Henk en Betsy van Zoelen verhuisden zaterdag na respectievelijk 81 jaar en 63 jaar weg uit de Roodewijk. FOTO: Johan van der Heijden
Henk en Betsy van Zoelen verhuisden zaterdag na respectievelijk 81 jaar en 63 jaar weg uit de Roodewijk. FOTO: Johan van der Heijden (Foto: Johan vd Heijden)

Een heel leven lang in de Roodewijk

Verhuizen, iedereen verhuist wel eens in zijn leven en soms wel meerdere keren. Dat geldt niet voor Henk en Betsy van Zoelen-Maartense, die zaterdag na respectievelijk 81 jaar en 63 jaar verhuisden van de Roodewijk in Wilhelminadorp naar een seniorenwoning in Meuleweie in Wolphaartsdijk.

door Leon Janssens

WILHELMINADORP - Henk (1931) en Betsy (1934) woonden sinds hun huwelijk in 1957 samen in de Roodewijk. Henk was zeven jaar toen hij er kwam wonen. "Mijn ouders verhuisden vanuit Driebergen. Zelf ben ik in Houten geboren. Die verhuizing vergeet ik nooit. We kwamen hier aan met de verhuiswagen en het hagelde en sneeuwde. Het huis stond helemaal vrij op de wind. In Driebergen waren we de beschutting van de bossen gewend. Vader was onbezoldigd Rijksveldwachter en jachtopziener en kon in heel Nederland bekeuringen uitschrijven", weet Henk. "Toen de oorlog begon kwamen de Fransen in ons huis schuilen. Die trokken later weg en daarna kwamen de Duitsers tot 1944. De huizen werden gevorderd, de voorkamers waren voor de officieren. Daar kwamen af en toe van die meiden op bezoek en die zag je later kaalgeschoren op een kar zitten."

Ruim huis

Op hofstede Hongersdijk in de Wilhelminapolder begon Henk zijn werkzaam leven als boerenknecht en dat begon met de stal op te ruimen. Zo werd hij zoetjesaan leerling paardenknecht. Dat werd onderbroken door twee jaar militaire dienstplicht. Terug op Hongersdijk had de landbouwmechanisatie zijn intrede gedaan. "Tractorchauffeur werd ik en kon op kosten van de 'polder' een cursus monteur volgen. Dat heb ik zo'n twintig jaar gedaan en ben toen naar de Vicom in Goes gaan werken." Ondertussen waren Betsy en Henk in 1957 getrouwd. "We hadden zes jaar verkering waarvan drie jaar verloofd. We zagen elkaar in 1951 op een gezellige dag op de huishoudschool. We liepen een rondje over de Langendiek en dan heb je verkering. Toen we trouwden zijn we direct hier in de Roodewijk gaan wonen. Het huis stond al een poosje leeg en wij als pasgetrouwden konden er zo in. Wat had je hier een ruimte in huis met drie slaapkamers en een zolder. Het was sociale opvang, gericht op grote gezinnen", vertelt Betsy. Daar werden een zoon en een dochter geboren en inmiddels hebben Betsy en Henk ook twee kleinzonen. "We konden ook op het dorp gaan wonen maar dat hebben we niet gedaan. Het is hier lekker rustig wonen in een leuke buurt. We gaan gezellig met elkaar om." Henk vult aan: "We gingen soms met heel de wijk naar het strandje op Katseveer, zwemmen en duiken. Ieder jaar is er hier een barbecue en we hebben pas nog een Nieuwjaarsbijeenkomst gehouden."

Veranderingen

Betsy, geboren en getogen in Wolphaartsdijk, en Henk, de oudste inwoner van Wilhelminadorp, hebben de omgeving zien veranderen. De landbouw, boeren bezig in de natuur, en veel auto's.

"Er is veel meer verkeer gekomen, daarom fiets ik niet meer", zegt Betsy.

Meer berichten