Op 8 februari draait de 12-jarige Ruben in wijkcentrum De Spinne in Goes. FOTO: Gert van Santen
Op 8 februari draait de 12-jarige Ruben in wijkcentrum De Spinne in Goes. FOTO: Gert van Santen (Foto: gert van santen fotografie)

Housemuziek om rustig van te worden

Ruben van Santen (12) maakt zich op voor zijn tweede grote optreden als dj. Een dik jaar terug trad hij samen met DJ Willem op in de Vismijn in Colijnsplaat. Op 8 februari mag hij plaatjes draaien op een kinderdisco in wijkcentrum De Spinne in Goes. De Bevelander ging langs bij de talentvolle dj in Kortgene. "Kindermuziek vind ik maar saai."

door Gerrit van Loon

KORTGENE – "Kijk hier", toont de 12-jarige Ruben zijn professionele besturingsprogramma op de laptop, die overuren draait op zijn slaapkamer. Zijn draaitafeltje past precies in het laatje van zijn bureau. Het is een plek waar Ruben vaak vertoeft en verbluffend goede muziekclips in elkaar zet. Housemuziek waar Armin van Buuren een puntje aan kan zuigen. De jonge dj krijgt onder zijn muziek op zijn YouTube-kanaal al de vraag of hij zijn muziek wil verkopen. "Ik houd een oogje in het zeil", lacht vader Wouter. "Op internet is niet altijd duidelijk dat achter de muziek van DJ Ruben uit Noord-Beveland een kind schuilt.

Ruben volgt vanwege zijn ASS (autisme spectrum stoornis) het speciaal onderwijs op OdyZee-school in Goes. Met een taxi gaat hij heen en weer. "Tijdens de rit heeft hij soms een melodietje in zijn hoofd, dat direct na thuiskomst eruit moet. Kruipt ie gelijk achter zijn laptopje", lacht moeder Nelleke. Ze ziet hoe het draaien en vooral maken van housemuziek haar oudste zoon rust geeft. "Ruben is niet gebaat bij veel prikkels uit de omgeving. Een verjaardag is bijvoorbeeld lastig. Daar hebben we iets op gevonden, hij mag dan de muziek doen. Beetje draaien. Zo is hij er toch bij."

Autoradio

De liefde voor housemuziek begon bij Ruben op ongeveer 7-jarige leeftijd in de auto. Toen hij op de autoradio eens de wat hardere muziek van Martin Garrix hoorde, was het helemaal gedaan met de kindermuziek. "Dat vond ik toch al saai", vertelt Ruben. "Toen ik Garrix hoorde ben ik op de computer gratis muziek in elkaar gaan zetten. Veel oefenen. Dat werd steeds meer en vaker. Toen heeft papa een betaald besturingsprogramma gedownload waar ik professioneel muziek mee kan maken. In 2016 en afgelopen jaar ben ik naar Garrix in de Amsterdam Rai geweest."

Knallend afsluiten

Zijn eerste eigen optreden was in 2018 in de Vismijn in Colijnsplaat. "Hoe mijn stijl heet, weet ik nog niet. Ik draai tussen mijn eigen muziek ook top40 en elektro. Je moet tijdens een optreden wel afwisseling hebben. Ik ga wel knallend afsluiten", blikt Ruben vooruit op zijn optreden begin volgende maand in Goes. Hij hoopt later ook op braderieën, toeristendagen, Koningsdag, Concert at Sea en op Ibiza (vooral moeder Nelleke hoopt dat) op te kunnen treden.

Tekenen als plan B

"Ik wil met muziek maken en draaien mijn geld verdienen." Vader Wouter heeft voor een plan B gezorgd. "Tekenen. Ontwerpen. Gebouwen en constructies. Op school mag ik niet achter de computer. Daar teken ik veel", aldus Ruben.

Hij laat schetsschriften zien. Daarin staan mooie tekeningen van zijn hand. De steile weg de Zeelandbrug op met daarachter, bij Zierikzee, de ondergaande zon.

En een tekening van de dijk in Kortgene waar hij bijna aan woont. Met een schijnende zon in de verte. Hoe treffend is dat.

Meer berichten