Patricia van Houten met één van haar heerlijke baksels in Het Zoete Paradijs in Geersdijk.
Patricia van Houten met één van haar heerlijke baksels in Het Zoete Paradijs in Geersdijk. (Foto: )

Patricia bakt elke dag een nieuwe taart

Heel Holland bakt weer. Patricia van Houten van Theehuis Het Zoete Paradijs aan de Provincialeweg in Geersdijk niet minder. Sterker nog, ze plaatste vorige week elke dag een taart op haar Facebookpagina om haar volgers te verlekkeren én aan het bakken te krijgen. Patje legt uit welk plezier het bakken u en haar geeft. "Taartenbakken is een soort stressrelease of zen-zijn."

door Gerrit van Loon

GEERSDIJK – Patricia van Houten kwam al vroeg in aanraking met deeg en bakken. Van kinds af aan was ze vaak in de keuken te vinden en vond ze het al leuk om te bakken. Koekjes en appeltaart bijvoorbeeld. Toch voelt ze er niets voor om zich op te geven voor deelname aan het bekende tv-programma Heel Holland Bakt. Ze doet het liever in kleinere kring en voor haar Theehuis Het Zoete Paradijs. "Ik vind het leuk om te bakken, maar niet onder druk van een tv of camera. Bakken is vooral leuk. Je maakt anderen gelukkig met iets lekkers. Of leuk om iets moois te presenteren."

"Ik hou van koken en bakken. Het is een soort van stressrelease of zen-zijn! Heerlijk even alles vergeten en iets moois of lekkers maken. Anderen er blij mee kunnen maken of er samen van kunnen genieten, geeft mij ook plezier." Patricia maakt anderen graag blij. Ze bakt bijvoorbeeld voor kinderen heerlijke verjaardagstaarten. "Een keer per jaar zo'n heerlijke zoete taart moet kunnen. Verder vind ik het leuk om met eerlijke en pure ingrediënten iets lekkers te maken, zoals heerlijke verse gebakjes of taart."

Er zijn al heel wat soorten taarten de revue in haar keuken gepasseerd. "Ik bak echt al vanaf jonge leeftijd en pas mijn bak- en kookkunsten aan de seizoenen aan. In de zomer bijvoorbeeld heerlijke zandtaartjes met lemoncurd en aardbei of framboos. 's Winters taarten met toevoeging van specerijen zoals worteltaart, speculaas-stoofpeertjestaart of kruidkoek bij de thee."

Achter elke taart zit een verhaal. Zo bakte ze een tijdje gebakjes voor kinderen van de voedselbank. "Dat gaf voldoening, alleen wist ik dan niet waar ze terecht kwamen. Als ik nu een taart bak, weet ik dat wel. Zo heb ik onlangs een Woezel & Pip-taart gebakken voor een kindje. Daar houd ik van, want deze taarten vragen echt iets van je creativiteit."

Bak niet uit pak

Voor high tea kunnen mensen ook bij Patricia terecht. Op afspraak kan dat voor groepen tot 20 personen in het theehuis of andere locaties. Wat mensen kunnen verwachten etaleerde ze vorige week op Facebook, met een dagelijkse taart. "Dat doe ik om mensen diverse soorten taarten te laten zien voor inspiratie. En om ze mee te laten genieten van al het lekkers dat ook te verkrijgen is bij Het Zoete Paradijs." Enkele tips voor de lezers? "Bak niet uit een pak uit de supermarkt maar volg een goed recept, internet staat er vol mee. Begin met een simpele cake en bereid dit verder uit. Of volg een keer een workshop voor het versieren van taart. Dit kan ook bij het theehuis meestal rond Pasen en Kerst. Zo neem je een heerlijk versierd taartje mee naar huis."

Zandtaartjes

Zelf lust ze graag taart. Haar meest lekkere? "Witte chocolade framboos is dé favoriet in ons gezin. Zelf vind ik de zandtaartjes met lemoncurd en verse vruchten heerlijk. Vooral tijdens de zomer. Slagroom is niet zo mijn ding."

Het Zoete Paradijs is geen doorsnee theehuis. Het staat voor wie Patricia is en wat ze uitdraagt. Terug te vinden in de workshops. Kijk voor meer info en ideeën op https://hetzoeteparadijs.nl

Er staan veel veranderingen op stapel in Theehuis Het Zoete Paradijs. "In het voorjaar willen we weer open gaan in een nieuwe meer uitgebreide vorm met vernieuwde website. Houd de website en Facebookpagina hiervoor in de gaten", aldus Patricia.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden