Een kwartetje prinsen Carnaval hebben elkaar weer gevonden v.l.n.r. prins Kees Hanzehat, prins Richard Paerehat, prins Geert Pikpot en prins Marcel Kraaienist. FOTO: Leon Janssens
Een kwartetje prinsen Carnaval hebben elkaar weer gevonden v.l.n.r. prins Kees Hanzehat, prins Richard Paerehat, prins Geert Pikpot en prins Marcel Kraaienist. FOTO: Leon Janssens (Foto: )

Kwartettenbal in De Pikpot: gezellig weerzien met carnaval

Carnavalsmuziek van DJ Roy schettert door Tapperij 's Lands Welvaren en blaaskapel De Pikpot laat van zich horen. Er wordt begroet, gehost, de polonaise gaat door de zaal want het is Kwartettenbal. Het leutvolk feest en zingt 'Want het is carnaval.'

door Leon Janssens

KWADENDAMME/PIKPOT - De stemming zit er goed in en voorzitter van de Pikpotters, Jeroen van Sabben, is er content mee. "We hebben het al aardig druk gehad met de voorbereiding. Kwartettenbal is vanouds het begin van het nieuwe seizoen. Mooi is dat de eerste wagens voor de optocht 22 februari al ingeschreven hebben en ook de kaartverkoop voor het grote vrijdagavondbal loopt goed. Dat is altijd heel gezellig en velen van de Pikpot en ver daarbuiten weten ons dan te vinden om carnaval te vieren." Ondertussen stroomt de zaal vol met de bezoekende carnavalsverenigingen. De prinsen van Kraaienist, Paerehat en Hanzehat met hun gevolg worden ontvangen door prins Geert van Pikpot, de Raad van Elf, hofdames en nar met een welkomstdrankje, Alaaf.

Prins Geert (Gerald Doene, 59) is voor de 21ste keer prins Carnaval. "Dit is het 37ste Kwartettenbal, in 1984 was het in Paerehat voor de eerste keer. Wat er voor mij zo mooi aan is? Het terugkomen op mijn dorp. Ik ben 43 jaar lid van de Pikpotters, vanaf het begin. Volgend jaar wordt 44 jaar, een carnavalsjubileum, gevierd en dan zou ik 22 jaar prins kunnen zijn." Tegenwoordig woont hij in Brasschaat en rijdt dus altijd heen en weer, ook voor vergaderingen. Ik heb zelfs een tijdje in Duitsland gewoond en kwam dan ook. Het is net als ons motto dit jaar: 'Me bluuve d'r an trokke'. Tot het volgend seizoen blijf ik prins Geert en dan zien we wel verder. In de tijd van de oprichting was er veel meer carnaval in de regio. Ik schrijf dat toe aan de komst van Brabanders en Limburgers die onder meer bij Hoechst en andere bedrijven kwamen werken. In het begin had je nog Zwijnegat in Wissenkerke, Kwallegat op Kortgene, in Hansweert, Oost-Souburg en in Middelburg de Maneblussers, allemaal carnaval. Als je het vergelijkt is er veel veranderd. Neem alleen de regels die je van de overheid opgelegd krijgt. Veiligheid voorop, dat is zeker, maar het moet wel betaald worden. Ik hoop dat alle vier carnavalsverenigingen van vanavond het vol kunnen houden. Dat zou alleen maar mooi zijn. De ware carnavalsvierders komen altijd op dit leuke, gezellige feestje af."

Kwartettenbaltraditie, de ludieke cadeautjes. Prins Geert stofte de heringetreden prins Richard, na drie jaar in de kast, af en vereerde hem met een bijzonder cadeau. Stevig ingepakt in dozen, twee nieuwe hofdames. "Besteld bij Ali", grapte hij naar het publiek.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden