Foto: G.H.M.van Damme

Er wordt hard gewerkt om het ambachtscentrum tip top in orde te maken

Zaterdag 22 februari om 13.00 uur wordt het ambachtscentrum Goes aan de Kattendijksedijk 27 feestelijk heropend. Het spandoek bij de ingang hangt al op. Maar in het centrum wordt nog elke dag druk gewerkt om alle ateliers weer tip top in orde te maken.

GOES - In de nacht van maandag 30 september op dinsdag 1 oktober werd het ambachtscentrum getroffen door enorme regenbuien. Tijdens het verwijderen van de asbest dakplaten waren er geen zeilen aangebracht om het regenwater op te vangen. Dit zou technisch niet mogelijk zijn geweest. Het gevolg was dat bijna alle ateliers getroffen waren door het vele water. Het atelier van de Zeeuwsche hoedenkamer van Maddy met een prachtig schilderwerk van een Walchers meisje is gelukkig gespaard gebleven.

Bestuurslid Bernard Franse, belast met onderhoud van het pand, werd als eerste geïnformeerd. Vanaf die datum is hij bijna dagelijks, als vrijwilliger, in de weer geweest om de heropening in februari te kunnen realiseren. Eerst werd er vanuit gegaan dat dit pas in september zou kunnen plaatsvinden. Maar door de tomeloze inzet van het bestuur en vrijwilligers is het gelukt om met de voorjaarsvakantie jong en oud weer te kunnen ontvangen in het pittoreske ambachtscentrum van Goes.

Het pand is eigendom van de Gemeente Goes. Hen treft alle lof voor de inzet en medewerking. Alle onbeschadigde materialen werden direct uit het centrum in opslag geplaatst. En enkele dagen geleden werden deze weer terug gebracht naar het centrum. Bijna alle schade is met volledige medewerking van de gemeente reeds vergoed. Van alle ateliers zijn er momenteel twee die niet in gebruik zijn. Hiervoor wordt nog druk gezocht naar een tweetal nieuwe atelierhouders die hun ambachten willen uitdragen aan de jongere generaties.

Momenteel wordt geprobeerd om de burgemeester van Goes te strikken voor de heropening. Er zijn ook plannen om, tijdens de opening, een grote tent te plaatsen voor bezoekers en belangstellenden. In de voorjaarsvakantie, de week na de opening, op dinsdag 25, woensdag 26, donderdag 27 en zaterdag 29 februari worden er in het ambachtscentrum "Kinder-doe-dagen" georganiseerd. Jongeren kunnen dan onder andere leren tasjes versieren, werken met glas-in-lood, kaarsen maken, boekenleggers ontwerpen, schaapjes maken van wol, werken met edelstenen en kennis maken met fotografie. Na de vakantie is het centrum dan weer elke week open op de woensdag en zaterdag van 13.00 tot 16.30 uur.

De atelierhouders van De Zeeuwsche hoedenkamer, kaarsen maken, Senang fotografie, 't Woagenuus miniatuurbouw, edelstenen, handweverij, gereedschappenmuseum*, glas-in-lood, de poppendokter en het verfmuseum nodigen u graag uit kennis te komen maken. Naast de vele activiteiten voor de jeugd staat voor de begeleidende ouders en grootouders de koffie klaar op het terras in het centrum van het gebouw met zijn vele oud hollandse geveltjes. Deze werden vele jaren geleden, naar een idee van een praktijkdocent van de plaatselijke ambachtsschool uitgevoerd door vele collega's van dat onderwijsinstituut.

De Werkplaats in het Ambachtencentrum

De werkplaats in het ABC bestaat uit 3 onderdelen. Te weten: Gereedschapsmuseum, Timmerwerkplaats/Wagenmakerij en Smidse. De ruimtes lopen in elkaar over en zijn niet strikt gescheiden.

Museum: Bestaat uit onder andere timmer-, loodgieter-, leidekker-, wagenmaker- en landbouwgereedschap.

Werkplaats: Bestaat verschillende werkbanken, handgereedschap voor timmerwerk enkele kleine elektrische houtbewerkingsmachines. Er worden verschillende werkzaamheden verricht, o.a. Maken van wagenwielen en of herstelwerkzaamheden, steekkar. Een enkele keer een Travalje. Verder worden kleinere opdrachten uitgevoerd. De jeugd kan kennis maken met het schaven, zagen en boren in hout. Een eerste kennismaking is meestal het maken van een dobbelsteen. Tevens is een opstelling voor de Scheldedraaiers. Dat is een vereniging van houtdraaiers.

Smederij: In de smederij is een smidsvuur, aanbeeld en verschillende handgereedschappen en een buigmachine. De smidse is in eerste instantie een aanvulling op het smeedwerk wat noodzakelijk is voor de wagenmakerij. (Het is geen hoefsmederij) Wel is op het buitenterrein een Travalje, welke bij de Hollandse hoeve dag gebruikt wordt om een paard te beslaan. Bij voorkeur een Zeeuws Trekpaard.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden