Foto:

Terwijl de halve stad explodeerde, lag zij op haar rug te snurken

Vanaf deze week hebben we niet alleen de column Cameleon in De Bevelander, maar ook Rachels column. Cameleon en Rachels column wisselen elkaar af. Deze week de eerste column van Rachel, met de titel: Wojooooo

Rachels Column:

Gierend van het lachen bekijken mijn twee jongens het YouTubefilmpje 'How to survive Dutch Fireworks'. Ik hoor de ene explosie na de andere, afgewisseld met de kreet 'Wojooooo'. Nog even, en dit soort filmpjes behoren tot cultureel historisch erfgoed. De eerste steden hebben al gekozen voor een totaalverbod op vuurwerk. En weet je? Dat vind ik jammer. Begrijp me niet verkeerd, ik snap heus wel dat deze maatregel niet uit de lucht komen vallen. Exorbitante bedragen aan schade, ernstige verwondingen, hulpverleners die hun werk niet veilig kunnen doen. Daar is niks leuks aan.

Maar vuurwerk? Ik vind het prachtig. Eigenlijk is dat best gek, want ik ben opgegroeid in Driewegen en het meest spectaculaire vuurwerk dat ik in mijn jeugd zag, waren lichtkogels van schepen op de Westerschelde, die ik dan in de verte in de lucht zag hangen. Zelf heb ik nooit een vuurpijl afgestoken. Ik hield het bij sterretjes en zelfs dat vond ik als kind reuzespannend. Met een overstrekte arm hield ik het stokje vast aan het uiterste puntje, doodsbang dat zo'n brandend sterretje een levensbedreigende brandwond zou veroorzaken. Maar mooi vond ik het wel.

Inmiddels woon ik in Goes en daar ging het afgelopen jaar weer heel wat de lucht in. Samen met mijn twee jongens stond ik ademloos naar boven te kijken en af en toe hoorde ik naast me: 'Wojooooo'. De geur, het geknetter en dat prachtige kleurenpalet in de lucht. Fantastisch. Ik ben gezegend met de meest relaxte hond van het universum, want terwijl de halve stad explodeerde, lag zij op haar rug te snurken. Ik hoop dat Goes nog even wacht met een verbod, anders moet ik volgend jaar helemaal naar de zeedijk fietsen om lichtkogels te spotten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden