De organisatie van 40 jaar buurtschap Eversdijk op de feestavond. Het bleef tot in de kleine uurtjes gezellig. Van links naar rechts Linda, Frans, Martijn, Carlo, Elsbeth en Ad. FOTO: Leon Janssens
De organisatie van 40 jaar buurtschap Eversdijk op de feestavond. Het bleef tot in de kleine uurtjes gezellig. Van links naar rechts Linda, Frans, Martijn, Carlo, Elsbeth en Ad. FOTO: Leon Janssens (Foto: )

Reden voor een feestje in Eversdijk

Buurtvereniging Eversdijk bestaat 40 jaar en de buurtschap Eversdijk zelf 205 jaar. Alle reden voor een feestelijke avond vrijdag 17 januari in de schuur van Ad Zuidweg. De drukbezochte bijeenkomst begon met 't'rug Kieke', naar de geschiedenis van Eversdijk aan de hand van vele foto's die herinneringen en verhalen opriepen.

door Leon Janssens

EVERSDIJK – Voorafgaand aan de oprichting waren er op Koninginnedag 1979 verschillende spelen waar vooral volwassenen aan meededen. Een van de onderdelen was touwtrekken en omdat er in Eversdijk nogal wat potige mannen waren werd er met een team ingeschreven. Deze deden het zo goed dat ze met hun inspanningen de eerste plaats, een geldprijs, behaalden. Het geld werd niet opgedronken maar ging in een pot. De Oranjevereniging vroeg of de buurt Eversdijk in 1980 een praalwagen voor de optocht op 30 april wilde maken. Er werd voorgesteld om dat met het geld uit de pot te doen en zo werd de buurtvereniging opgericht. Linda Veldhoven, net afgetreden als voorzitter: "Het is nog steeds leuk om te doen, je houdt de gemeenschap levendig. We organiseren een paar keer per jaar iets en dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Gewoon, ongedwongen, leuk en gezellig."

Fair in mei

De schuur is omgetoverd in een vrolijke feestzaal en aan de wand hangt in foto's de historie van Eversdijk. Het bestaat al vanuit de late Middeleeuwen en vanaf circa 1100 is er bebouwing. "Eversdijk is op oude kaarten te zien. Het is altijd bewoond geweest en daarmee waarschijnlijk de oudste kern van Kapelle", vertelt voorzitter Frans Kloosterman, "Als zelfstandige plaats was Eversdijk tot 1815 een eigen gemeente, toen zijn we bij Kapelle gevoegd. Vanavond is de samenkomst voor het veertig jarig bestaan en zo zijn in het voorjaar en najaar een activiteit. In de zomer vaste prik, barbecue. Dat is in juni en wordt een barbecue nieuwe stijl. Het bestuur zorgt er voor dat ouderen een bloemetje krijgen met de Kerst, en ook bij huwelijk en geboorte is er een attentie. Vanwege het jubileumjaar worden er dit jaar iets meer activiteiten gedaan zoals op 16 mei een Fair. Daar zijn we al druk mee bezig en zoeken nog deelnemers voor de kramen."

Pauluskerk

Het middeleeuwse landschap van Zuid-Beveland bestond uit grote met klei afgedekte veengebieden waar de kreekruggen doorheen sneden. Eversdijk ontstond in de elfde eeuw en lag diep in het veengebied. Aan het veen dankte het zijn ontstaan, want dit kon worden uitgegraven en verkocht. De naam van het dorp is afkomstig van een onbekende Everdeis, die hier door de dorpsbewoners een klein dijkje liet aanleggen. De oude kern was rondom de sint Pauluskerk. Vanaf de Reformatie stond de kerk ongebruikt en leeg. In 1821 stortte hij in en werd gesloopt, een lot dat ook de toren trof in 1840. De kerkklok (1525) bleef behouden en kwam in 's-Heer Abtskerke terecht.

Jong en oud

De buurtschap Eversdijk telt zo'n dertig woningen, hoofdzakelijk boerderijen, met een inwonertal van 110 in leeftijden van jong tot oud. "Mevrouw Bijl is met 94 jaar de oudste inwoonster van Eversdijk", weet Frans. "Er wonen hier Zeeuwen en mensen van buiten de provincie maar het gros is van Zeeuwse komaf."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden