Burgemeester Margot Mulder met Ina Hut, directeur Comensha, hét landelijke Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel, bij de start van Serious Request Goes Groningen in de 3FM stand. FOTO: Leon Janssens
Burgemeester Margot Mulder met Ina Hut, directeur Comensha, hét landelijke Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel, bij de start van Serious Request Goes Groningen in de 3FM stand. FOTO: Leon Janssens (Foto: )

'Je moet het samen doen, op alle niveaus'

"Het was het een heel mooi jaar in Goes met de start van Serious Request, het grote Nationaal Deltacongres dat hier ontvangen werd, de landelijke Ride for the Roses", zegt de Goese burgemeester Margo Mulder. "Goes in de Top 10 van sterke economische gemeenten. Altijd leuk om op terug te kijken."

door Leon Janssens

GOES – Terugkijkend is Goes behoorlijk bezig geweest in 2019. "De inwoners en ondernemers zijn daar sterk bij betrokken. Goes heeft zichzelf als centrumgemeente sterk ontwikkeld. Het zijn mooie dingen om in je gemeente als college en raad mee te mogen maken. De toegankelijkheid van Goes en daar steeds aan blijven werken. Niet alleen in fysiek verkeer, maar ook de vele voorzieningen die Goes heeft. Zo kan de opening van de Terwellegang straks een verandering in de lokale verkeersstroom te weeg brengen. Die toegankelijkheid is er ook in sociaal opzicht, voor iedereen moet het een prettige, goede gemeente zijn om in te wonen en te leven. Er wordt hier veel georganiseerd met ondernemers, mensen zoeken elkaar op."

"Het vereist ook investeringen om bij te blijven", stipt de burgemeester aan. "Hoe betrek je iedereen erbij, hoe participeer je. In Goes wordt op een intensieve manier aan oplossingen gewerkt, gericht om tot een resultaat te komen. Daar ben ik blij mee. Er wordt weinig tijd verprutst. Goes ontwikkelt goed. Mensen kunnen daar anders over denken maar het gaat goed. We voeren goede gesprekken met iedereen, inwoners en ondernemers, en dat is bovenal erg belangrijk. Je moet het toch samen doen en alle niveaus daarvoor openstellen. Ik voel me wel thuis bij zo'n open, toegankelijke gemeente."

Drugspanden

Het inwoneraantal van de gemeente Goes is in één jaar tijd met 435 gestegen naar 38.088 inwoners. Dat vraagt om meer woningen. Gelet op het stikstofbesluit van de Raad van State of dat effect heeft op de uitvoering van (bouw)projecten, gaan alle Goese (bouw)projecten tot nu toe gewoon door. De gemeente is bij alle (geplande) ruimtelijke ontwikkelingen alert met het oog op de stikstofregelgeving.

Een fenomeen waar een kleine stad als Goes ook mee te maken krijgt is drugshandel en de controle daarop. In 2019 zijn in totaal vier panden gesloten, drie woningen en een bedrijfspand. "Er is niet alleen controle op drankgebruik maar ook op drugs. Geen populaire maatregelen maar het moet toch gebeuren", zegt burgemeester Mulder. "Daarom zijn voorlichtingen aan jongeren en ouders essentieel."

Meer berichten