd zaterdag afgesloten. In het bomvolle etablissement kregen de winnaars Martin Sturm en Kees Vermeulen uit handen van burgemeester Loes Meeuwisse de cup met de grote oren. De Bevelander vroeg aan de winnaars hoe het ze verging.

door Gerrit van Loon

WISSENKERKE – De Grote Prijs Roland Poppe 2020 zit er op. Elk jaar is het biljarttoernooi reden om gezellig met z'n allen de kroeg in te duiken en te kijken naar mannen en enkele vrouwen die met een keu heel goed ballen kunnen rondstoten.

De strijd

Vier weken lang werd er gestreden in De Kroon. Het spelersveld van tachtig biljarters werd opgedeeld in twee poules. Spelers in de B-groep hebben ongeveer een maximaal gemiddelde van 2. In de A-groep mag je meedoen als je jaargemiddelde niet boven de 5 ligt. Het toernooi begon al in januari en werd afgelopen zaterdag dus afgerond.

In de eerste ronde vlogen er al direct kopstukken zoals Ron Verburg uit. Martin Sturn won uiteindelijk in de A-groep, maar dat ging zeker niet zonder slag of stoot. "Uiteraard ben ik heel erg blij met het eindresultaat. Heel het toernooi ging het goed, maar in de derde ronde verloor ik van Robert Bastiaanse. In de kruisfinale moest ik tegen mijn vader, Gilles Sturm. Die heeft dit toernooi al vijftien keer gewonnen. Het werd een hele leuk strijd. In de finale stond ik 52-8 achter en toch wist ik hem te winnen met 93-100. Het was een hele spannende finale. Mijn beker krijgt een plekje op de schoorsteen."

Biljarten is alles

Biljarten is alles voor Martin Sturm uit Serooskerke. "Ik doe van alles: Libre-bandstoten, driebanden op de kleine tafel en driebanden op de matchtafel. Dat doe ik drie tot vier keer in de week. Verder doe ik veel mee aan biljarttoernooien. Persoonlijke kampioenschappen doe ik ook mee voor de bond. Ik ben in drie competities actief."

Nederlands Kampioen

De 62-jarige Kees Vermeulen uit Colijnsplaat, winnaar van de B-poule biljart al dertig jaar. "Of langer", dat weet hij niet precies meer. Hij is eens Nederlands Kampioen Driebanden geweest. "In 1998, de vorige eeuw dus", lacht hij. In dat jaar won ik ook dit toernooi in Wissenkerke. Ook deze editie was weer fantastisch georganiseerd. Mijn toernooi verliep zonder moeite, goed dus. Ben ongeslagen kampioen geworden."

Vermeulen, die drie jaar terug verhuisde van Zierikzee naar Colijnsplaat, is een sportieve Zeeuw. "Ja ik heb mij weer ingeschreven voor de Vierdaagse in Nijmegen, de kustmarathon, de marathon Zeeuws-Vlaanderen en de Zeven Dorpentocht op Tholen."

Hoofdsponsor gaat door

De voorbereiding van het biljarttoernooi neemt altijd veel tijd in beslag. De organisatie dankt naast alle vrijwilligers, biljarters, scheidsrechters en tellers ook hoofdsponsor Schadeherstel Roland Poppe uit Vrouwenpolder, die alweer voor het elfde jaar sponsorde. Goed nieuws: ze gaan nog vijf jaar door. Het publiek was ook dit jaar weer in grote getale aanwezig. Het toernooi is een bindende factor op Noord-Beveland. Het motto in Wissenkerke was gelijk aan de Olympische gedachte: meedoen is belangrijker dan winnen. Iedereen beleefde veel plezier en succes tijdens het vier weken durende biljartspektakel.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden